140/803/2-12b.jpg

Vánočka

14.12.2012 | Eva Všetíčková | Know-how

Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Vánočka

Příprava bude trvat asi 70 minut + kynutí.

Na 1 kus:
* 750 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 1 a 1/2 kostky droždí
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 vejce, prošlehané na potření
* po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
* kůra z dobře omytého citronu
* rum
* rozinky
* vlašské ořechy

1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.

3. V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.

4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.

5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6. Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.

7.+8. Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9. Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem.

Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Tip: Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.


Foto: L. A. Creative

Fotogalerie

101/803/2-12.jpg 105/803/2-13a.jpg 109/803/2-13b.jpg 113/803/2-13c.jpg 117/803/2-13d.jpg 121/803/2-13e.jpg 125/803/2-13f.jpg 129/803/2-13g.jpg 133/803/2-13h.jpg 137/803/2-13i.jpg 141/803/2-12b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Marie - 05.01.2013 20:20:24 Tak si pročítám komentáře. Jak jsem ráda, že nejsem sama, která to nepochopí a nepochopí. Už si to zkouším i na ustřižených čtyřech šněrovadlech, ale zamotám i ta, natož pak válečky z těsta. Souhlasím, že komu není z hůry dáno ..Zkusím tedy to video, pak už by asi bylo všechno marné!
  2. Kamil - 22.12.2012 17:37:10 koukni na video a dáš to.

    http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0
  3. Ašina - 18.12.2012 18:08:10 Je to ostuda, ale já vánočku ze 4 pramenbů neupletu a neupletu. To co je na obrázku bych asi dohromady dala, ale dál nevím. Vždy se do toho zamotám a fláknu s tím o vál. dělám 3 velké, 3 menší a 2 nejmenší. Já bych to tak chtěla umět. Jak se říká komu není z hůry dáno,..... :-(


Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web