140/803/2-12b.jpg

Vánočka

14.12.2012 | Eva Všetíčková | Know-how

Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Vánočka

Příprava bude trvat asi 70 minut + kynutí.

Na 1 kus:
* 750 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 1 a 1/2 kostky droždí
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 vejce, prošlehané na potření
* po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
* kůra z dobře omytého citronu
* rum
* rozinky
* vlašské ořechy

1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.

3. V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.

4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.

5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6. Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.

7.+8. Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9. Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem.

Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Tip: Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.


Foto: L. A. Creative

Fotogalerie

101/803/2-12.jpg 105/803/2-13a.jpg 109/803/2-13b.jpg 113/803/2-13c.jpg 117/803/2-13d.jpg 121/803/2-13e.jpg 125/803/2-13f.jpg 129/803/2-13g.jpg 133/803/2-13h.jpg 137/803/2-13i.jpg 141/803/2-12b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Marie - 05.01.2013 20:20:24 Tak si pročítám komentáře. Jak jsem ráda, že nejsem sama, která to nepochopí a nepochopí. Už si to zkouším i na ustřižených čtyřech šněrovadlech, ale zamotám i ta, natož pak válečky z těsta. Souhlasím, že komu není z hůry dáno ..Zkusím tedy to video, pak už by asi bylo všechno marné!
  2. Kamil - 22.12.2012 17:37:10 koukni na video a dáš to.

    http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0
  3. Ašina - 18.12.2012 18:08:10 Je to ostuda, ale já vánočku ze 4 pramenbů neupletu a neupletu. To co je na obrázku bych asi dohromady dala, ale dál nevím. Vždy se do toho zamotám a fláknu s tím o vál. dělám 3 velké, 3 menší a 2 nejmenší. Já bych to tak chtěla umět. Jak se říká komu není z hůry dáno,..... :-(


Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

26.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Zítra je mezinárodní den palačinek: Udělejte si čokoládové, nebo zapečené Zítra je mezinárodní den palačinek: Udělejte si čokoládové, nebo zapečené
Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone
Seriál Ulice: Podívejte se, jak šel čas s Liškovými, které brzy čeká krize Seriál Ulice: Podívejte se, jak šel čas s Liškovými, které brzy čeká krize
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web