783/777/2-8.jpg

Umělá sladidla nebo stévie? Vysvětlete mi to!

29.11.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Jaký je rozdíl mezi umělými sladidly a těmi ze stévie?

Využití stévie sladké je opravdu široké. Její blahodárné vlastnosti patrně jako první využívali jihoameričtí indiáni, kteří s ní nejen sladí, ale používají ji jako přírodní pomocný prostředek třeba při pálení žáhy či cukrovce.

Účinná látka rostliny, která je takřka 300x sladší než sacharóza, byla izolována ve 30. letech minulého století, ale až v 70. letech se začalo uvažovat o jejím využití coby náhražky cukru a umělých sladidel. U posledně jmenovaných se totiž začaly množit zprávy o škodlivých účincích na zdraví.

U stévie jsou neopodstatněné a proto byla roku 2011 schválena pro použití v potravinách. Půvabná rostlinka se dá v našich podmínkách pěstovat jako pokojová, pro průmyslové pěstování byla z jednoleté vyšlechtěna i ve víceleté variantě.

Stévie je volně prodejná v lékárnách a často je obohacena dalšími účinnými látkami.


Odpovědná redaktorka: Jitka Rákosníková
Foto: Archiv F.O.O.D., archiv firem, Shutterstock.com

Fotogalerie

784/777/2-8.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Xylitol - 29.08.2014 12:53:05 Dobrý den,

    kromě stévie můžete ke slazení použít další přírodní sladidlo xylitol. Xylitol je stejně sladký jako běžný řepný cukr, ale má o 40 procent méně kalorií. Působí také preventivně proti ušním infekcím, zánětům horních cest dýchacích a zubnímu kazu.

    Více se o xylitolu dozvíte na http://www.brezovycukr.cz
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 tipů, jak připravit dokonalý bramborový salát

04.12.2016 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vánoce už pomalu klepou na dveře a většina českých domácností si bez bramborového salátu nedokáže Štědrý večer představit. Dotáhněte svůj osvědčený recept na salát k dokonalosti s pomocí našich 5 užitečných tipů.

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web