783/777/2-8.jpg

Umělá sladidla nebo stévie? Vysvětlete mi to!

29.11.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Jaký je rozdíl mezi umělými sladidly a těmi ze stévie?

Využití stévie sladké je opravdu široké. Její blahodárné vlastnosti patrně jako první využívali jihoameričtí indiáni, kteří s ní nejen sladí, ale používají ji jako přírodní pomocný prostředek třeba při pálení žáhy či cukrovce.

Účinná látka rostliny, která je takřka 300x sladší než sacharóza, byla izolována ve 30. letech minulého století, ale až v 70. letech se začalo uvažovat o jejím využití coby náhražky cukru a umělých sladidel. U posledně jmenovaných se totiž začaly množit zprávy o škodlivých účincích na zdraví.

U stévie jsou neopodstatněné a proto byla roku 2011 schválena pro použití v potravinách. Půvabná rostlinka se dá v našich podmínkách pěstovat jako pokojová, pro průmyslové pěstování byla z jednoleté vyšlechtěna i ve víceleté variantě.

Stévie je volně prodejná v lékárnách a často je obohacena dalšími účinnými látkami.


Odpovědná redaktorka: Jitka Rákosníková
Foto: Archiv F.O.O.D., archiv firem, Shutterstock.com

Fotogalerie

784/777/2-8.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Xylitol - 29.08.2014 12:53:05 Dobrý den,

    kromě stévie můžete ke slazení použít další přírodní sladidlo xylitol. Xylitol je stejně sladký jako běžný řepný cukr, ale má o 40 procent méně kalorií. Působí také preventivně proti ušním infekcím, zánětům horních cest dýchacích a zubnímu kazu.

    Více se o xylitolu dozvíte na http://www.brezovycukr.cz
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

26.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web