783/777/2-8.jpg

Umělá sladidla nebo stévie? Vysvětlete mi to!

29.11.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Jaký je rozdíl mezi umělými sladidly a těmi ze stévie?

Využití stévie sladké je opravdu široké. Její blahodárné vlastnosti patrně jako první využívali jihoameričtí indiáni, kteří s ní nejen sladí, ale používají ji jako přírodní pomocný prostředek třeba při pálení žáhy či cukrovce.

Účinná látka rostliny, která je takřka 300x sladší než sacharóza, byla izolována ve 30. letech minulého století, ale až v 70. letech se začalo uvažovat o jejím využití coby náhražky cukru a umělých sladidel. U posledně jmenovaných se totiž začaly množit zprávy o škodlivých účincích na zdraví.

U stévie jsou neopodstatněné a proto byla roku 2011 schválena pro použití v potravinách. Půvabná rostlinka se dá v našich podmínkách pěstovat jako pokojová, pro průmyslové pěstování byla z jednoleté vyšlechtěna i ve víceleté variantě.

Stévie je volně prodejná v lékárnách a často je obohacena dalšími účinnými látkami.


Odpovědná redaktorka: Jitka Rákosníková
Foto: Archiv F.O.O.D., archiv firem, Shutterstock.com

Fotogalerie

784/777/2-8.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Xylitol - 29.08.2014 12:53:05 Dobrý den,

    kromě stévie můžete ke slazení použít další přírodní sladidlo xylitol. Xylitol je stejně sladký jako běžný řepný cukr, ale má o 40 procent méně kalorií. Působí také preventivně proti ušním infekcím, zánětům horních cest dýchacích a zubnímu kazu.

    Více se o xylitolu dozvíte na http://www.brezovycukr.cz
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak na potahovaný dort? Návod, podle kterého to zvládnete!

29.03.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Každý milovník sladkého pečení touží po dokonalém dortu. Rozhodnete-li se pro potahovaný dort, je potřeba znát předem pár pravidel, která vám usnadní práci a díky kterým se dort povede na jedničku.

Kremrole podle cukrářky: Zvládnete je i vy!

28.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mezi jídla a především ta sladká, která my Češi nikdy neodmítneme, patří křehké kremrole se sněhovou náplní. A kdo jiný by nám měl prozradit recept než talentovaná cukrářka Kateřina Javůrková, která vás je naučí krok za krokem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit 10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit
Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý
Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy! Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web