783/777/2-8.jpg

Umělá sladidla nebo stévie? Vysvětlete mi to!

29.11.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Jaký je rozdíl mezi umělými sladidly a těmi ze stévie?

Využití stévie sladké je opravdu široké. Její blahodárné vlastnosti patrně jako první využívali jihoameričtí indiáni, kteří s ní nejen sladí, ale používají ji jako přírodní pomocný prostředek třeba při pálení žáhy či cukrovce.

Účinná látka rostliny, která je takřka 300x sladší než sacharóza, byla izolována ve 30. letech minulého století, ale až v 70. letech se začalo uvažovat o jejím využití coby náhražky cukru a umělých sladidel. U posledně jmenovaných se totiž začaly množit zprávy o škodlivých účincích na zdraví.

U stévie jsou neopodstatněné a proto byla roku 2011 schválena pro použití v potravinách. Půvabná rostlinka se dá v našich podmínkách pěstovat jako pokojová, pro průmyslové pěstování byla z jednoleté vyšlechtěna i ve víceleté variantě.

Stévie je volně prodejná v lékárnách a často je obohacena dalšími účinnými látkami.


Odpovědná redaktorka: Jitka Rákosníková
Foto: Archiv F.O.O.D., archiv firem, Shutterstock.com

Fotogalerie

784/777/2-8.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Xylitol - 29.08.2014 12:53:05 Dobrý den,

    kromě stévie můžete ke slazení použít další přírodní sladidlo xylitol. Xylitol je stejně sladký jako běžný řepný cukr, ale má o 40 procent méně kalorií. Působí také preventivně proti ušním infekcím, zánětům horních cest dýchacích a zubnímu kazu.

    Více se o xylitolu dozvíte na http://www.brezovycukr.cz
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web