Jaký je rozdíl mezi umělými sladidly a těmi ze stévie?
Využití stévie sladké je opravdu široké. Její blahodárné vlastnosti patrně jako první využívali jihoameričtí indiáni, kteří s ní nejen sladí, ale používají ji jako přírodní pomocný prostředek třeba při pálení žáhy či cukrovce.
Účinná látka rostliny, která je takřka 300x sladší než sacharóza, byla izolována ve 30. letech minulého století, ale až v 70. letech se začalo uvažovat o jejím využití coby náhražky cukru a umělých sladidel. U posledně jmenovaných se totiž začaly množit zprávy o škodlivých účincích na zdraví.
U stévie jsou neopodstatněné a proto byla roku 2011 schválena pro použití v potravinách. Půvabná rostlinka se dá v našich podmínkách pěstovat jako pokojová, pro průmyslové pěstování byla z jednoleté vyšlechtěna i ve víceleté variantě.
Stévie je volně prodejná v lékárnách a často je obohacena dalšími účinnými látkami.
Dobrý den,
kromě stévie můžete ke slazení použít další přírodní sladidlo xylitol. Xylitol je stejně sladký jako běžný řepný cukr, ale má o 40 procent méně kalorií. Působí také preventivně proti ušním infekcím, zánětům horních cest dýchacích a zubnímu kazu.
Více se o xylitolu dozvíte na http://www.brezovycukr.cz
VITAL
|24. 5. 2014 15:23
www.stevit.cz
širké spektrum tekutých sladidel z rostliny stevia