638/448/4-76trenetesto.jpg

Třené těsto pro začátečníky i znalce

06.04.2016 | F.O.O.D. | Know-how

Toto klasické těsto milují snad všichni, ale zdaleka nemusíte zůstat jen u tradiční mramorové bábovky. Nechte se třeba unést na retrovlně s domácími esíčky a koka sušenkami nebo zkuste moderní tvarohové bábovičky.

Koka sušenky

2 plechy - příprava: 60 minut

* 220 g másla
* 110 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 100 g strouhaného kokosu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak postupně zapracujte žloutky o pokojové teplotě. Mouku promíchejte s prosetým kakaem a kokosem a zapracujte do utřeného másla. Nechte asi půl hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Z těsta tvořte mezi dlaněmi kuličky, které pak vidličkou rozplácněte. Rovnejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut dorůžova.

Esíčka

2 plechy - příprava: 40 minut

* 180 g másla
* 2 žloutky
* 85 g krupicového cukru
* 220 g hladké mouky
* 2 lžičky skořice
* 80 g škrobu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Jeden po druhém zašlehejte žloutky. Pak postupně zapracujte mouku promíchanou se skořicí a škrobem. Z těsta tvořte pomocí mlýnku na maso a násady na sušenky esíčka. Pečte při 180 °C asi 15 minut dorůžova.

Tvarohové minibábovičky

12–15 kusů - příprava: 35 minut

* 100 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 400 g polotučného tvarohu
* 170 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* moučkový cukr k podávání

Všechny ingredience (máslo, vejce i tvaroh) musejí mít pokojovou teplotu! Troubu zapněte na 180 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce – další přidávejte až ve chvíli, kdy je předešlé zcela zakomponované. Do směsi vmíchejte tvaroh a nakonec i mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formiček a pečte podle velikosti asi 15 minut dorůžova. Podávejte pocukrované.

NÁŠ TIP: Bábovičky můžete také polít čokoládovou či citronovou polevou nebo je po vyndání z formiček pokapat tuzemákem.

Fotogalerie

635/448/4-77trenetesto.jpg 639/448/4-76trenetesto.jpg

Jana Chmelíková, redaktorka: „Na třené těsto je ideální mít elektrického pomocníka. U ručního šlehače použijte šlehací metly, u robota K-metlu. Tření (resp. šlehání) nepodceňte, čím lépe máslo s cukrem a vejci vyšleháte, tím jemnější a nadýchanější výsledek dostanete. A možná se budete divit, jak moc do pěny jde máslo vyšlehat!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit! 5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit!
Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám? Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám?
Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp? Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web