Třené těsto pro začátečníky i znalce

Třené těsto pro začátečníky i znalce

Toto klasické těsto milují snad všichni, ale zdaleka nemusíte zůstat jen u tradiční mramorové bábovky. Nechte se třeba unést na retrovlně s domácími esíčky a koka sušenkami nebo zkuste moderní tvarohové bábovičky.

Koka sušenky

2 plechy - příprava: 60 minut

* 220 g másla
* 110 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 240 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 100 g strouhaného kokosu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak postupně zapracujte žloutky o pokojové teplotě. Mouku promíchejte s prosetým kakaem a kokosem a zapracujte do utřeného másla. Nechte asi půl hodiny odležet v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C. Z těsta tvořte mezi dlaněmi kuličky, které pak vidličkou rozplácněte. Rovnejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut dorůžova.

Esíčka

2 plechy - příprava: 40 minut

* 180 g másla
* 2 žloutky
* 85 g krupicového cukru
* 220 g hladké mouky
* 2 lžičky skořice
* 80 g škrobu

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny. Jeden po druhém zašlehejte žloutky. Pak postupně zapracujte mouku promíchanou se skořicí a škrobem. Z těsta tvořte pomocí mlýnku na maso a násady na sušenky esíčka. Pečte při 180 °C asi 15 minut dorůžova.

Tvarohové minibábovičky

12–15 kusů - příprava: 35 minut

* 100 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 400 g polotučného tvarohu
* 170 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* moučkový cukr k podávání

Všechny ingredience (máslo, vejce i tvaroh) musejí mít pokojovou teplotu! Troubu zapněte na 180 °C. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce – další přidávejte až ve chvíli, kdy je předešlé zcela zakomponované. Do směsi vmíchejte tvaroh a nakonec i mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formiček a pečte podle velikosti asi 15 minut dorůžova. Podávejte pocukrované.

NÁŠ TIP: Bábovičky můžete také polít čokoládovou či citronovou polevou nebo je po vyndání z formiček pokapat tuzemákem.

Galerie + Reklama ...

Jana Chmelíková, redaktorka: „Na třené těsto je ideální mít elektrického pomocníka. U ručního šlehače použijte šlehací metly, u robota K-metlu. Tření (resp. šlehání) nepodceňte, čím lépe máslo s cukrem a vejci vyšleháte, tím jemnější a nadýchanější výsledek dostanete. A možná se budete divit, jak moc do pěny jde máslo vyšlehat!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky