054/190/4-94nakladacka.jpg

Tak trochu jiná nakládačka

16.09.2015 | F.O.O.D. | Know-how

S Naloz-to.cz vám přinášíme tři neotřelé recepty na nakládané dobroty, které si můžete rychle připravit na chalupě nebo doma. Každopádně v jejich společnosti bude víkend stoprocentně labužnický.

Nakládané maso v hrubozrnné soli a bylinkách

na zavařovací sklenici (1 l) - příprava: 15 minut + odležení

* 500 g hovězího, telecího nebo jehněčího masa (například hrudí bez kosti)
* 100 g hrubozrnné mořské soli
* lněné semínko
* čerstvý rozmarýn
* šalvěj
* koření na jehněčí maso
* 1 lžíce chilli vloček
* 1 lžíce horčičného semínka
* sušený koriandr
* čerstvě mletý pepř

Očištěné a osušené maso nechte v celku nebo nakrájejte na větší plátky. Do masa vetřete směs z nasekaných čerstvých bylinek, soli, lněného semínka a koření. Nepřidávejte olej, maso samo pustí vodu. Uzavřete do sklenice a nechte v chladnu uležet 3 až 5 dní. Před tepelnou úpravou maso omyjte ze solného roztoku a osušte. Můžete jej pozvolna udit nebo grilovat.


Rychlonakládaná křupavoučká zelenina

na 500ml sklenici s klipsem - příprava: 20 minut + odležení

* 4 ředkvičky
* 1/2 kedlubny
* 1 hrst baby mrkve (nebo 1 menší mrkev)
* brokolice
* čerstvý bobkový list
* hladkolistá petržel
* pepř 4 barev
* 100 ml vinného octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* sůl

Omytou, očištěnou a nakrájenou zeleninu krátce spařte v napařovači, aby zůstala křehká. Potom ji začněte vrstvit do sklenice, prokládejte bobkovým listem, snítkami petržele a kuličkami pepře. Když je sklenice plná po okraj, zalijte ji lákem připraveným z vinného octa, cukru, soli a 100 ml vlažné vody. Uzavřete a nechte uležet. Po dvou hodinách zelenina krásně nasákne lák, avšak zůstane křehká.


Klouzavé houbičky v oleji naložené

na 500ml sklenici s klipsem - příprava: 30 minut + odležení

* 300 g směsi hub (šitake a žampiony)
* 2 lžíce másla
* čerstvé bylinky
* 2 hrsti dýňových semínek
* 2–3 bobkové listy
* 1 lžíce sójové omáčky Kikkoman
* 1 lžíce dýňového oleje
* rostlinný olej
* sůl a pepř

Šitake zpěňte na másle a poduste doměkka, zakápněte sójovou omáčkou a nechte odstát. Plátky žampionů také zpěňte na másle a pozvolna duste, přidejte dýňová semínka a nakonec bylinky. Z podušených houbiček slijte tekutinu a společně dejte do sklenice s klipsem. Rostlinný olej smíchejte se lžičkou soli, pepře, bobkovým listem, lžící dýňového oleje a nasekanými bylinkami. Směsí zalijte houby a uzavřete. Uchovejte v chladu.

Fotogalerie

068/190/4-95daniela.jpg 047/190/4-95nakladacka.jpg 055/190/4-94nakladacka.jpg

Tipy Daniely Salačové

www.naloz-to.cz

► Nebojte se pohrát si se zeleninou (červenou řepou, fenyklem, květákem, kukuřicí, okurkami). V průhledné sklenici vypadají barevné vrstvy krásně napohled.

► Vyzkoušejte směs hub, které v lese posbíráte, naložte je místo do kyselého láku do slunečnicového oleje a poznáte příjemnou změnu.

► Maso po tepelné úpravě nakrájejte na tenoučké plátky a servírujte se zakysanou smetanou, jogurtovou zálivkou nebo třeba domácí tatarkou a kyselými okurkami. Maso na gril můžete klasicky nakládat do oleje (dva dny před grilováním) anebo vyzkoušet „solné“ nakládání, které se upřednostňuje při tepelné úpravě masa uzením nebo pomalém pečení a grilování. Díky soli bude maso křehčí a chuťově dostane jiný rozměr.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

20.04.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web