121/019/4-89.jpg

Sýr vyrobený doma

13.05.2015 | F.O.O.D. | Know-how

Milovníci čerstvého sýra, zbystřete pozornost! Svoji oblíbenou lahůdku zvládnete hravě sami.

Bochánek sýra s bylinkami

4 porce - příprava: 50 minut + odležení

* 1 l nehomogenizovaného plnotučného mléka (nejlépe bio)
* 250 ml smetany
* 250 g zakysané smetany
* 4 lžíce jablečného nebo vinného octa
* 1/2 lžičky soli
* čerstvé bylinky

Mléko smíchejte se smetanou a vlijte do kastrolu. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Pak přiveďte téměř k varu. Teplotu snižte, aby se směs přestala vařit.

Vlijte ocet a na středním plameni zahřívejte při teplotě asi 80 °C přibližně 1 minutu, až se tekutina začne srážet.

Sundejte z ohně. Udržujte teplé, nejlépe ve vodní lázni, a nechte asi 40 minut odstát. Vysráženou směs osolte a opatrně přeceďte přes cedník vyložený mušelínem.

Pak sraženou hmotu zabalte do gázy a vymačkejte zbylou tekutinu. V sítu nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne.

Druhý den sýr posypte směsí posekaných bylinek nebo kořením. V bylinkách můžete nechat v chladu ještě odležet nebo rovnou servírovat.

Fotogalerie

102/019/4-88a.jpg 106/019/4-88b.jpg 110/019/4-88c.jpg 114/019/4-90.jpg 118/019/4-91.jpg 122/019/4-89.jpg

Široké nudle s petrželovým pestem

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g čerstvého sýra
* citronová šťáva a kůra
* 400 g čerstvých nudlí
* 1/2 svazku petržele
* 60 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* strouhaný parmazán
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

Čerstvý sýr posypte asi lžičkou nastrouhané citronové kůry a pokapejte lžičkou citronové šťávy. Nechte ho krátce při pokojové teplotě marinovat. Do vroucí osolené vody vsypte těstoviny a vařte je 10 až 12 minut, na skus.

Mezitím rozmixujte petržel s 50 ml oleje. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte zbylý olej a krátce v něm opečte plátky česneku, jen dorůžova.

Pak do pánve vložte vařené těstoviny a promíchejte je s olejem. Přidejte petrželové pesto, rozdrobený čerstvý sýr i se šťávou, ve které jste ho marinovali. Při servírování posypte parmazánem a čerstvě mletým pepřem.


Plátky chleba s paprikovou salsou

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 červené papriky
* 1 lžíce vinného octa
* 2 lžičky přírodního cukru
* 50 g mletých mandlí
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 plátky bílého chleba
* 200 g čerstvého sýra
* snítka kopru
* 4 stonky červené bazalky

Papriky rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je při 220 °C, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Upečené papriky dejte do misky, zakryjte fólií a nechte 5 minut zapařit.

Pak je oloupejte a zbavte semeníků.Očištěné pečené papriky vložte do mixéru. Přidejte vinný ocet, cukr, mandle, lžíci olivového oleje a špetku soli.

Vše společně rozmixujte. Krajíce chleba lehce potřete zbylým olejem a opečte je v toasteru nebo v troubě pod grilem. Opečené krajíce pokryjte čerstvým sýrem.

Navrch dejte lžičku paprikové salsy a posypte nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 tipů, jak připravit dokonalý bramborový salát

04.12.2016 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vánoce už pomalu klepou na dveře a většina českých domácností si bez bramborového salátu nedokáže Štědrý večer představit. Dotáhněte svůj osvědčený recept na salát k dokonalosti s pomocí našich 5 užitečných tipů.

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web