121/019/4-89.jpg

Sýr vyrobený doma

13.05.2015 | F.O.O.D. | Know-how

Milovníci čerstvého sýra, zbystřete pozornost! Svoji oblíbenou lahůdku zvládnete hravě sami.

Bochánek sýra s bylinkami

4 porce - příprava: 50 minut + odležení

* 1 l nehomogenizovaného plnotučného mléka (nejlépe bio)
* 250 ml smetany
* 250 g zakysané smetany
* 4 lžíce jablečného nebo vinného octa
* 1/2 lžičky soli
* čerstvé bylinky

Mléko smíchejte se smetanou a vlijte do kastrolu. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Pak přiveďte téměř k varu. Teplotu snižte, aby se směs přestala vařit.

Vlijte ocet a na středním plameni zahřívejte při teplotě asi 80 °C přibližně 1 minutu, až se tekutina začne srážet.

Sundejte z ohně. Udržujte teplé, nejlépe ve vodní lázni, a nechte asi 40 minut odstát. Vysráženou směs osolte a opatrně přeceďte přes cedník vyložený mušelínem.

Pak sraženou hmotu zabalte do gázy a vymačkejte zbylou tekutinu. V sítu nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne.

Druhý den sýr posypte směsí posekaných bylinek nebo kořením. V bylinkách můžete nechat v chladu ještě odležet nebo rovnou servírovat.

Fotogalerie

102/019/4-88a.jpg 106/019/4-88b.jpg 110/019/4-88c.jpg 114/019/4-90.jpg 118/019/4-91.jpg 122/019/4-89.jpg

Široké nudle s petrželovým pestem

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g čerstvého sýra
* citronová šťáva a kůra
* 400 g čerstvých nudlí
* 1/2 svazku petržele
* 60 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* strouhaný parmazán
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

Čerstvý sýr posypte asi lžičkou nastrouhané citronové kůry a pokapejte lžičkou citronové šťávy. Nechte ho krátce při pokojové teplotě marinovat. Do vroucí osolené vody vsypte těstoviny a vařte je 10 až 12 minut, na skus.

Mezitím rozmixujte petržel s 50 ml oleje. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte zbylý olej a krátce v něm opečte plátky česneku, jen dorůžova.

Pak do pánve vložte vařené těstoviny a promíchejte je s olejem. Přidejte petrželové pesto, rozdrobený čerstvý sýr i se šťávou, ve které jste ho marinovali. Při servírování posypte parmazánem a čerstvě mletým pepřem.


Plátky chleba s paprikovou salsou

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 červené papriky
* 1 lžíce vinného octa
* 2 lžičky přírodního cukru
* 50 g mletých mandlí
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 plátky bílého chleba
* 200 g čerstvého sýra
* snítka kopru
* 4 stonky červené bazalky

Papriky rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je při 220 °C, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Upečené papriky dejte do misky, zakryjte fólií a nechte 5 minut zapařit.

Pak je oloupejte a zbavte semeníků.Očištěné pečené papriky vložte do mixéru. Přidejte vinný ocet, cukr, mandle, lžíci olivového oleje a špetku soli.

Vše společně rozmixujte. Krajíce chleba lehce potřete zbylým olejem a opečte je v toasteru nebo v troubě pod grilem. Opečené krajíce pokryjte čerstvým sýrem.

Navrch dejte lžičku paprikové salsy a posypte nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

26.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web