812/675/4-istock_502490108.jpg

Stupně propečenosti masa: Naučte se dokonalý steak!

09.03.2017 | Redakce | Know-how

Medium, rare, nebo well done? Příprava opravdu dobrého steaku není žádná věda, stačí se pouze zorientovat ve stupních propečenosti masa tak, aby byl výsledek dokonalý. Naučte se to také!

Raw - syrové maso

Jedná se o syrové maso bez tepelné úpravy. Proto se podává pouze v podobách, jako jsou tatarák nebo carpaccio - tenké plátky hovězího masa. Steaky musí projít vždy alespoň lehkou tepelnou úpravou.

Blue rare – velmi jemně propečený steak

Blue rare steak je zprudka opečené maso při vysoké teplotě. Příprava trvá 1-3 minuty a výsledkem jsou zatažené okraje a krvavý vnitřek steaku.

Rare – jemně propečený steak

Okraj rare steaku je více propečený, silnější a okraje dohněda. Uvnitř je stále červeno-růžový. Hned po well done a medium steaku je tento druh propečení třetí nejoblíbenější!

Medium rare – středně propečený steak

Medium rare by měl být propečený na 54-56 °C. Vnitřek steaku je maličko růžový a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. Okraje jsou více propečenější a tvrdší.

Medium – steak do šeda

Medium steak je uvnitř hnědý až šedivý, střed by měl zůstat stále narůžovělý. Pokud se obáváte jíst krvavé steaky a zároveň milujete šťavnaté maso, medium je naprosto ideální volba!

Medium well – téměř 100% propečený steak

Medium well pomalu ztrácí na šťavnatosti a jeho teplota je lehce pod 70 °C. Pokud jej necháte dlouho odležet, může být maso tuhé a špatně se krájí. Je potřeba jej podávat okamžitě a poznáte jej podle hnědého, tedy velmi propečeného řezu.

Well done – maximálně propečený steak

Steak propečený na 100 % často ztrácí svou chuť a šťávu. Mnoho lidí ho miluje, ale často se z něj vytrácí jemnost masa, díky které poznáte opravdovou chuť a kvalitu. Pokud se rozhodnete pro well done steak, zvolte jemnější kombinaci koření. Potřete ho před opečením olivovým olejem s rozmarýnem a po opečení osolte a opepřete. Chutná takto skvěle!

Fotogalerie

805/675/4-istock_500466008.jpg 809/675/4-istock_505844732.jpg 813/675/4-istock_502490108.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. carramba66 - 09.03.2017 13:51:55 Perfektní článek, díky! :-\
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Božské čokoládové muffiny hotové za půl hodiny!

30.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Snadné, nadýchané a s kousky čokolády! Připravte si sladké muffiny, které vám zaberou maximálně 30 minut. A pozor, během pečení je důležité nechat troubu zavřenou, jinak těsto nevyběhne.

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

30.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web