555/052/2-shutterstock_67009234.jpg

Slow cooking a Slow Food - vysvětlete mi to!

16.01.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V poslední době narážím na pojmy slow cooking a Slow Food. Je to totéž, nebo ne?

Postup pomalého vaření, slow cooking, je obecné pojmenování procesu, kdy je jídlo připravováno opravdu po dlouhou dobu. Na technice příliš nesejde, protože angličtina může uplatnit slovo cooking i na dušení a přípravu jak na sporáku, tak v troubě. Pomalu připravované jídlo je většinou takové, jaké vařily naše prababičky v kamnech na dřevo: pečeně, které je možné nechat ve vychládající troubě až do rána, vývary, které bublají na sporáku celé hodiny, a tak dál.

Dnes se tyto postupy emulují nastavením teploty na nízký stupeň a pokrmy, zejména masové, se nechají vařit či péci dlouhou dobu. Dočkáte se báječného výsledku – zejména maso je po dlouhé přípravě neobyčejně jemné, křehké a šťavnaté. Naproti tomu Slow Food je celé hnutí, které inicioval italský šéfkuchař Carlo Petrini jako protiklad k všudypřítomným rychlým občerstvením z průmyslově předpřipravených surovin – fastfood. Pokrmy, které se hlásí k této filozofii, nemusí být nutně připravované dlouho, zato pečlivě, s láskou a podle místních tradic.

Fotogalerie

556/052/2-shutterstock_67009234.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

(Nejen) pro chytré hospodyňky: Jak ušetřit čas i rodinný rozpočet

18.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také se občas přistihnete, jak stojíte před otevřenou lednicí a v hlavě jako puzzle skládáte možné varianty toho, co by se z jejího obsahu dalo použít jako večeře pro rodinný klan? Rádi vaříte chutně, beze zbytků, zdravě a ekonomicky? Baví vás kulinářská inspirace a rádi zkoušíte nové postupy? Už nevíte, jak nadchnout náročnou rodinnou radu strávníků? Pak si přečtěte naše tipy v následujícím článku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy? 30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy?
Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat
Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři? Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web