555/052/2-shutterstock_67009234.jpg

Slow cooking a Slow Food - vysvětlete mi to!

16.01.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V poslední době narážím na pojmy slow cooking a Slow Food. Je to totéž, nebo ne?

Postup pomalého vaření, slow cooking, je obecné pojmenování procesu, kdy je jídlo připravováno opravdu po dlouhou dobu. Na technice příliš nesejde, protože angličtina může uplatnit slovo cooking i na dušení a přípravu jak na sporáku, tak v troubě. Pomalu připravované jídlo je většinou takové, jaké vařily naše prababičky v kamnech na dřevo: pečeně, které je možné nechat ve vychládající troubě až do rána, vývary, které bublají na sporáku celé hodiny, a tak dál.

Dnes se tyto postupy emulují nastavením teploty na nízký stupeň a pokrmy, zejména masové, se nechají vařit či péci dlouhou dobu. Dočkáte se báječného výsledku – zejména maso je po dlouhé přípravě neobyčejně jemné, křehké a šťavnaté. Naproti tomu Slow Food je celé hnutí, které inicioval italský šéfkuchař Carlo Petrini jako protiklad k všudypřítomným rychlým občerstvením z průmyslově předpřipravených surovin – fastfood. Pokrmy, které se hlásí k této filozofii, nemusí být nutně připravované dlouho, zato pečlivě, s láskou a podle místních tradic.

Fotogalerie

556/052/2-shutterstock_67009234.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Kremrole podle cukrářky: Zvládnete je i vy!

28.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mezi jídla a především ta sladká, která my Češi nikdy neodmítneme, patří křehké kremrole se sněhovou náplní. A kdo jiný by nám měl prozradit recept než talentovaná cukrářka Kateřina Javůrková, která vás je naučí krok za krokem.

6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše

26.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Chystáte sváteční oběd a pyré vám připadá jako příliš obyčejný pokrm? S našimi tipy jej povýšíte na vyšší úroveň. A pokud byste ho udělali moc, poradíme vám, jak jej zužitkovat třeba při večeři.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web