402/356/2-shutterstock_61218970.jpg

Self-raising flour - Vysvětlete mi to!

02.07.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V anglických receptech se setkávám s pojmem „self-raising flour“. Kde takovou mouku seženu a co v ní je?

Anglicky mluvící země jsou v používání „samokypřicí“ mouky na špici. Jde o běžnou hladkou pšeničnou mouku s vyšším obsahem lepku, k níž se v určitém poměru přidávají kypřicí složky, jako je prášek do pečiva a/nebo jedlá soda. Jelikož jsou kypřicí složky vmíchány do mouky předem a strojově, šetří jednak čas a jednak napomáhají stejnoměrnému nakypření.

Samokypřicí mouka je patentovaný vynález bristolského pekaře Henryho Jonese (1812–1891), který ji zavedl roku 1845 veden snahou vylepšit příděly britských námořníků, jejichž chlebíček byl při dlouhých plavbách vskutku tvrdý. Úspěch nakypřené mouky byl takový, že se Jonesovo pekařství stalo výhradním dodavatelem mouky a sušenek na dvůr královny Viktorie. Mouka byla roku 1849 patentována v USA a roku 1852 získala v Chicagu jako inovativní výrobek zlatou medaili.

„Self-raising flour“ u nás zakoupíte například v řetezci Robertson nebo si ji můžete připravit podle následujícího poměru: 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli.


(Foto: Shutterstock.com)

Fotogalerie

403/356/2-shutterstock_61218970.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Nela - 01.10.2015 16:12:56 U nás se dá tato mouka sehnat např. v Marks&Spencer ;-) .
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!

30.03.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Zdánlivě jednoduché vaření vajec může být občas dost zrádné! Víte přesně, kolik minut se vaří vejce natvrdo a kdy se musí vyndat, aby bylo takzvaně nahniličko? Jedno je jasné - voda v kastrolu musí vřít a na konci je potřeba vejce zchladit studenou vodou, aby se přerušil proces varu.

Jak na potahovaný dort? Návod, podle kterého to zvládnete!

29.03.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Každý milovník sladkého pečení touží po dokonalém dortu. Rozhodnete-li se pro potahovaný dort, je potřeba znát předem pár pravidel, která vám usnadní práci a díky kterým se dort povede na jedničku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou! 5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web