402/356/2-shutterstock_61218970.jpg

Self-raising flour - Vysvětlete mi to!

02.07.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V anglických receptech se setkávám s pojmem „self-raising flour“. Kde takovou mouku seženu a co v ní je?

Anglicky mluvící země jsou v používání „samokypřicí“ mouky na špici. Jde o běžnou hladkou pšeničnou mouku s vyšším obsahem lepku, k níž se v určitém poměru přidávají kypřicí složky, jako je prášek do pečiva a/nebo jedlá soda. Jelikož jsou kypřicí složky vmíchány do mouky předem a strojově, šetří jednak čas a jednak napomáhají stejnoměrnému nakypření.

Samokypřicí mouka je patentovaný vynález bristolského pekaře Henryho Jonese (1812–1891), který ji zavedl roku 1845 veden snahou vylepšit příděly britských námořníků, jejichž chlebíček byl při dlouhých plavbách vskutku tvrdý. Úspěch nakypřené mouky byl takový, že se Jonesovo pekařství stalo výhradním dodavatelem mouky a sušenek na dvůr královny Viktorie. Mouka byla roku 1849 patentována v USA a roku 1852 získala v Chicagu jako inovativní výrobek zlatou medaili.

„Self-raising flour“ u nás zakoupíte například v řetezci Robertson nebo si ji můžete připravit podle následujícího poměru: 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli.


(Foto: Shutterstock.com)

Fotogalerie

403/356/2-shutterstock_61218970.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Nela - 01.10.2015 16:12:56 U nás se dá tato mouka sehnat např. v Marks&Spencer ;-) .
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Božské čokoládové muffiny hotové za půl hodiny!

19.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Snadné, nadýchané a s kousky čokolády! Připravte si sladké muffiny, které vám zaberou maximálně 30 minut. A pozor, během pečení je důležité nechat troubu zavřenou, jinak těsto nevyběhne.

VIDEO: Rychlá bábovka do 35 minut

12.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Videorecept na jednoduchou bábovku pro milovníky sladkého, který provoní každou kuchyň a můžete ho neustále obměňovat dle vaší chuti - přidat do těsta oříšky, čokoládu nebo ovoce.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě
Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web