402/356/2-shutterstock_61218970.jpg

Self-raising flour - Vysvětlete mi to!

02.07.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V anglických receptech se setkávám s pojmem „self-raising flour“. Kde takovou mouku seženu a co v ní je?

Anglicky mluvící země jsou v používání „samokypřicí“ mouky na špici. Jde o běžnou hladkou pšeničnou mouku s vyšším obsahem lepku, k níž se v určitém poměru přidávají kypřicí složky, jako je prášek do pečiva a/nebo jedlá soda. Jelikož jsou kypřicí složky vmíchány do mouky předem a strojově, šetří jednak čas a jednak napomáhají stejnoměrnému nakypření.

Samokypřicí mouka je patentovaný vynález bristolského pekaře Henryho Jonese (1812–1891), který ji zavedl roku 1845 veden snahou vylepšit příděly britských námořníků, jejichž chlebíček byl při dlouhých plavbách vskutku tvrdý. Úspěch nakypřené mouky byl takový, že se Jonesovo pekařství stalo výhradním dodavatelem mouky a sušenek na dvůr královny Viktorie. Mouka byla roku 1849 patentována v USA a roku 1852 získala v Chicagu jako inovativní výrobek zlatou medaili.

„Self-raising flour“ u nás zakoupíte například v řetezci Robertson nebo si ji můžete připravit podle následujícího poměru: 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli.


(Foto: Shutterstock.com)

Fotogalerie

403/356/2-shutterstock_61218970.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Nela - 01.10.2015 16:12:56 U nás se dá tato mouka sehnat např. v Marks&Spencer ;-) .
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat? Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat?
Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to! Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to!
Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web