010/272/2-shutterstock_97051172.jpg

Rozdíl mezi marcipánem a fondánem - vysvětlete mi to!

09.05.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Mezi marcipánem a fondánem je určitě rozdíl – ale jaký? Recepty na ně jsou si občas podobné.

Obě hmoty se používají v cukrařině a jsou i základními pomůckami při tvorbě slavnostních dortů, svatebních zvláště. Je mezi nimi ovšem značný rozdíl, fondán je cukrový rozvar, který se pilným třením a šleháním změní na bílou, tvárnou hmotu. Tím se stane podobným marcipánu, ale jen vzhledem. Po vyschnutí fondán tvrdne. Marcipán je směs jemně mletých mandlí a cukru, do níž se někdy pro tvárnost přidává trocha oleje (nejlépe mandlového), bílek, smetana nebo kukuřičný sirup. Někdy se připravuje z pistácií a má pak zelenkavou barvu.

Vzhledem k ceně výchozí suroviny bývají v lidových receptech mandle nahrazovány mnohem lacinějším sušeným mlékem a kromě cukru se k hmotě přidává bílek, máslo nebo kondenzované mléko a aromatizuje se mandlovou trestí. Ale ani skutečný marcipán nemusí být vždy to ‚pravé mandlové‘ a část mandlí může být nahrazena sušeným mlékem nebo sójovým granulátem. Jak marcipán, tak fondán se dají přibarvovat a používají se také na plnění čokolády a bonbonů. Známé jsou tzv. Mozartovy koule, kde bývá mandlový i pistáciový marcipán.

Fotogalerie

011/272/2-shutterstock_97051172.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Jak na čokoládové suflé? Krok za krokem s Fredericem Lasnem, majitelem cukrárny

24.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Francouzi jsou známí milovníci žen i jídla. Jedním z jejich nejslavnějších dezertů, které mají sladkost i svůdnost obojího, je nadýchané suflé. Malinové s bílou čokoládou z cukrárny Frederica Lasneho chutná jako lehký polibek a připravit sis jej můžete z pohodlí domova!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web