010/272/2-shutterstock_97051172.jpg

Rozdíl mezi marcipánem a fondánem - vysvětlete mi to!

09.05.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Mezi marcipánem a fondánem je určitě rozdíl – ale jaký? Recepty na ně jsou si občas podobné.

Obě hmoty se používají v cukrařině a jsou i základními pomůckami při tvorbě slavnostních dortů, svatebních zvláště. Je mezi nimi ovšem značný rozdíl, fondán je cukrový rozvar, který se pilným třením a šleháním změní na bílou, tvárnou hmotu. Tím se stane podobným marcipánu, ale jen vzhledem. Po vyschnutí fondán tvrdne. Marcipán je směs jemně mletých mandlí a cukru, do níž se někdy pro tvárnost přidává trocha oleje (nejlépe mandlového), bílek, smetana nebo kukuřičný sirup. Někdy se připravuje z pistácií a má pak zelenkavou barvu.

Vzhledem k ceně výchozí suroviny bývají v lidových receptech mandle nahrazovány mnohem lacinějším sušeným mlékem a kromě cukru se k hmotě přidává bílek, máslo nebo kondenzované mléko a aromatizuje se mandlovou trestí. Ale ani skutečný marcipán nemusí být vždy to ‚pravé mandlové‘ a část mandlí může být nahrazena sušeným mlékem nebo sójovým granulátem. Jak marcipán, tak fondán se dají přibarvovat a používají se také na plnění čokolády a bonbonů. Známé jsou tzv. Mozartovy koule, kde bývá mandlový i pistáciový marcipán.

Fotogalerie

011/272/2-shutterstock_97051172.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše

26.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Chystáte sváteční oběd a pyré vám připadá jako příliš obyčejný pokrm? S našimi tipy jej povýšíte na vyšší úroveň. A pokud byste ho udělali moc, poradíme vám, jak jej zužitkovat třeba při večeři.

9 užitečných rad, jak správně (ne)vařit těstoviny

24.03.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Těstoviny jako základ italské kuchyně i jako rychlý oběd či večeře pro celou rodinu. Víte ale, jak je správně uvařit a jakých chyb se vyvarovat?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web