481/679/4-istock_506815096.jpg

Přesolené jídlo? Poradíme vám, jak ho zachránit!

03.04.2017 | Redakce | Know-how

Spěch, nepozornost nebo špatný odhad? Stává se to každému, a to i těm největším profíkům. Řeč je o přesoleném jídle, které nemusí nutně skončit v koši. Známe hned několik tipů, jak pokrm zachránit!

Přesolit jídlo je snadné, ať už připravujete polévku, omáčku nebo vařenou zeleninu s kus-kusem. Důležité je vědět, kdy a v jakých případech použít některý z našich doporučovaných fíglů.

1. Kostka cukru

Opakem soli je cukr, což znamená jediné: Vezměte kostku cukru, ponořte ji do přesolené omáčky a jakmile se začne rozpouštět, vyjměte ji. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost, proto je potřeba ji okamžitě vyndat.

2. Brambory

Jsou skvělé nejenom na zahušťování! Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte (v případě omáčky). Nechte v jídle povařit 10 - 15 minut a poté vyjměte. Stejně jako cukr, i brambory umí rychle vstřebat sůl. Výhodou je, že brambory můžete použít do dalšího pokrmu.

3. Syrový bílek

V případě, že přesolíte vývar plný nudlí a zeleniny, není nic jednoduššího, než použít syrový bílek. Přidejte jej do polévky, nechte teplem srazit a pomocí naběračky vyjměte. Pokud se vám bude zdát vývar stále slaný, postup opakujte.

4. Nakrájená houska či chléb

Fungují hlavně u omáček, a to velice dobře. Oproti ostatním zmíněným surovinám dokáže pečivo vsáknout až o 40 % soli více. Housku či chléb povařte v přesoleném pokrmu a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby pečivo příliš nezměklo!

5. Mléko a smetana

Ingredience, které jídlo dokonale zjemní! A to nejenom chuť všech polévek, ale i nadbytek soli.

6. Voda a vývar

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem. To vše lze zachránit tím, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením.

Fotogalerie

478/679/4-istock_119078257.jpg 482/679/4-istock_506815096.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

28.04.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí českých domácností, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web