139/414/4-88dort.jpg

Piškotový dort krok za krokem

09.03.2016 | F.O.O.D. | Know-how

Nejklasičtější český korpus na dorty je bezesporu obyčejný piškot. Je jednoduchý na přípravu, suroviny na něj budete mít nejspíš vždycky po ruce a v použití je navíc velmi variabilní. Jak na něj, na krémy i na čokoládovou polevu, vám poradí blogerka Jana Duffková.

Piškotový dort s čokoládovou polevou

forma o Ø 24 cm - příprava: 45 minut

* 6 vajec (300 g)
* 150 g krupicového cukru
* 150 g hladké dortové mouky

POLEVA:
* 150 g hořké čokolády 60%
* 120 ml smetany ke šlehání

1. Jana zapnula troubu na 160 °C a dno dortové formy vyložila pečicím papírem, boky není potřeba vymazávat a vysypávat. Do větší mísy rozklepla všechna vejce, která si předem odvážila. Množství použitého cukru a hladké mouky se odvíjí od váhy vajec. Obojího má být poloviční množství.

2. K vejcím Jana přisypala krupicový cukr a ručním šlehačem vyšlehala vysokou hustou pěnu, trvalo jí to 8 až 10 minut. Je lepší těsto šlehat pomaleji, pěna tak bude hutnější a bude lépe držet.

3. Stěrkou Jana po lžících vmíchala mouku. Vmíchávat se musí opatrně, aby těsto „nespadlo“. Dortová mouka se vyznačuje vyšším podílem škrobu. Seženete ji od Babiččiny volby nebo si ji můžete připravit namícháním klasické hladké mouky s kukuřičným škrobem. Poměr je 20 g škrobu na 100 g mouky.

4. Hotové těsto Jana nalila do formy, uhladila a vložila do trouby. Pozor, nesmíte s ním bouchnout, mohlo by se srazit. Piškot se peče dozlatova asi 30 minut. Pak Jana troubu vypnula, pootevřela dvířka a nechala ještě asi 10 minut dojít.

5.-7. Korpus vyndala z trouby a při pokojové teplotě ho nechala vychladnout. Po vychladnutí dort podél ráfku obkrojila ostrým nožem a ráfek sundala. Korpus pak dlouhým nožem prokrojila a namazala marmeládou a krémem. Pak připravila polevu.

8.-9. Do hrnce vlila smetanu a nalámala čokoládu. Zahřívala. Když se čokoláda začala rozpouštět, nepřestávala míchat. Vše by se mělo pouze zahřát, ne vařit. Polevu nechala pár minut odstát, aby lehce zatuhla. Většinu polevy nalila na vršek dortu, který umístila na dortovou mřížku, a tupou stranou velkého nože ji rozetřela ke krajům, aby stekla po bocích. Zbylou polevou pokryla místa, kam nedotekla. Nechala v chladničce zatuhnout. Po 5 minutách ho vyjmula (poleva ještě nebyla tak tuhá) a přilepila na ni dekorace. Nakonec je dobré dort zachladit, ideálně přes noc.

Fotogalerie

100/414/4-87dort1.jpg 104/414/4-87dort2.jpg 108/414/4-87dort3.jpg 112/414/4-87dort4.jpg 116/414/4-87dort5.jpg 120/414/4-87dort6.jpg 124/414/4-87dort7.jpg 128/414/4-87dort8.jpg 132/414/4-87dort9.jpg 136/414/4-89kremy.jpg 140/414/4-88dort.jpg

Ozdoby z bílé čokolády

zdobení na 1 dort - příprava: 15 minut + chlazení

* 100 g bílé čokolády

Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu a naplňte jí jednorázový zdobicí sáček. Špičku sáčku ustřihněte. Pečicí papír dejte na tác a dobře ho vyrovnejte. Na papír tvořte ozdoby. Tác umístěte do ledničky asi na 20 minut. Vychlazené ozdoby snadno odloupnete od papíru. Náš TIP: Před zchlazením můžete přidat ořechy, cukrové ozdoby, kandované jedlé květy nebo strouhanou hořkou čokoládu.

Čokoládový krém

na 1 dort - příprava: 45 minut

* 125 ml smetany ke šlehání
* 250 g hořké čokolády
* 70 g másla

Do hrnce vlijte smetanu a přidejte nalámanou čokoládu a máslo. Zahřejte a nechte rozpustit. Smetana nesmí začít vřít. Nechte 20 minut chladit v ledničce. Krém by měl být lehce ztuhlý. Metlou krém prošlehejte do světlejší barvy. Můžete ho tak nechat hutnější nebo nadýchanější.

Vanilkový krém

na 1 dort - příprava: 15 minut

* 220 g mascarpone
* 400 g smetany ke šlehání
* 50 g moučkového cukru
* 1/2 vanilkového lusku

Do mísy dejte mascarpone, přidejte smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. Šlehačem vyšlehejte hustý krém.

Malinový krém

na 1 dort - příprava: 45 minut

* 200 g malin
* 180 ml plnotučného mléka
* 5 žloutků
* 140 g krupicového cukru
* 300 g másla
* 5 lžic hladké mouky

Rozmražené maliny rozmixujte, v hrnci smíchejte s mlékem a zahřívejte. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Pak je postupně zašlehejte do horké malinové směsi. Za stálého míchání přiveďte k varu a několik minut vařte, dokud směs nezhoustne. Odstavte. Rozpusťte 50 g másla, zaprašte hladkou moukou a vymíchejte světlou jíšku. Malinovou směs pak vraťte na sporák a za stálého míchání postupně přidejte jíšku. Míchejte do zhoustnutí (bude mít konzistenci pudinku). Odstavte a nechte vychladnout. Vyšlehejte zbylé změklé máslo a ručně do něj vmíchejte malinový pudink. Krém vychlaďte.


JANA DUFFKOVÁ

Autorku populárního blogu Popečeníčko jídlo baví i v profesním životě – pracuje pro pražskou školu vaření Chefparade, kde se stará o sociální sítě, firemní blog a další marketingové aktivity. Ze sladkého má nejraději cokoli s karamelem a vanilkou, jinak ale defi nitivně propadla vietnamské kuchyni. Její blog najdete na internetové adrese www.popecenicko.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 tipů, jak připravit dokonalý bramborový salát

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vánoce už pomalu klepou na dveře a většina českých domácností si bez bramborového salátu nedokáže Štědrý večer představit. Dotáhněte svůj osvědčený recept na salát k dokonalosti s pomocí našich 5 užitečných tipů.

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web