766/673/4-istock_610743562.jpg

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Nejlépe se zpracovávají mandle a lískové oříšky. Mandle spařte vroucí vodou, lískáče krátkým pečením v troubě. Vlašské ořechy jsou zase jako stvořené pro cukrářské dezerty. Čím tmavší jádro, tím intenzivnější chuť! Praskavé mandle se využívají jako přísada do ořechových směsí. K nám se dováží odrůdy JUNO (baculaté) ze Sicílie a PEERLESS (podlouhlé) z Kalifornie. Lískové oříšky jsou stravitelnější než ostatní zmíněné. A ještě lépe chutnají, když je upražíte!

Jak na ořechové mléko?

Ořechy den dopředu namočte do vody, aby pořádně provlhly. Na druhý den je mixujte, dokud nevznikne mléčně bílý nápoj. Ten sceďte, přelijte do sklenice a dejte chladit nebo ihned podávejte. Mléko z ořechů ocení vegani a všichni, kdo trpí intolerancí laktózy.

Máslo z ořechů krok za krokem

Pokud máte výkonný mixér, můžete si připravit i ořechové „máslo“. V tomto případě ořechy dopředu nemáčejte a mixujte je nasucho. Po asi 20 minutách (záleží na výkonu mixéru) získáte hladkou pastu – ořechové máslo. Na mandlové máslo je lepší použít neloupanou surovinu, máslo bude mít sytější barvu.

Fotogalerie

747/673/4-istock_477443083.jpg 751/673/4-istock_465503660.jpg 755/673/4-istock_499508986.jpg 759/673/4-istock_513384024.jpg 763/673/4-istock_108615541.jpg 767/673/4-istock_610743562.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

28.04.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí českých domácností, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web