Platýsovité ryby působí svým tvarem nepřístupně. Opak je ale pravda. Stačí dodržovat správný postup a filety budete mít připravené za chvilku.
Při výběru kambaly dbejte na to, aby byla ryba opravdu čerstvá. Kůže musí být na dotyk pružná a oči čiré, nezkalené. Než začnete s jejím filetováním, rybu pořádně omyjte studenou vodou, zbavíte ji černého slizu. Osušte ji papírovou nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Ta vám bude nápomocná i při přidržování ryby během filetování, nebude vám klouzat.
Unknown media type: gallery
1. Kambalu obraťte světlou částí, tedy břichem, nahoru. Za hlavou ji nařízněte filetovacím nožem a opatrně vyndejte vnitřnosti.
2. Rybu otočte tmavší stranou nahoru a prsty nahmatejte oblouk kolem hlavy. Nožem okopírujte linii a odřízněte hlavu.
3. Poté rovným tahem nože od hlavy směrem k ocasu nařízněte středovou čáru uprostřed kůže a veďte řez podél páteře ryby.
4. Pak se pusťte do filetování. Nejdříve seřízněte od středu k ploutvím jednu stranu tak, že sjedete nožem podél páteře k ploutvi. Nožem kopírujte žebra. Kambalu otočte a totéž zopakujte na druhé straně.
5. Filety položte před sebe a prsty jednoduše odstraňte tukové části, jež zůstaly po ploutvích.
6. Pak už vám zbývá jen filety zbavit kůže. Přidržte si ocasovou část filetu, nožem zlehka zařízněte ke kůži (ale neprořízněte ji!) a houpavým řezem pokračujte směrem k hlavě. Očištěné filety můžete připravit jako steaky s troškou soli a oleje.