605/040/4-60filetovani6.jpg

Naučte se filetovat kambalu

27.05.2015 | F.O.O.D. | Know-how

Platýsovité ryby působí svým tvarem nepřístupně. Opak je ale pravda. Stačí dodržovat správný postup a filety budete mít připravené za chvilku.

Při výběru kambaly dbejte na to, aby byla ryba opravdu čerstvá. Kůže musí být na dotyk pružná a oči čiré, nezkalené. Než začnete s jejím filetováním, rybu pořádně omyjte studenou vodou, zbavíte ji černého slizu. Osušte ji papírovou nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Ta vám bude nápomocná i při přidržování ryby během filetování, nebude vám klouzat.

Fotogalerie

574/040/4-60tomas1.jpg 578/040/4-60tomas2.jpg 582/040/4-60tomas3.jpg 586/040/4-60filetovani1.jpg 590/040/4-60filetovani2.jpg 594/040/4-60filetovani3.jpg 598/040/4-60filetovani4.jpg 602/040/4-60filetovani5.jpg 606/040/4-60filetovani6.jpg

1. Kambalu obraťte světlou částí, tedy břichem, nahoru. Za hlavou ji nařízněte filetovacím nožem a opatrně vyndejte vnitřnosti.

2. Rybu otočte tmavší stranou nahoru a prsty nahmatejte oblouk kolem hlavy. Nožem okopírujte linii a odřízněte hlavu.

3. Poté rovným tahem nože od hlavy směrem k ocasu nařízněte středovou čáru uprostřed kůže a veďte řez podél páteře ryby.

4. Pak se pusťte do filetování. Nejdříve seřízněte od středu k ploutvím jednu stranu tak, že sjedete nožem podél páteře k ploutvi. Nožem kopírujte žebra. Kambalu otočte a totéž zopakujte na druhé straně.

5. Filety položte před sebe a prsty jednoduše odstraňte tukové části, jež zůstaly po ploutvích.

6. Pak už vám zbývá jen filety zbavit kůže. Přidržte si ocasovou část filetu, nožem zlehka zařízněte ke kůži (ale neprořízněte ji!) a houpavým řezem pokračujte směrem k hlavě. Očištěné filety můžete připravit jako steaky s troškou soli a oleje.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

26.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web