605/040/4-60filetovani6.jpg

Naučte se filetovat kambalu

27.05.2015 | F.O.O.D. | Know-how

Platýsovité ryby působí svým tvarem nepřístupně. Opak je ale pravda. Stačí dodržovat správný postup a filety budete mít připravené za chvilku.

Při výběru kambaly dbejte na to, aby byla ryba opravdu čerstvá. Kůže musí být na dotyk pružná a oči čiré, nezkalené. Než začnete s jejím filetováním, rybu pořádně omyjte studenou vodou, zbavíte ji černého slizu. Osušte ji papírovou nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Ta vám bude nápomocná i při přidržování ryby během filetování, nebude vám klouzat.

Fotogalerie

574/040/4-60tomas1.jpg 578/040/4-60tomas2.jpg 582/040/4-60tomas3.jpg 586/040/4-60filetovani1.jpg 590/040/4-60filetovani2.jpg 594/040/4-60filetovani3.jpg 598/040/4-60filetovani4.jpg 602/040/4-60filetovani5.jpg 606/040/4-60filetovani6.jpg

1. Kambalu obraťte světlou částí, tedy břichem, nahoru. Za hlavou ji nařízněte filetovacím nožem a opatrně vyndejte vnitřnosti.

2. Rybu otočte tmavší stranou nahoru a prsty nahmatejte oblouk kolem hlavy. Nožem okopírujte linii a odřízněte hlavu.

3. Poté rovným tahem nože od hlavy směrem k ocasu nařízněte středovou čáru uprostřed kůže a veďte řez podél páteře ryby.

4. Pak se pusťte do filetování. Nejdříve seřízněte od středu k ploutvím jednu stranu tak, že sjedete nožem podél páteře k ploutvi. Nožem kopírujte žebra. Kambalu otočte a totéž zopakujte na druhé straně.

5. Filety položte před sebe a prsty jednoduše odstraňte tukové části, jež zůstaly po ploutvích.

6. Pak už vám zbývá jen filety zbavit kůže. Přidržte si ocasovou část filetu, nožem zlehka zařízněte ke kůži (ale neprořízněte ji!) a houpavým řezem pokračujte směrem k hlavě. Očištěné filety můžete připravit jako steaky s troškou soli a oleje.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

(Nejen) pro chytré hospodyňky: Jak ušetřit čas i rodinný rozpočet

18.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také se občas přistihnete, jak stojíte před otevřenou lednicí a v hlavě jako puzzle skládáte možné varianty toho, co by se z jejího obsahu dalo použít jako večeře pro rodinný klan? Rádi vaříte chutně, beze zbytků, zdravě a ekonomicky? Baví vás kulinářská inspirace a rádi zkoušíte nové postupy? Už nevíte, jak nadchnout náročnou rodinnou radu strávníků? Pak si přečtěte naše tipy v následujícím článku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web