605/040/4-60filetovani6.jpg

Naučte se filetovat kambalu

27.05.2015 | F.O.O.D. | Know-how

Platýsovité ryby působí svým tvarem nepřístupně. Opak je ale pravda. Stačí dodržovat správný postup a filety budete mít připravené za chvilku.

Při výběru kambaly dbejte na to, aby byla ryba opravdu čerstvá. Kůže musí být na dotyk pružná a oči čiré, nezkalené. Než začnete s jejím filetováním, rybu pořádně omyjte studenou vodou, zbavíte ji černého slizu. Osušte ji papírovou nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Ta vám bude nápomocná i při přidržování ryby během filetování, nebude vám klouzat.

Fotogalerie

574/040/4-60tomas1.jpg 578/040/4-60tomas2.jpg 582/040/4-60tomas3.jpg 586/040/4-60filetovani1.jpg 590/040/4-60filetovani2.jpg 594/040/4-60filetovani3.jpg 598/040/4-60filetovani4.jpg 602/040/4-60filetovani5.jpg 606/040/4-60filetovani6.jpg

1. Kambalu obraťte světlou částí, tedy břichem, nahoru. Za hlavou ji nařízněte filetovacím nožem a opatrně vyndejte vnitřnosti.

2. Rybu otočte tmavší stranou nahoru a prsty nahmatejte oblouk kolem hlavy. Nožem okopírujte linii a odřízněte hlavu.

3. Poté rovným tahem nože od hlavy směrem k ocasu nařízněte středovou čáru uprostřed kůže a veďte řez podél páteře ryby.

4. Pak se pusťte do filetování. Nejdříve seřízněte od středu k ploutvím jednu stranu tak, že sjedete nožem podél páteře k ploutvi. Nožem kopírujte žebra. Kambalu otočte a totéž zopakujte na druhé straně.

5. Filety položte před sebe a prsty jednoduše odstraňte tukové části, jež zůstaly po ploutvích.

6. Pak už vám zbývá jen filety zbavit kůže. Přidržte si ocasovou část filetu, nožem zlehka zařízněte ke kůži (ale neprořízněte ji!) a houpavým řezem pokračujte směrem k hlavě. Očištěné filety můžete připravit jako steaky s troškou soli a oleje.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web