Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!

Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!

Zdánlivě jednoduché vaření vajec může být občas dost zrádné! Víte přesně, kolik minut se vaří vejce natvrdo a kdy se musí vyndat, aby bylo takzvaně nahniličko? Jedno je jasné - voda v kastrolu musí vřít a na konci je potřeba vejce zchladit studenou vodou, aby se přerušil proces varu.

Vejce naměkko

Vložte do vroucí vody a stopujte přesně 4 minuty. Vajíčka před vařením vyndejte, aby měla pokojovou teplotu. Pokud na to zapomenete, vařte je o minutu déle. Podávejte s chlebem a solí, žloutek by měl po rozříznutí vytékat.

Vejce nahniličko

Polotekutého žloutku dosáhnete po 7 minutách vaření. Vejce nahniličko jsou vůbec nejoblíbenější, bílek je krásně měkký a žloutek je uvařený tak akorát, aby se dal dobře nabrat lžičkou.

Vejce natvrdo

Ve vroucí vodě nechte 9 až 10 minut, rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát to lednice. Nejčastěji je vaříme o Velikonocích, kdy se následně barví a poté zpracují do vajíčkové pomazánky.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky