971/678/4-istock_183584541.jpg

Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!

30.03.2017 | Redakce | Know-how

Zdánlivě jednoduché vaření vajec může být občas dost zrádné! Víte přesně, kolik minut se vaří vejce natvrdo a kdy se musí vyndat, aby bylo takzvaně nahniličko? Jedno je jasné - voda v kastrolu musí vřít a na konci je potřeba vejce zchladit studenou vodou, aby se přerušil proces varu.

Vejce naměkko

Vložte do vroucí vody a stopujte přesně 4 minuty. Vajíčka před vařením vyndejte, aby měla pokojovou teplotu. Pokud na to zapomenete, vařte je o minutu déle. Podávejte s chlebem a solí, žloutek by měl po rozříznutí vytékat.

Vejce nahniličko

Polotekutého žloutku dosáhnete po 7 minutách vaření. Vejce nahniličko jsou vůbec nejoblíbenější, bílek je krásně měkký a žloutek je uvařený tak akorát, aby se dal dobře nabrat lžičkou.

Vejce natvrdo

Ve vroucí vodě nechte 9 až 10 minut, rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát to lednice. Nejčastěji je vaříme o Velikonocích, kdy se následně barví a poté zpracují do vajíčkové pomazánky.

Fotogalerie

952/678/4-istock_503223669.jpg 956/678/4-istock_502582696.jpg 960/678/4-istock_472147894.jpg 964/678/4-istock_615240838.jpg 968/678/4-istock_493655062.jpg 972/678/4-istock_183584541.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

28.04.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí českých domácností, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web