371/392/2-shutterstock_74951398.jpg

Mascarpone a ricotta? Vysvětlete mi to!

30.07.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Mascarpone a ricotta jsou italské mléčné výrobky, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Dost se mi to plete…

Mascarpone je technicky vzato „čerstvý sýr“, který vznikne zahřátím směsi smetany a mléka a vysrážením pomocí kyseliny vinné či citronové. Po odkapání syrovátky získáte pevný krém konzistence pudinku, krémově bílé barvy a s obsahem tuku mezi 25 až 75 % podle tučnosti výchozí suroviny. Lidově a senzoricky řečeno je mascarpone jakýmsi pevným skupenstvím smetany. Jí se jako dezert nebo slouží k jejich přípravě (tiramisu), ale přidává se i do omáček nebo na zjemnění italského risotta. Mascarpone je místně příslušný do Lombardie, kde se začal produkovat už koncem 16. století mezi městy Lodi a Abbiategrasso.

Ricotta je naproti tomu připravována ze syrovátky, obsahuje jen mezi 5 až 13 % tuku a připomíná jemný tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Na rozdíl od běžného tvarohu či žervé je ricotta sladká, nemá v chuti navinulost. Připravuje se z ovčího, kravského, kozího i buvoličího mléka, respektive ze syrovátky z nich, zbylé při výrobě sýrů. Nechá se 12 až 24 hodin stát, přičemž nastane lehká fermentace. Při následném zahřátí pak dojde k vysrážení mléčných bílkovin, zejména albuminu a globulinu. Po vykapání je ricotta připravena ke konzumaci. Obsahuje jen minimum kaseinu (ten zůstane v sýru) a je tak skvěle stravitelná i při alergiích.


(Foto: Shutterstock.com)

Fotogalerie

376/392/2-shutterstock_79634938.jpg 372/392/2-shutterstock_74951398.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit! 5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit!
Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám? Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám?
Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp? Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web