Malá lekce mražení

Malá lekce mražení

Než začnete ve velkém sklízet úrodu, bylo by dobré vědět, jak dobře naložit s tím, co ihned nezpracujete.

Co se nadúrody zeleniny týče, je mraznička geniálním řešením pro všechny druhy, které neobsahují velké množství vody (ta se mražením roztahuje a zeleninu potrhá). Mražení se tedy nehodí třeba pro okurky, cukety ani rajčata (ta můžete zmrazit rozmixovaná a připravená do omáček). Mrazit ale můžete vše od mrkve, celeru přes papriku, fazolky, chřest až po špenátové listy nebo stroužky česneku. Toužíte­li po zásobách na delší dobu, zeleninu krátce oblanšírujte.

Horká lázeň jí umožní uchovat si barvu, chuť, ale i vitaminy, zatímco mikroorganismy, jež startují procesy zkázy, naopak zmizí. Protože je důležité, aby zmražení proběhlo co nejrychleji, zeleninu nasekejte, nastrouhejte a například rozprostřete na vhodný tácek. Teprve po jejím zatuhnutí ji přesypte do sáčku nebo vhodné nádoby a určitě ji popište, ať příště víte, po čem hned sáhnout. Voňavé kytice bylinek lákají k zakoupení.

Většinou je ale všechny hned nespotřebujete. Co tedy s jejich přebytky? Využijte tvořítko na led! Do každé kostičky dejte lžičku najemno nasekaných bylinek, vodu, a pak při vaření prostě jen použijte tolik kostek, kolik chcete (samozřejmě že je po zmražení přesypete do uzavíratelných sáčků).

P. S.: V některém z příštích článků se zaměříme na mražení ovoce!


Jak efektivně mrazit

• Čím rychleji potravinu zamrazíte, tím déle ji budete moci v mrazničce uchovávat (při chladnutí totiž vznikají v mražené potravině drobné krystalky, narušující její strukturu).

• Optimální teplota uchovávání je –18 °C, proto by vaše mraznička měla mít značení alespoň tří hvězdiček (jedna hvězdička říká, že můžete mrazit do –6 °C a uchovávat tak potraviny po dobu 1 týdne, dvě znamenají teplotu –12 °C a uchovávání jídla po dobu 1 měsíce, tři hvězdičky pak –18 °C a mražení po dobu 2–3 měsíců a konečně čtyři hvězdičky vám zaručí teplotu –24 °C a uskladnění až na 1 rok).

• Co se obsahu živin týká, je mražení vhodnější než jiné způsoby uchovávání (např. zavařování), přesto dochází k určitým ztrátám. Například obsah vitaminu C se při –18 °C za půl roku sníží o 40 %, vitaminu B1 ubude o 20 % a vitamini B6 asi o 8 %.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky