017/110/3-100.jpg

Malá lekce mražení

03.07.2013 | F.O.O.D. | Know-how

Než začnete ve velkém sklízet úrodu, bylo by dobré vědět, jak dobře naložit s tím, co ihned nezpracujete.

Co se nadúrody zeleniny týče, je mraznička geniálním řešením pro všechny druhy, které neobsahují velké množství vody (ta se mražením roztahuje a zeleninu potrhá). Mražení se tedy nehodí třeba pro okurky, cukety ani rajčata (ta můžete zmrazit rozmixovaná a připravená do omáček). Mrazit ale můžete vše od mrkve, celeru přes papriku, fazolky, chřest až po špenátové listy nebo stroužky česneku. Toužíte­li po zásobách na delší dobu, zeleninu krátce oblanšírujte.

Horká lázeň jí umožní uchovat si barvu, chuť, ale i vitaminy, zatímco mikroorganismy, jež startují procesy zkázy, naopak zmizí. Protože je důležité, aby zmražení proběhlo co nejrychleji, zeleninu nasekejte, nastrouhejte a například rozprostřete na vhodný tácek. Teprve po jejím zatuhnutí ji přesypte do sáčku nebo vhodné nádoby a určitě ji popište, ať příště víte, po čem hned sáhnout. Voňavé kytice bylinek lákají k zakoupení.

Většinou je ale všechny hned nespotřebujete. Co tedy s jejich přebytky? Využijte tvořítko na led! Do každé kostičky dejte lžičku najemno nasekaných bylinek, vodu, a pak při vaření prostě jen použijte tolik kostek, kolik chcete (samozřejmě že je po zmražení přesypete do uzavíratelných sáčků).

P. S.: V některém z příštích článků se zaměříme na mražení ovoce!


Jak efektivně mrazit

• Čím rychleji potravinu zamrazíte, tím déle ji budete moci v mrazničce uchovávat (při chladnutí totiž vznikají v mražené potravině drobné krystalky, narušující její strukturu).

• Optimální teplota uchovávání je –18 °C, proto by vaše mraznička měla mít značení alespoň tří hvězdiček (jedna hvězdička říká, že můžete mrazit do –6 °C a uchovávat tak potraviny po dobu 1 týdne, dvě znamenají teplotu –12 °C a uchovávání jídla po dobu 1 měsíce, tři hvězdičky pak –18 °C a mražení po dobu 2–3 měsíců a konečně čtyři hvězdičky vám zaručí teplotu –24 °C a uskladnění až na 1 rok).

• Co se obsahu živin týká, je mražení vhodnější než jiné způsoby uchovávání (např. zavařování), přesto dochází k určitým ztrátám. Například obsah vitaminu C se při –18 °C za půl roku sníží o 40 %, vitaminu B1 ubude o 20 % a vitamini B6 asi o 8 %.

Fotogalerie

018/110/3-100.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

A co takhle domácí chléb podle vlastního receptu?

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vůně čerstvě upečeného chleba připomíná domov. Nejlépe chutná ještě teplý, namazaný máslem, posypaný bylinkami. Můžete si ho vylepšit semínky, využít různé druhy mouky. Dejte prostor vaší fantazii...

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web