017/110/3-100.jpg

Malá lekce mražení

03.07.2013 | F.O.O.D. | Know-how

Než začnete ve velkém sklízet úrodu, bylo by dobré vědět, jak dobře naložit s tím, co ihned nezpracujete.

Co se nadúrody zeleniny týče, je mraznička geniálním řešením pro všechny druhy, které neobsahují velké množství vody (ta se mražením roztahuje a zeleninu potrhá). Mražení se tedy nehodí třeba pro okurky, cukety ani rajčata (ta můžete zmrazit rozmixovaná a připravená do omáček). Mrazit ale můžete vše od mrkve, celeru přes papriku, fazolky, chřest až po špenátové listy nebo stroužky česneku. Toužíte­li po zásobách na delší dobu, zeleninu krátce oblanšírujte.

Horká lázeň jí umožní uchovat si barvu, chuť, ale i vitaminy, zatímco mikroorganismy, jež startují procesy zkázy, naopak zmizí. Protože je důležité, aby zmražení proběhlo co nejrychleji, zeleninu nasekejte, nastrouhejte a například rozprostřete na vhodný tácek. Teprve po jejím zatuhnutí ji přesypte do sáčku nebo vhodné nádoby a určitě ji popište, ať příště víte, po čem hned sáhnout. Voňavé kytice bylinek lákají k zakoupení.

Většinou je ale všechny hned nespotřebujete. Co tedy s jejich přebytky? Využijte tvořítko na led! Do každé kostičky dejte lžičku najemno nasekaných bylinek, vodu, a pak při vaření prostě jen použijte tolik kostek, kolik chcete (samozřejmě že je po zmražení přesypete do uzavíratelných sáčků).

P. S.: V některém z příštích článků se zaměříme na mražení ovoce!


Jak efektivně mrazit

• Čím rychleji potravinu zamrazíte, tím déle ji budete moci v mrazničce uchovávat (při chladnutí totiž vznikají v mražené potravině drobné krystalky, narušující její strukturu).

• Optimální teplota uchovávání je –18 °C, proto by vaše mraznička měla mít značení alespoň tří hvězdiček (jedna hvězdička říká, že můžete mrazit do –6 °C a uchovávat tak potraviny po dobu 1 týdne, dvě znamenají teplotu –12 °C a uchovávání jídla po dobu 1 měsíce, tři hvězdičky pak –18 °C a mražení po dobu 2–3 měsíců a konečně čtyři hvězdičky vám zaručí teplotu –24 °C a uskladnění až na 1 rok).

• Co se obsahu živin týká, je mražení vhodnější než jiné způsoby uchovávání (např. zavařování), přesto dochází k určitým ztrátám. Například obsah vitaminu C se při –18 °C za půl roku sníží o 40 %, vitaminu B1 ubude o 20 % a vitamini B6 asi o 8 %.

Fotogalerie

018/110/3-100.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat? Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat?
Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to! Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to!
Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web