272/318/2-shutterstock_91647077.jpg

Kypřící prášek nebo jedlou sodu? Vysvětlete mi to!

06.06.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Proč se někdy používá ke kypření těsta prášek do pečiva a jindy jedlá soda? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.

Fotogalerie

273/318/2-shutterstock_91647077.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Yvča - 21.11.2014 13:09:48 Takže jednu lžičku sody musím nahradit mnohem větším množstvím prdopeče. Zajímalo by mě kolik. Prášek do pečiva jsme vždycky používaly spíš "pro jistotu", anebo naschvál (když chce člověk schválně těsto vlnité, protože při špatném promíchání má tendenci dělat kopce). Teď jsem začala péct medovník s prdopeč a nechala jsem toho, je to moc tuhé, raději sháním sodu, abyto vyšlo jak jsem zvyklá..
  2. Lenoxy - 28.04.2014 11:22:18 Druhy kypřicích prášků:
    Kypřicí prášek škrobový – s kukuřičným či bramborovým škrobem
    Kypřicí prášek – s moukou
    Bio kypřicí prášek :-[
  3. Lenoxy - 28.04.2014 11:20:49 Co ale na tom, co dřív či později, když je v pohodlnosti, rychlosti a kvantitě převlečená "zubatá" v podobě těchto faktů: Běžné prášky do pečiva obsahují jen škrob nebo mouku a k tomu dvě soli kyselin, které najdete i v hasicích přístrojích či hnojivech. Tyto chemické PRDOPEČe lze přitom snadno nahradit. =-O =-O :-S
  4. magda - 06.10.2012 11:46:11 tak tedy nevím odkud jste čerpali info, ale od jakživa to je obráceně!! těsto se sodou např. v perníčkách můsí odpočívat i několk dní a prášek do pečiva se musí dávat těsně předem a ne do tekutiny- vyšuměl by a nekypřil by.... asi tak
  5. Katka - 25.08.2012 12:32:46 Protože v perníku je med a těsto s medem kypřené sodou nespadne
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

VIDEO: Datlové kuličky jako zdravá snídaně

12.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Kuličky z datlí, oříšků a kokosu jako zdravá alternativa cukroví, ale také jako sladká snídaně, která vás po ránu nakopne. Vyzkoušejte je podle videoreceptu Báry Turkové, sladké food blogerky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web