272/318/2-shutterstock_91647077.jpg

Kypřící prášek nebo jedlou sodu? Vysvětlete mi to!

06.06.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Proč se někdy používá ke kypření těsta prášek do pečiva a jindy jedlá soda? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.

Fotogalerie

273/318/2-shutterstock_91647077.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Yvča - 21.11.2014 13:09:48 Takže jednu lžičku sody musím nahradit mnohem větším množstvím prdopeče. Zajímalo by mě kolik. Prášek do pečiva jsme vždycky používaly spíš "pro jistotu", anebo naschvál (když chce člověk schválně těsto vlnité, protože při špatném promíchání má tendenci dělat kopce). Teď jsem začala péct medovník s prdopeč a nechala jsem toho, je to moc tuhé, raději sháním sodu, abyto vyšlo jak jsem zvyklá..
  2. Lenoxy - 28.04.2014 11:22:18 Druhy kypřicích prášků:
    Kypřicí prášek škrobový – s kukuřičným či bramborovým škrobem
    Kypřicí prášek – s moukou
    Bio kypřicí prášek :-[
  3. Lenoxy - 28.04.2014 11:20:49 Co ale na tom, co dřív či později, když je v pohodlnosti, rychlosti a kvantitě převlečená "zubatá" v podobě těchto faktů: Běžné prášky do pečiva obsahují jen škrob nebo mouku a k tomu dvě soli kyselin, které najdete i v hasicích přístrojích či hnojivech. Tyto chemické PRDOPEČe lze přitom snadno nahradit. =-O =-O :-S
  4. magda - 06.10.2012 11:46:11 tak tedy nevím odkud jste čerpali info, ale od jakživa to je obráceně!! těsto se sodou např. v perníčkách můsí odpočívat i několk dní a prášek do pečiva se musí dávat těsně předem a ne do tekutiny- vyšuměl by a nekypřil by.... asi tak
  5. Katka - 25.08.2012 12:32:46 Protože v perníku je med a těsto s medem kypřené sodou nespadne
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak na potahovaný dort? Návod, podle kterého to zvládnete!

29.03.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Každý milovník sladkého pečení touží po dokonalém dortu. Rozhodnete-li se pro potahovaný dort, je potřeba znát předem pár pravidel, která vám usnadní práci a díky kterým se dort povede na jedničku.

Kremrole podle cukrářky: Zvládnete je i vy!

28.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mezi jídla a především ta sladká, která my Češi nikdy neodmítneme, patří křehké kremrole se sněhovou náplní. A kdo jiný by nám měl prozradit recept než talentovaná cukrářka Kateřina Javůrková, která vás je naučí krok za krokem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit 10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit
Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý
Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy! Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web