070/140/2-shutterstock_77949511.jpg

Je nádobí s nepřilnavým povrchem škodlivé? Vysvětlete mi to!

27.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Momentálně se tvrdí, že nádobí s nepřilnavým povrchem je zdraví škodlivé. Ano, či ne?

Americký výbor pro ochranu životního prostředí nařídil roku 2006 všem výrobcům nádobí s nepřilnavým povrchem, aby z něj eliminovali veškeré případné stopy tzv. PFOA, perfluorooktanové kyseliny, podezřelé ze zvyšování hladiny cholesterolu a také označené za možný karcinogen. Látka se může uvolňovat působením velmi vysokých teplot. V poslední době se rozšířily i pověsti o tom, že nepřilnavé nádobí není vhodné pro indukční ohřev (možnost použití na indukci nesouvisí s povrchem pánve, ale konstrukcí jejího dna) či mytí v myčce.

Osvědčení výrobci ovšem ihned eliminovali možná nebezpečí. Absenci škodlivých látek, olova a kadmia zaručuje certifikát ISO 14001 a dodržení podmínek šetrnosti k životnímu prostředí připojení se k úmluvě Global Compact. O to víc ovšem vystupuje do popředí nutnost orientace zákazníků, kteří si nové nádobí kupují. Nepřilnavý povrch, u moderního nádobí naprosto nezbytný – například pro přípravu pokrmů zcela bez tuku, sám o sobě žádné riziko nepředstavuje. Špatná kvalita výrobku a neinformovanost ovšem ano.


Foto: Shutterstock.com

Fotogalerie

071/140/2-shutterstock_77949511.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. MajklM - 17.01.2013 09:24:48 Zdravím, osobně si myslím, že je pravdivá poslední věta v tom článku. Škodlivé jsou podřadné výrobky a málo informací na trhu. Než se odhalí nějaký škodlivý výrobek, trvá to nějakou dobu a mezi tím se prodají stovky těchto produktů. Nepřilnavý povrch nemusí být nutně škodlivý, ovšem nesmí se poškodit povrch nebo přepálit nádobí. V takovém případě začne do jídla unikat chemie. Nejlepší je vybrat výrobek, který není vůbec chemicky upraven a tím pádem nemá do jídla co unikat. Osobně mám zkušenosti s přírodní litinou. Mám doma pánev wok a 2 hrnce z přírodní litiny, vařím na nich úplně bez oleje a nic se mi zatím nepřipálilo. Nepřilnavý povrch mají z "zapečeného oleje", takže žádná chemie. Info se dá najít tady: http://panev-wok.cz/prirodni-litina Ví někdo ještě o dalším nezávadném materiálu?
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Chystáte oslavu? Připravte svým hostům rychlé pohoštění!

22.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Nelámejte si hlavu se složitými recepty a připravte svým hostům rychlé pohoštění. Recepty na sladké kuličky a jablečné rohlíčky připravuje tentokrát mlaďounká šestnáctiletá youtuberka Michelle Straw.

5 světových kuchařek, které vám nesmí chybět v knihovně

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také přemýšlíte každý den, co dobrého a ideálně i zdravého připravit sobě a své rodině? Pokud vám došla inspirace, zkuste otevřít pět kuchařek, které jsme my přečetli jedním dechem. Skvělé a lahodné pokrmy, rychle hotové a za pár desítek minut vonící na stole. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Ella Woodward, William David a Julia Gruber vám předvedou, jak skvělé může vaření být.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných
Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sexkoučka učí masáž penisu
Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy? Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web