070/140/2-shutterstock_77949511.jpg

Je nádobí s nepřilnavým povrchem škodlivé? Vysvětlete mi to!

27.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Momentálně se tvrdí, že nádobí s nepřilnavým povrchem je zdraví škodlivé. Ano, či ne?

Americký výbor pro ochranu životního prostředí nařídil roku 2006 všem výrobcům nádobí s nepřilnavým povrchem, aby z něj eliminovali veškeré případné stopy tzv. PFOA, perfluorooktanové kyseliny, podezřelé ze zvyšování hladiny cholesterolu a také označené za možný karcinogen. Látka se může uvolňovat působením velmi vysokých teplot. V poslední době se rozšířily i pověsti o tom, že nepřilnavé nádobí není vhodné pro indukční ohřev (možnost použití na indukci nesouvisí s povrchem pánve, ale konstrukcí jejího dna) či mytí v myčce.

Osvědčení výrobci ovšem ihned eliminovali možná nebezpečí. Absenci škodlivých látek, olova a kadmia zaručuje certifikát ISO 14001 a dodržení podmínek šetrnosti k životnímu prostředí připojení se k úmluvě Global Compact. O to víc ovšem vystupuje do popředí nutnost orientace zákazníků, kteří si nové nádobí kupují. Nepřilnavý povrch, u moderního nádobí naprosto nezbytný – například pro přípravu pokrmů zcela bez tuku, sám o sobě žádné riziko nepředstavuje. Špatná kvalita výrobku a neinformovanost ovšem ano.


Foto: Shutterstock.com

Fotogalerie

071/140/2-shutterstock_77949511.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. MajklM - 17.01.2013 09:24:48 Zdravím, osobně si myslím, že je pravdivá poslední věta v tom článku. Škodlivé jsou podřadné výrobky a málo informací na trhu. Než se odhalí nějaký škodlivý výrobek, trvá to nějakou dobu a mezi tím se prodají stovky těchto produktů. Nepřilnavý povrch nemusí být nutně škodlivý, ovšem nesmí se poškodit povrch nebo přepálit nádobí. V takovém případě začne do jídla unikat chemie. Nejlepší je vybrat výrobek, který není vůbec chemicky upraven a tím pádem nemá do jídla co unikat. Osobně mám zkušenosti s přírodní litinou. Mám doma pánev wok a 2 hrnce z přírodní litiny, vařím na nich úplně bez oleje a nic se mi zatím nepřipálilo. Nepřilnavý povrch mají z "zapečeného oleje", takže žádná chemie. Info se dá najít tady: http://panev-wok.cz/prirodni-litina Ví někdo ještě o dalším nezávadném materiálu?
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

A co takhle domácí chléb podle vlastního receptu?

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vůně čerstvě upečeného chleba připomíná domov. Nejlépe chutná ještě teplý, namazaný máslem, posypaný bylinkami. Můžete si ho vylepšit semínky, využít různé druhy mouky. Dejte prostor vaší fantazii...

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web