070/140/2-shutterstock_77949511.jpg

Je nádobí s nepřilnavým povrchem škodlivé? Vysvětlete mi to!

27.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Momentálně se tvrdí, že nádobí s nepřilnavým povrchem je zdraví škodlivé. Ano, či ne?

Americký výbor pro ochranu životního prostředí nařídil roku 2006 všem výrobcům nádobí s nepřilnavým povrchem, aby z něj eliminovali veškeré případné stopy tzv. PFOA, perfluorooktanové kyseliny, podezřelé ze zvyšování hladiny cholesterolu a také označené za možný karcinogen. Látka se může uvolňovat působením velmi vysokých teplot. V poslední době se rozšířily i pověsti o tom, že nepřilnavé nádobí není vhodné pro indukční ohřev (možnost použití na indukci nesouvisí s povrchem pánve, ale konstrukcí jejího dna) či mytí v myčce.

Osvědčení výrobci ovšem ihned eliminovali možná nebezpečí. Absenci škodlivých látek, olova a kadmia zaručuje certifikát ISO 14001 a dodržení podmínek šetrnosti k životnímu prostředí připojení se k úmluvě Global Compact. O to víc ovšem vystupuje do popředí nutnost orientace zákazníků, kteří si nové nádobí kupují. Nepřilnavý povrch, u moderního nádobí naprosto nezbytný – například pro přípravu pokrmů zcela bez tuku, sám o sobě žádné riziko nepředstavuje. Špatná kvalita výrobku a neinformovanost ovšem ano.


Foto: Shutterstock.com

Fotogalerie

071/140/2-shutterstock_77949511.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. MajklM - 17.01.2013 09:24:48 Zdravím, osobně si myslím, že je pravdivá poslední věta v tom článku. Škodlivé jsou podřadné výrobky a málo informací na trhu. Než se odhalí nějaký škodlivý výrobek, trvá to nějakou dobu a mezi tím se prodají stovky těchto produktů. Nepřilnavý povrch nemusí být nutně škodlivý, ovšem nesmí se poškodit povrch nebo přepálit nádobí. V takovém případě začne do jídla unikat chemie. Nejlepší je vybrat výrobek, který není vůbec chemicky upraven a tím pádem nemá do jídla co unikat. Osobně mám zkušenosti s přírodní litinou. Mám doma pánev wok a 2 hrnce z přírodní litiny, vařím na nich úplně bez oleje a nic se mi zatím nepřipálilo. Nepřilnavý povrch mají z "zapečeného oleje", takže žádná chemie. Info se dá najít tady: http://panev-wok.cz/prirodni-litina Ví někdo ještě o dalším nezávadném materiálu?
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

5 tipů, jak připravit dokonalý bramborový salát

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Know-how

Vánoce už pomalu klepou na dveře a většina českých domácností si bez bramborového salátu nedokáže Štědrý večer představit. Dotáhněte svůj osvědčený recept na salát k dokonalosti s pomocí našich 5 užitečných tipů.

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web