070/140/2-shutterstock_77949511.jpg

Je nádobí s nepřilnavým povrchem škodlivé? Vysvětlete mi to!

27.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Momentálně se tvrdí, že nádobí s nepřilnavým povrchem je zdraví škodlivé. Ano, či ne?

Americký výbor pro ochranu životního prostředí nařídil roku 2006 všem výrobcům nádobí s nepřilnavým povrchem, aby z něj eliminovali veškeré případné stopy tzv. PFOA, perfluorooktanové kyseliny, podezřelé ze zvyšování hladiny cholesterolu a také označené za možný karcinogen. Látka se může uvolňovat působením velmi vysokých teplot. V poslední době se rozšířily i pověsti o tom, že nepřilnavé nádobí není vhodné pro indukční ohřev (možnost použití na indukci nesouvisí s povrchem pánve, ale konstrukcí jejího dna) či mytí v myčce.

Osvědčení výrobci ovšem ihned eliminovali možná nebezpečí. Absenci škodlivých látek, olova a kadmia zaručuje certifikát ISO 14001 a dodržení podmínek šetrnosti k životnímu prostředí připojení se k úmluvě Global Compact. O to víc ovšem vystupuje do popředí nutnost orientace zákazníků, kteří si nové nádobí kupují. Nepřilnavý povrch, u moderního nádobí naprosto nezbytný – například pro přípravu pokrmů zcela bez tuku, sám o sobě žádné riziko nepředstavuje. Špatná kvalita výrobku a neinformovanost ovšem ano.


Foto: Shutterstock.com

Fotogalerie

071/140/2-shutterstock_77949511.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. MajklM - 17.01.2013 09:24:48 Zdravím, osobně si myslím, že je pravdivá poslední věta v tom článku. Škodlivé jsou podřadné výrobky a málo informací na trhu. Než se odhalí nějaký škodlivý výrobek, trvá to nějakou dobu a mezi tím se prodají stovky těchto produktů. Nepřilnavý povrch nemusí být nutně škodlivý, ovšem nesmí se poškodit povrch nebo přepálit nádobí. V takovém případě začne do jídla unikat chemie. Nejlepší je vybrat výrobek, který není vůbec chemicky upraven a tím pádem nemá do jídla co unikat. Osobně mám zkušenosti s přírodní litinou. Mám doma pánev wok a 2 hrnce z přírodní litiny, vařím na nich úplně bez oleje a nic se mi zatím nepřipálilo. Nepřilnavý povrch mají z "zapečeného oleje", takže žádná chemie. Info se dá najít tady: http://panev-wok.cz/prirodni-litina Ví někdo ještě o dalším nezávadném materiálu?
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

9 užitečných rad, jak správně (ne)vařit těstoviny

24.03.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Těstoviny jako základ italské kuchyně i jako rychlý oběd či večeře pro celou rodinu. Víte ale, jak je správně uvařit a jakých chyb se vyvarovat?

7 triků, jak připravit skvělé dušené maso

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Jsou kusy masa, které k dušení přímo vybízejí – líčka, kližka, krk, skvělý je i ořech, spodní šál nebo roštěnec. Ať už budete maso na ragú dělat v kuse, nakrájené na plátky nebo na kousky, tady je pár zásad, které byste měli dodržet.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web