070/140/2-shutterstock_77949511.jpg

Je nádobí s nepřilnavým povrchem škodlivé? Vysvětlete mi to!

27.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

Momentálně se tvrdí, že nádobí s nepřilnavým povrchem je zdraví škodlivé. Ano, či ne?

Americký výbor pro ochranu životního prostředí nařídil roku 2006 všem výrobcům nádobí s nepřilnavým povrchem, aby z něj eliminovali veškeré případné stopy tzv. PFOA, perfluorooktanové kyseliny, podezřelé ze zvyšování hladiny cholesterolu a také označené za možný karcinogen. Látka se může uvolňovat působením velmi vysokých teplot. V poslední době se rozšířily i pověsti o tom, že nepřilnavé nádobí není vhodné pro indukční ohřev (možnost použití na indukci nesouvisí s povrchem pánve, ale konstrukcí jejího dna) či mytí v myčce.

Osvědčení výrobci ovšem ihned eliminovali možná nebezpečí. Absenci škodlivých látek, olova a kadmia zaručuje certifikát ISO 14001 a dodržení podmínek šetrnosti k životnímu prostředí připojení se k úmluvě Global Compact. O to víc ovšem vystupuje do popředí nutnost orientace zákazníků, kteří si nové nádobí kupují. Nepřilnavý povrch, u moderního nádobí naprosto nezbytný – například pro přípravu pokrmů zcela bez tuku, sám o sobě žádné riziko nepředstavuje. Špatná kvalita výrobku a neinformovanost ovšem ano.


Foto: Shutterstock.com

Fotogalerie

071/140/2-shutterstock_77949511.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. MajklM - 17.01.2013 09:24:48 Zdravím, osobně si myslím, že je pravdivá poslední věta v tom článku. Škodlivé jsou podřadné výrobky a málo informací na trhu. Než se odhalí nějaký škodlivý výrobek, trvá to nějakou dobu a mezi tím se prodají stovky těchto produktů. Nepřilnavý povrch nemusí být nutně škodlivý, ovšem nesmí se poškodit povrch nebo přepálit nádobí. V takovém případě začne do jídla unikat chemie. Nejlepší je vybrat výrobek, který není vůbec chemicky upraven a tím pádem nemá do jídla co unikat. Osobně mám zkušenosti s přírodní litinou. Mám doma pánev wok a 2 hrnce z přírodní litiny, vařím na nich úplně bez oleje a nic se mi zatím nepřipálilo. Nepřilnavý povrch mají z "zapečeného oleje", takže žádná chemie. Info se dá najít tady: http://panev-wok.cz/prirodni-litina Ví někdo ještě o dalším nezávadném materiálu?
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

26.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Zítra je mezinárodní den palačinek: Udělejte si čokoládové nebo zapečené Zítra je mezinárodní den palačinek: Udělejte si čokoládové nebo zapečené
Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone
Seriál Ulice: Podívejte se, jak šel čas s Liškovými, které brzy čeká krize Seriál Ulice: Podívejte se, jak šel čas s Liškovými, které brzy čeká krize
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web