447/982/3-92pivo1.jpg

Jak se točí pivo?

15.04.2015 | F.O.O.D. | Know-how

Půllitr točeného piva býval výsadou hospod a restaurací, dnes už si ho můžete dopřát i v pohodlí domova. Co je potřeba dodržovat, aby i doma čepované pivo bylo skvělé?

V dnešní době není nijak těžké natočit si doma půllitr dobře vychlazeného piva. Způsobů je řada a je jen na vás, který z nich si vyberete. Asi nejčastější je ale klasická minipípa, kterou koupíte dnes už běžně v obchodech s domácími spotřebiči.

Před čepováním

Jak se říká, sládek pivo vaří, výčepní ho dělá. A při návštěvě restaurací zjistíte, že každý výčepní ho točí jinak. Pravda je nakonec taková, že jediný univerzálně správný způsob čepování piva neexistuje. Jsou ale věci, které musejí dodržovat všichni, protože jinak se dobrého piva nenapijete. Pokud máte soudek v pípě delší dobu, je potřeba objem tekutiny, která byla v trubkách, odtočit a nekompromisně vylít.

Zásadní je i péče o sklo. Sklenice musí být perfektně čistá a před natočením piva je potřeba ji vypláchnout studenou vodou – stěny musejí být mokré. Ideální je stav, kdy má sklenice stejnou teplotu jako pivo. Servírovací teplota ležáku je 6–8 °C, takže chlazení na pípě by mělo být nastavené na 5 °C.

Soudek byste také neměli narážet hned poté, co ho vyndáte z rozhrkaného auta a zejména v létě je potřeba jej nejdřív nechat odstát ve studené místnosti.

Pozor, točíme!

Po skle nebo z výšky, naráz či nadvakrát, točit sklenkou nebo ne... Na to se názory liší nejen mezi výčepními. I doporučení pivovarů jsou různá. Jiný způsob čepování je také potřeba dodržovat, pokud si pořídíte třeba pšeničné pivo.

Asi nejčastější způsob točení ležáku, tedy na jeden zátah na hladinku, s jemnou smetanovou pěnou, najdete na protilehlé stránce krok za krokem – a je to i postup, který doporučuje třeba Plzeňský Prazdroj.

Fotogalerie

454/982/3-93jaknapivo2.jpg 440/982/3-93syr.jpg 444/982/3-92pivo2.jpg 448/982/3-92pivo1.jpg

Jan Reich

pivonoš, milovník piva a propagátor řemeslných pivoarů

První půllitr prý dostal už ve 2 letech. Profesionálně se pivu věnuje asi 4 roky. Zabývá se velkoobchodem pro malé pivovary a degustacemi. Jeho snem je stát se pivním sommelierem v dobré restauraci. Jednou z jeho oblíbených je i Sluneční terasa T-Anker v pražské Kotvě, která nabízí více druhů řemeslných piv a kde jsme točení piva fotili. www.t-anker.cz


Pivní sýr

2–3 porce - příprava: 15 minut + 5 dní odležení

* 250 g měkkého tvarohu
* 100 ml světlého piva
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* špetka chilli
* sůl a čerstvě mletý pepř

Měkký tvaroh (lepší je kostka než vanička) smíchejte s pivem a uvedeným kořením. Uzavřete do sklenice a nechte při pokojové teplotě zhruba 5 dní vyzrát. Odleželý sýr důkladně promíchejte nebo promixujte a podávejte s pečivem a posypaný pažitkou či jemně nasekaným pórkem.

NÁŠ TIP: S kořením v sýru experimentujte! Použijte uzenou papriku, kouřovou sůl, hodí se i zelené bylinky či namleté škvarky.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

20.04.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web