933/663/4-profimedia_0298927386.jpg

Jak péct maso s provázkem?

05.01.2017 | Redakce | Know-how

Rolky, rolády, pečeně... To všechno musí držet pěkně pohromadě a pomůže k tomu jeden krátký kuchyňský balvněný provázek, který by měl být základní výbavou každé kuchyně. Ač se to nezdá, jídlo díky němu zůstává šťavnaté a lákavé na pohled. My pro vás máme několik tipů na to, jaký provázek zvolit, jak vázat, jak servírovat a čtyři chutné recepty.

Jaký provázek zvolit?

Správný provázek na maso je pevný, nepouští chlupy a nebarví. V domácích potřebách koupíte provázky přímo určené do kuchyně. Objevíte je na držáku, na němž si je většinou můžete sami odstřihnout ostrým plíškem, aniž byste museli hledat nůžky a žádat o pomoc prodavače. Použít ale můžete jakoukoli nebarvenou balvěnou přízi. Barvy by totiž mohly do jídla pustit, umělé provázky kloužou a do masa se mohou vlivem vysoké teploty roztéct. Nemáte-li po ruce provázek, použijte několikanásobně poskládanou bílou nit, neposkládaná by se do masa zapekla a nejspíš by jej ani neudržela pohromadě.

Jak vázat?

Nejčastější a nejjednodušší je dokola s překřížením nahoře a dole. Úhlednější, ale také pracnější je vázání do řádků, kdy je překřížení pravidelné na hřbetě masa (vypadá jako u receptu na parmici, jen jsou jednotlivá žebra vázáním spojená). V praxi je ale důležité hlavně to, aby byl provázek pořádně utažený. Maso během tepelné úpravy ztratí na objemu a provázek pak snadno sklouzne.

Jak servírovat?

Provázek na jídle sice může vypadat efektně, vyplatí se jej ale sundat ještě před servírováním. Sahat do jídla rukama nebývá každému příjemné.

1. VEPŘOVÁ PANENKA S BYLINKOVÝM PESTEM

2. PLNĚNÝ MOŘSKÝ VLK

3. POŠÍROVANÁ PEČENĚ SE ZELENINOU

4. MEXICKÉ NADÍVANÉ KUŘE

Fotogalerie

922/663/4-profimedia_0298927387.jpg 926/663/4-profimedia_0299083525.jpg 930/663/4-profimedia_0298927388.jpg 934/663/4-profimedia_0298927386.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

(Nejen) pro chytré hospodyňky: Jak ušetřit čas i rodinný rozpočet

18.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Také se občas přistihnete, jak stojíte před otevřenou lednicí a v hlavě jako puzzle skládáte možné varianty toho, co by se z jejího obsahu dalo použít jako večeře pro rodinný klan? Rádi vaříte chutně, beze zbytků, zdravě a ekonomicky? Baví vás kulinářská inspirace a rádi zkoušíte nové postupy? Už nevíte, jak nadchnout náročnou rodinnou radu strávníků? Pak si přečtěte naše tipy v následujícím článku.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web