Jak péct maso s provázkem?

Jak péct maso s provázkem?

Rolky, rolády, pečeně... To všechno musí držet pěkně pohromadě a pomůže k tomu jeden krátký kuchyňský balvněný provázek, který by měl být základní výbavou každé kuchyně. Ač se to nezdá, jídlo díky němu zůstává šťavnaté a lákavé na pohled. My pro vás máme několik tipů na to, jaký provázek zvolit, jak vázat, jak servírovat a čtyři chutné recepty.

Jaký provázek zvolit?

Správný provázek na maso je pevný, nepouští chlupy a nebarví. V domácích potřebách koupíte provázky přímo určené do kuchyně. Objevíte je na držáku, na němž si je většinou můžete sami odstřihnout ostrým plíškem, aniž byste museli hledat nůžky a žádat o pomoc prodavače. Použít ale můžete jakoukoli nebarvenou balvěnou přízi. Barvy by totiž mohly do jídla pustit, umělé provázky kloužou a do masa se mohou vlivem vysoké teploty roztéct. Nemáte-li po ruce provázek, použijte několikanásobně poskládanou bílou nit, neposkládaná by se do masa zapekla a nejspíš by jej ani neudržela pohromadě.

Jak vázat?

Nejčastější a nejjednodušší je dokola s překřížením nahoře a dole. Úhlednější, ale také pracnější je vázání do řádků, kdy je překřížení pravidelné na hřbetě masa (vypadá jako u receptu na parmici, jen jsou jednotlivá žebra vázáním spojená). V praxi je ale důležité hlavně to, aby byl provázek pořádně utažený. Maso během tepelné úpravy ztratí na objemu a provázek pak snadno sklouzne.

Jak servírovat?

Provázek na jídle sice může vypadat efektně, vyplatí se jej ale sundat ještě před servírováním. Sahat do jídla rukama nebývá každému příjemné.

1. VEPŘOVÁ PANENKA S BYLINKOVÝM PESTEM

2. PLNĚNÝ MOŘSKÝ VLK

3. POŠÍROVANÁ PEČENĚ SE ZELENINOU

4. MEXICKÉ NADÍVANÉ KUŘE

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky