869/089/2-shutterstock_49340815.jpg

Bitter orange - vysvětlete mi to!

03.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V únoru se vždy setkávám s anglickým receptem na zavařeninu z bitter orange. Co je to hořký pomeranč?

Citroník hořký je původem z Vietnamu, ale hojně se pěstuje v celém jižním pásmu. Přestože se plody podobné běžnému sladkému pomeranči pro výraznou natrpklost nekonzumují, jsou zdrojem aromatických olejů a dalších látek například pro parfemářství, ušlechtilé pomerančové likéry, lidové léčitelství a kosmetiku, nebo se používají jejich květy třeba k ovonění čajů.

Do jižní Francie přivezli hořký pomeranč křižáci, do Španělska Maurové. Takzvaný sevillský pomeranč (též bigardie) se v tomto městě (stejně jako v řeckých Athénách) vysazuje jako odolný pouliční strom a jeho plody (spolu s dalšími druhy pomerančů) se používají k přípravě známé zavařeniny, kterou si mimořádně oblíbili právě Angličané.

Báječně totiž ladí s křupavým, máslem potřeným toastem i s některými sýry. K dalším varietám hořkého citroníku patří třeba nádherně vonící bergamot, daidai či chinotto. Sezona hořkých pomerančů je v Evropě velice krátká, v podstatě vymezená měsícem únorem.

Fotogalerie

870/089/2-shutterstock_49340815.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Připravte si mexickou mangovou Margaritu u vás doma!

26.02.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Tajemství opravdu dobré Margarity tkví v důkladném promíchání, tequile a velké dávce ledu! Šéfkuchař a spolumajitel školy vaření Ola Kala Michal Nikodém ukáže, jak si ji připravit s použitím manga a slaných nachos.

Ořechové mléko i máslo: Zpracujte ořechy do poslední skořápky!

25.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Mandle, lískové a vlašské ořechy jsou českými favority. Naučte se je zpracovat doslova do poslední skořápky a připravte z nich ořechové mléko nebo máslo, které se hodí na pečení i jako přísada do smoothie.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web