869/089/2-shutterstock_49340815.jpg

Bitter orange - vysvětlete mi to!

03.02.2012 | F.O.O.D. | Know-how

V únoru se vždy setkávám s anglickým receptem na zavařeninu z bitter orange. Co je to hořký pomeranč?

Citroník hořký je původem z Vietnamu, ale hojně se pěstuje v celém jižním pásmu. Přestože se plody podobné běžnému sladkému pomeranči pro výraznou natrpklost nekonzumují, jsou zdrojem aromatických olejů a dalších látek například pro parfemářství, ušlechtilé pomerančové likéry, lidové léčitelství a kosmetiku, nebo se používají jejich květy třeba k ovonění čajů.

Do jižní Francie přivezli hořký pomeranč křižáci, do Španělska Maurové. Takzvaný sevillský pomeranč (též bigardie) se v tomto městě (stejně jako v řeckých Athénách) vysazuje jako odolný pouliční strom a jeho plody (spolu s dalšími druhy pomerančů) se používají k přípravě známé zavařeniny, kterou si mimořádně oblíbili právě Angličané.

Báječně totiž ladí s křupavým, máslem potřeným toastem i s některými sýry. K dalším varietám hořkého citroníku patří třeba nádherně vonící bergamot, daidai či chinotto. Sezona hořkých pomerančů je v Evropě velice krátká, v podstatě vymezená měsícem únorem.

Fotogalerie

870/089/2-shutterstock_49340815.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak chytře zpracovat celé kuře

16.11.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Nejlepší svíčková jedině s hruškovými povidly

20.04.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Svíčková omáčka je nesmrtelnou klasikou babiččiny i maminčiny kuchyně. Ačkoli je nám jasné, že vaše máma dělá tu nejlepší na světě, máme tu pro vás pár tipů od Petra Svitáka, držitele několika ocenění za nejlepší svíčkovou.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web