A co takhle domácí chléb podle vlastního receptu?

A co takhle domácí chléb podle vlastního receptu?

Vůně čerstvě upečeného chleba připomíná domov. Nejlépe chutná ještě teplý, namazaný máslem, posypaný bylinkami. Můžete si ho vylepšit semínky, využít různé druhy mouky. Dejte prostor vaší fantazii...

Upéct doma chléb není nic náročného. Vyzkoušejte a uvidíte. Postupem času začnete experimentovat s různými přísadami a nakonec už nebudete chodit chléb kupovat ani do nejlepší pekárny. Budete přesně vědět, z jakých surovin jste si chléb připravili, jak je čerstvý a jak dlouho vám vydrží. Věřte, že moc dlouho ne. Každý bude chtít ochutnat a rozhodně nezůstane u jednoho krajíce.

Co budete potřebovat?

2 hrnky hladké pšeničné mouky, 3 hrnky jemně mleté tmavé žitné mouky, 2 hrnky vlažné vody, půl hrnku vlažného mléka, kostku droždí (42 g), lžíci medu nebo cukru, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu.

Do velké mísy nasypte mouku, kmín, sůl a směs promíchejte. Dobře vám poslouží zadělávací smaltovaná mísa. Do hrnku s vlažným mlékem rozdrolte kostičku droždí, přidejte cukr/med a promíchejte. Droždím vonící tekutinu dejte na teplé místo a vyčkejte zhruba půl hodiny, až kvasinky začnou pracovat. Jakmile kvásek naplní hrnek po okraj, vlijte jej do mísy s moukou, promíchejte a přidejte dva hrnky vody o stejném objemu, jako byly hrnky s moukou. Těsto propracujte v míse vařečkou a pak rukama.

Nakonec jej vyklopte na vál. Bezvadný je silikonový vál, který se skvěle myje a nezabírá místo v kuchyni. Rukama se s budoucími chleby pomazlete tak, až se těsto nelepí. Lze přidat trochu vody či poprášit lehce moukou. Vláčné těsto rozpulte a vytvořte dva bochníčky. Nebo můžete připravit jeden velký bochník. Nechte na teplejším místě vykynout v ratanové ošatce, která vtiskne chlebu typickou strukturu. V ORIONU si můžete vybrat z mnoha tvarů a velikostí. Přikryjte čistou utěrkou.

Až vám bochníky nakynou tak, že budou zhruba dvakrát tak velké, vyklopte je z ošatek opatrně na plech a vložte do trouby. Horkovzdušnou i normální troubu předehřejte zhruba na 2 minuty na maximum, poté na 100 ⁰C. Chleby během pečení 2x až 3x pomažte slanou vodou. Malé bochníčky pečte dozlatova cca 30–35 minut, velký pecen trochu déle. Chleba je upečen tehdy, je-li jeho zvuk po poklepání na spodní stranu dutý. K pečení můžete také využít keramické formy různého tvaru, nabízí je ORION – český obchod pro domácnost.

Bochníčky potřete po vyjmutí z trouby trochou mléka a nechte vychladnout.
Pokud čerstvý chléb nezkonzumujete hned, je potřeba ho dobře uložit. Nikdy jej nedávejte do lednice, igelitové sáčky také nejsou ideální volbou – chléb rychleji chytá plísně. Nejlépe je zabalit jej do čisté utěrky či vaku na chléb a vložit do chlebovky. V ORIONU můžete koupit pletené z ratanu, dřevěné, nerezové, plastové…

Nakupujte kvalitní a osvědčené pomůcky na pečení!

Tyto i další pomocníky na pečení i do kuchyně naleznete také na každé z více jak 80 prodejen ORION – český obchod pro domácnost po celé ČR. Proto se můžete po zakoupení daného zboží rozhodnout, zda si ho necháte poslat přímo domů, nebo zvolíte odběrné místo co nejblíže vašemu domovu.

Více informací a nabídku veškerých produktů naleznete na www.oriondomacipotreby.cz

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky