128/678/4-istock_629446852.jpg

6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše

26.03.2017 | F.O.O.D. | Know-how

Chystáte sváteční oběd a pyré vám připadá jako příliš obyčejný pokrm? S našimi tipy jej povýšíte na vyšší úroveň. A pokud byste ho udělali moc, poradíme vám, jak jej zužitkovat třeba při večeři.

1. Výběr brambor

Myslíte si, že kaši uděláte dobrou z jakýchkoliv brambor? Omyl. Na hovězí pečeni si taky nekoupíte líčka. Volte brambory varného typu C, přinejhorším použijte béčka. Kašové odrůdy musejí být moučné, aby se po uvaření snadno rozpadaly.

2. Vařte ve slupce

Pokud brambory uvaříte ve slupce, máte šanci na dokonalost. Jestli vám to už přijde přehnané, budou se vám lépe šťouchat. Brambory musejí být uvařené úplně doměkka, jinak kaše nikdy nebude bezvadně hladká. Uvařenou bramboru poznáte tak, že do ní zapíchnete vidličku a ona se rozpadne. Po slití nechte brambory krátce vypařit, teprve pak se pusťte do přípravy kaše.

3. Šlehejte ručně!

Horké brambory oloupejte a prolisujte v lisu na brambory. Případně je můžete opravdu důkladně rozšťouchat. Někdo dává přednost šlehání šlehačem nebo mixování v mixéru, ale pak vznikne spíš lepidlo. Chutné kaše dosáhnete opravdu jen prolisováním či rozšťoucháním pomocí vlastní síly. Jemnosti docílíte smetanou a máslem, se kterými kaši nad mírným plamenem chvíli metličkou šlehejte, aby byla nadýchaná.

4. Dochuťte ji

Základem dobré kaše je řádné dochucení. Nešetřete studeným máslem, které ji udělá krásně krémovou, a místo obligátního mléka použijte chladnou 12% smetanu, lžíci zakysané smetany nebo vyzkoušejte mascarpone. Mléko naopak musí být teplé! A nezapomeňte na čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, ten dělá divy podobně jako přimíchaný žloutek.

5. Nezůstaňte jen u brambor

K některým jídlům se hodí kombinované kaše. Ke sladším (jako třeba ke kachně na švestkách) je dobré brambory prolisovat s pastiňákem uvařeným doměkka, případně s petrželí, v poměru asi 2:1. Ladí s ní i uvařená a prolisovaná dýně, celer nebo mrkev. Pro zpestření můžete vmíchat i spařený špenát nebo hrášek. Jindy vyzkoušejte drobně natrhanou rukolu, nasekané bylinky nebo strouhaný sýr (parmazán, pecorino, gruy´re..).

6. Co se zbytkem kaše?

Přidejte vajíčko a hladkou mouku a na másle usmažte placky. Někdo je má rád jen potřené česnekem, jiný zase namazané marmeládou či povidly. Druhá možnost je vyložit muffinové formičky plátky slaniny, dovnitř nandat kaši, překrýt konci slaniny a zapéct. Nebo kaši smíchat se sýrem a opékat ji na másle, dokud z ní nebudou pohromadě držící placky. Anebo cukrářskou zdobičkou kaši nastříkat jako pusinky na plech a upéct dozlatova.

Fotogalerie

129/678/4-istock_629446852.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

28.04.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí českých domácností, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web