268/681/4-istock_494154858.jpg

6 osvědčených tipů, jak zahustit polévku nebo omáčku

14.04.2017 | Redakce | Know-how

Nejenom česká kuchyně je založená na omáčkách a hustých polévkách, ve kterých stojí lžíce! Jaro sice volá po lehkém vývaru se zeleninou a nudlemi, ale co by byl sváteční oběd bez svíčkové nebo pořádně husté bramboračky.

1. Brambory

Zdravá varianta, jak snadno zahustit polévku či omáčku. Brambory přidejte do polévky a rozmixujte, případně přidejte již rozmixované pyré. Podobně funguje i pečená dýně, ta má ale o dost výraznější chuť.

2. Domácí jíška

Směs z mouky, kterou vytvoříte buď na začátku v hrnci, a to spojením másla a hladké mouky, nebo až na konci, kdy do omáčky přidáte trochu mouky rozmíchané ve vodě. Důležité je, aby v jíšce nebyly hrudky!

3. Více zeleniny

Platí zejména u polévek, ale i u omáček, jako je například svíčková. Stačí přidat více brambor, brokolice nebo mrkve (záleží na konkrétní polévce) a rozmixovat. V případě, že zrovna neděláte hladký krém, postačí vám do ruky lis na brambory, kterým zeleninu trochu rozmačkejte.

4. Smetana

Vysokoprocentní smetana dokáže divy! Nejenom, že zjemní polévku či omáčku, ale také ji dokáže perfektně zahustit. Vždy vybírejte tu, která má nad 30 % tuku!

5. Obiloviny

V kuchyni sáhněte po obilovinách, jako jsou ovesné vločky nebo quinoa. Mají skvělou schopnost absorbovat tekutiny a zahustit pokrm. Nejrychleji zahustíte jemnými vločkami a pokud chcete dokonale hladký krém nebo omáčku, doporučujeme je rozmixovat.

6. Škrob

Už od počátků rozvíjení gastronomie platí, že nejlépe zahustíte škrobem. Není to sice nejzdravější varianta, ale pokud máte doma alespoň lžičku kukuřičného škrobu, dokáže s omáčkou velké věci!

Fotogalerie

265/681/4-istock_648330428.jpg 269/681/4-istock_494154858.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

28.04.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Know-how

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí českých domácností, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

21.04.2017 | Redakce | Rubrika: Know-how

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web