629/861/2-38.jpg

Zrníčka hojnosti plná chuti

25.01.2013 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Obilky rostliny z čeledi lipnicovitých pokrývají asi dvacet procent celkové kalorické spotřeby lidstva. Rýže existuje přes dvacet druhů, přičemž kulturních forem jsou desetitisíce. Podívejte se tedy s námi alespoň na několik jejích kuchyňských možností!

Rizoto s kuřetem a liškami

Plněné vepřové plátky

Suši s rybou a zeleninou

Další recepty z rýže najdete v časopise F.O.O.D. 1/2013.


Orientální pilafy se na rozdíl od italského rizota připravují z dlouhozrnné rýže, a přestože je to jídlo slané, často se do něj přidává sušené ovoce a ořechy. Vydatný pokrm se jí samotný nebo jako sytá příloha k jednoduše připraveným masům. Jehněčí pak hraje v orientální kuchyni prim.


Ani jedno stejné zrnko!

1. RÝŽE NATURAL - Dlouhozrnná neloupaná rýže bohatá na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Vaří se 45 minut.
2. DIVOKÁ RÝŽE - Botanicky nejde o rýži, ale semínka vodní rostliny Zizania aquatica ze Severní Ameriky. Vaří se asi 45 minut.
3. RÝŽE BASMATI - Dlouhozrnná rýže z himálajských svahů, která se vyznačuje krásnou vůní. Vaří se 10 až 12 minut.
4. ČERNÁ LEPIVÁ RÝŽE - Kulatozrnná rýže tmavěfialové barvy. Nejlépe chutná ve sladkých úpravách, vaří se asi 30 minut a k mání bývá v obchodech s asijskými specialitami.
5. JASMÍNOVÁ RÝŽE - Dlouhozrnná thajská rýže, díky způsobu pěstování vonící po jasmínu. Vaří se asi 12 minut.
6. RÝŽE NA RIZOTO - Kulatozrnná rýže, například Arborio, s vysokým obsahem škrobu, po uvaření (asi 25 minut) krémovitá.
7. ČERVENÁ RÝŽE - Neloupaná rýže natural, zbarvená díky obsahu jílu v půdě.
8. VAPORIZOVANÁ RÝŽE - Loupaná dlouhozrnná rýže, díky propaření se cenné látky vtlačí k jádru.


Foto: Wolfgang Kowall

Fotogalerie

586/861/2-43.jpg 590/861/2-40.jpg 594/861/2-46.jpg 598/861/2-45a.jpg 602/861/2-45b.jpg 606/861/2-45c.jpg 610/861/2-45d.jpg 614/861/2-45e.jpg 618/861/2-45f.jpg 622/861/2-45g.jpg 626/861/2-45h.jpg 630/861/2-38.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox! 8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox!
Proměna ložnice: z neútulného prostoru perfektní oáza klidu! Proměna ložnice: z neútulného prostoru perfektní oáza klidu!
Pleťový „jojo efekt" a jak mu zabránit Pleťový „jojo efekt" a jak mu zabránit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web