629/861/2-38.jpg

Zrníčka hojnosti plná chuti

25.01.2013 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Obilky rostliny z čeledi lipnicovitých pokrývají asi dvacet procent celkové kalorické spotřeby lidstva. Rýže existuje přes dvacet druhů, přičemž kulturních forem jsou desetitisíce. Podívejte se tedy s námi alespoň na několik jejích kuchyňských možností!

Rizoto s kuřetem a liškami

Plněné vepřové plátky

Suši s rybou a zeleninou

Další recepty z rýže najdete v časopise F.O.O.D. 1/2013.


Orientální pilafy se na rozdíl od italského rizota připravují z dlouhozrnné rýže, a přestože je to jídlo slané, často se do něj přidává sušené ovoce a ořechy. Vydatný pokrm se jí samotný nebo jako sytá příloha k jednoduše připraveným masům. Jehněčí pak hraje v orientální kuchyni prim.


Ani jedno stejné zrnko!

1. RÝŽE NATURAL - Dlouhozrnná neloupaná rýže bohatá na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Vaří se 45 minut.
2. DIVOKÁ RÝŽE - Botanicky nejde o rýži, ale semínka vodní rostliny Zizania aquatica ze Severní Ameriky. Vaří se asi 45 minut.
3. RÝŽE BASMATI - Dlouhozrnná rýže z himálajských svahů, která se vyznačuje krásnou vůní. Vaří se 10 až 12 minut.
4. ČERNÁ LEPIVÁ RÝŽE - Kulatozrnná rýže tmavěfialové barvy. Nejlépe chutná ve sladkých úpravách, vaří se asi 30 minut a k mání bývá v obchodech s asijskými specialitami.
5. JASMÍNOVÁ RÝŽE - Dlouhozrnná thajská rýže, díky způsobu pěstování vonící po jasmínu. Vaří se asi 12 minut.
6. RÝŽE NA RIZOTO - Kulatozrnná rýže, například Arborio, s vysokým obsahem škrobu, po uvaření (asi 25 minut) krémovitá.
7. ČERVENÁ RÝŽE - Neloupaná rýže natural, zbarvená díky obsahu jílu v půdě.
8. VAPORIZOVANÁ RÝŽE - Loupaná dlouhozrnná rýže, díky propaření se cenné látky vtlačí k jádru.


Foto: Wolfgang Kowall

Fotogalerie

586/861/2-43.jpg 590/861/2-40.jpg 594/861/2-46.jpg 598/861/2-45a.jpg 602/861/2-45b.jpg 606/861/2-45c.jpg 610/861/2-45d.jpg 614/861/2-45e.jpg 618/861/2-45f.jpg 622/861/2-45g.jpg 626/861/2-45h.jpg 630/861/2-38.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Chce vás jen do postele? 5 znaků, podle kterých to poznáte! Chce vás jen do postele? 5 znaků, podle kterých to poznáte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web