Zrníčka hojnosti plná chuti

Zrníčka hojnosti plná chuti

Obilky rostliny z čeledi lipnicovitých pokrývají asi dvacet procent celkové kalorické spotřeby lidstva. Rýže existuje přes dvacet druhů, přičemž kulturních forem jsou desetitisíce. Podívejte se tedy s námi alespoň na několik jejích kuchyňských možností!

Rizoto s kuřetem a liškami

Plněné vepřové plátky

Suši s rybou a zeleninou

Další recepty z rýže najdete v časopise F.O.O.D. 1/2013.


Orientální pilafy se na rozdíl od italského rizota připravují z dlouhozrnné rýže, a přestože je to jídlo slané, často se do něj přidává sušené ovoce a ořechy. Vydatný pokrm se jí samotný nebo jako sytá příloha k jednoduše připraveným masům. Jehněčí pak hraje v orientální kuchyni prim.


Ani jedno stejné zrnko!

1. RÝŽE NATURAL - Dlouhozrnná neloupaná rýže bohatá na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Vaří se 45 minut.
2. DIVOKÁ RÝŽE - Botanicky nejde o rýži, ale semínka vodní rostliny Zizania aquatica ze Severní Ameriky. Vaří se asi 45 minut.
3. RÝŽE BASMATI - Dlouhozrnná rýže z himálajských svahů, která se vyznačuje krásnou vůní. Vaří se 10 až 12 minut.
4. ČERNÁ LEPIVÁ RÝŽE - Kulatozrnná rýže tmavěfialové barvy. Nejlépe chutná ve sladkých úpravách, vaří se asi 30 minut a k mání bývá v obchodech s asijskými specialitami.
5. JASMÍNOVÁ RÝŽE - Dlouhozrnná thajská rýže, díky způsobu pěstování vonící po jasmínu. Vaří se asi 12 minut.
6. RÝŽE NA RIZOTO - Kulatozrnná rýže, například Arborio, s vysokým obsahem škrobu, po uvaření (asi 25 minut) krémovitá.
7. ČERVENÁ RÝŽE - Neloupaná rýže natural, zbarvená díky obsahu jílu v půdě.
8. VAPORIZOVANÁ RÝŽE - Loupaná dlouhozrnná rýže, díky propaření se cenné látky vtlačí k jádru.


Foto: Wolfgang Kowall

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky