600/217/4-98vejce.jpg

Vejce nejen na pánev

07.10.2015 | F.O.O.D. | Ingredience

Vejce jsou snídaňová klasika - o tom není pochyb. Pojďte se s námi nechat inspirovat neobvyklými omeletami! Můžou se vám hodit nejen po ránu, ale i k obědu či odpolední kávě.

Tortilla de patatas

4 porce - příprava: 60 minut

* 650 g brambor typu B
* 1 menší cibule
* 200 ml olivového oleje
* 7 velkých vajec
* sůl a pepř

Brambory oškrábejte a nakrájejte na velmi tenké plátky (ideálně na plátkovacím struhadle). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Olej rozehřejte v hluboké pánvi. Vložte plátky brambor a cibule, plamen stáhněte skoro na minimum. Pomaličku smažte 12 až 15 minut do nazlátlé barvy. Vyjměte a nechte okapat. Osolte a opepřete.

Vejce prošlehejte metlou se solí a pepřem. Vmíchejte okapané brambory a cibuli a nechte 10 minut odležet. V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a vlijte vaječnou směs. Vařečkou urovnejte. Plamen stáhněte na minimum a pečte, dokud vejce na povrchu neztuhne.

CO S NÍ? Ve Španělsku se tato tortilla jí jako hlavní jídlo se salátem (přidejte na kolečka pokrájené chorizo a jarní cibulku), jako svačina nebo jako příloha – v tom případě množství vyjde na 8 porcí.


Clafoutis s třešněmi a borůvkami

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 hrnek plnotučného mléka
* 3 vejce
* 1/2 hrnku krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce másla
* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1 hrnek vypeckovaných třešní (mohou být i kompotované)
* 1 hrnek borůvek
* moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C. V míse smíchejte mléko, vejce, oba druhy cukru a rozpuštěné máslo. Metlou prošlehávejte, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte mouku a nalijte do hlubší pánve nebo pečicí formy, případně několika menších. Doprostřed nasypte ovoce. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte lehce pocukrované.

CO S NÍ? Snídaně nebo dezert, tahle francouzská ovocná verze omelety se neztratí. Náplň přitom můžete volit podle sezony, clafoutis je skvělá také s modrým hroznovým vínem, hruškami nebo čokoládou a oříšky.


Špenátová omeleta s bylinkami

1 omeleta - příprava: 15 minut

* velká hrst čerstvého špenátu
* 2 lžíce nasekaných bylinek (estragon, petržel kerblík)
* rostlinný olej
* 3 vejce
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl a pepř

Špenát a bylinky nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a špenát s bylinkami krátce spařte. Vejce rozklepněte do misky (pokud chcete snížit kalorie a dávku cholesterolu, použijte z třetího vejce jen bílek) a vidličkou je prošlehejte s hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte také spařený špenát s bylinkami.

V pánvi rozehřejte ještě trošku oleje a nalijte vaječnou směs. Jakmile se okraje začnou odlepovat od pánve a střed je stále ještě tekutý, trochu ji vidličkou promíchejte. Omeletu nechte docela ztuhnout a podávejte.

CO S NÍ? Omeleta je skvělá ke snídani i na odpolední svačinu, místo špenátu do ní můžete přidat lžíci parmazánu. Vmícháte-li také asi 70 g krupice, můžete ji natrhat jako svítek do polévky.

Fotogalerie

593/217/4-99vejce.jpg 597/217/4-100vejce.jpg 601/217/4-98vejce.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký horoskop na květen: Berany čeká láska a Štíři budou bez energie Velký horoskop na květen: Berany čeká láska a Štíři budou bez energie
Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat? Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat?
Princezna Charlotte slaví své druhé narozeniny! Víme, jak je oslaví! Princezna Charlotte slaví své druhé narozeniny! Víme, jak je oslaví!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web