600/217/4-98vejce.jpg

Vejce nejen na pánev

07.10.2015 | F.O.O.D. | Ingredience

Vejce jsou snídaňová klasika - o tom není pochyb. Pojďte se s námi nechat inspirovat neobvyklými omeletami! Můžou se vám hodit nejen po ránu, ale i k obědu či odpolední kávě.

Tortilla de patatas

4 porce - příprava: 60 minut

* 650 g brambor typu B
* 1 menší cibule
* 200 ml olivového oleje
* 7 velkých vajec
* sůl a pepř

Brambory oškrábejte a nakrájejte na velmi tenké plátky (ideálně na plátkovacím struhadle). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Olej rozehřejte v hluboké pánvi. Vložte plátky brambor a cibule, plamen stáhněte skoro na minimum. Pomaličku smažte 12 až 15 minut do nazlátlé barvy. Vyjměte a nechte okapat. Osolte a opepřete.

Vejce prošlehejte metlou se solí a pepřem. Vmíchejte okapané brambory a cibuli a nechte 10 minut odležet. V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a vlijte vaječnou směs. Vařečkou urovnejte. Plamen stáhněte na minimum a pečte, dokud vejce na povrchu neztuhne.

CO S NÍ? Ve Španělsku se tato tortilla jí jako hlavní jídlo se salátem (přidejte na kolečka pokrájené chorizo a jarní cibulku), jako svačina nebo jako příloha – v tom případě množství vyjde na 8 porcí.


Clafoutis s třešněmi a borůvkami

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 hrnek plnotučného mléka
* 3 vejce
* 1/2 hrnku krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce másla
* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1 hrnek vypeckovaných třešní (mohou být i kompotované)
* 1 hrnek borůvek
* moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C. V míse smíchejte mléko, vejce, oba druhy cukru a rozpuštěné máslo. Metlou prošlehávejte, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte mouku a nalijte do hlubší pánve nebo pečicí formy, případně několika menších. Doprostřed nasypte ovoce. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte lehce pocukrované.

CO S NÍ? Snídaně nebo dezert, tahle francouzská ovocná verze omelety se neztratí. Náplň přitom můžete volit podle sezony, clafoutis je skvělá také s modrým hroznovým vínem, hruškami nebo čokoládou a oříšky.


Špenátová omeleta s bylinkami

1 omeleta - příprava: 15 minut

* velká hrst čerstvého špenátu
* 2 lžíce nasekaných bylinek (estragon, petržel kerblík)
* rostlinný olej
* 3 vejce
* 1 lžička plnotučné hořčice
* sůl a pepř

Špenát a bylinky nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a špenát s bylinkami krátce spařte. Vejce rozklepněte do misky (pokud chcete snížit kalorie a dávku cholesterolu, použijte z třetího vejce jen bílek) a vidličkou je prošlehejte s hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte také spařený špenát s bylinkami.

V pánvi rozehřejte ještě trošku oleje a nalijte vaječnou směs. Jakmile se okraje začnou odlepovat od pánve a střed je stále ještě tekutý, trochu ji vidličkou promíchejte. Omeletu nechte docela ztuhnout a podávejte.

CO S NÍ? Omeleta je skvělá ke snídani i na odpolední svačinu, místo špenátu do ní můžete přidat lžíci parmazánu. Vmícháte-li také asi 70 g krupice, můžete ji natrhat jako svítek do polévky.

Fotogalerie

593/217/4-99vejce.jpg 597/217/4-100vejce.jpg 601/217/4-98vejce.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web