Vejce jsou snídaňová klasika - o tom není pochyb. Pojďte se s námi nechat inspirovat neobvyklými omeletami! Můžou se vám hodit nejen po ránu, ale i k obědu či odpolední kávě.
Tortilla de patatas
4 porce - příprava: 60 minut
* 650 g brambor typu B
* 1 menší cibule
* 200 ml olivového oleje
* 7 velkých vajec
* sůl a pepř
Brambory oškrábejte a nakrájejte na velmi tenké plátky (ideálně na plátkovacím struhadle). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Olej rozehřejte v hluboké pánvi. Vložte plátky brambor a cibule, plamen stáhněte skoro na minimum. Pomaličku smažte 12 až 15 minut do nazlátlé barvy. Vyjměte a nechte okapat. Osolte a opepřete.
Vejce prošlehejte metlou se solí a pepřem. Vmíchejte okapané brambory a cibuli a nechte 10 minut odležet. V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a vlijte vaječnou směs. Vařečkou urovnejte. Plamen stáhněte na minimum a pečte, dokud vejce na povrchu neztuhne.
CO S NÍ? Ve Španělsku se tato tortilla jí jako hlavní jídlo se salátem (přidejte na kolečka pokrájené chorizo a jarní cibulku), jako svačina nebo jako příloha – v tom případě množství vyjde na 8 porcí.
Troubu zapněte na 160 °C. V míse smíchejte mléko, vejce, oba druhy cukru a rozpuštěné máslo. Metlou prošlehávejte, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte mouku a nalijte do hlubší pánve nebo pečicí formy, případně několika menších. Doprostřed nasypte ovoce. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte lehce pocukrované.
CO S NÍ? Snídaně nebo dezert, tahle francouzská ovocná verze omelety se neztratí. Náplň přitom můžete volit podle sezony, clafoutis je skvělá také s modrým hroznovým vínem, hruškami nebo čokoládou a oříšky.
Špenát a bylinky nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a špenát s bylinkami krátce spařte. Vejce rozklepněte do misky (pokud chcete snížit kalorie a dávku cholesterolu, použijte z třetího vejce jen bílek) a vidličkou je prošlehejte s hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte také spařený špenát s bylinkami.
V pánvi rozehřejte ještě trošku oleje a nalijte vaječnou směs. Jakmile se okraje začnou odlepovat od pánve a střed je stále ještě tekutý, trochu ji vidličkou promíchejte. Omeletu nechte docela ztuhnout a podávejte.
CO S NÍ? Omeleta je skvělá ke snídani i na odpolední svačinu, místo špenátu do ní můžete přidat lžíci parmazánu. Vmícháte-li také asi 70 g krupice, můžete ji natrhat jako svítek do polévky.