238/088/1-javor.jpg

Sladký pozdrav ze země javorového listu

01.12.2010 | Dieta | Ingredience

Snažíte se vyloučit z jídelníčku bílý cukr a hledáte náhradu? Zkuste to s kanadským přírodním sladidlem – s javorovým sirupem. V čem tkví jeho výhody oproti klasickému sladění a proč je například pro dietu vhodnější?

Možná si teď říkáte, že sladit se nemá, ale ani při dietě se nemusíte vzdát sladkého úplně. Cukry z jídelníčku vypustit nemůžeme a navíc platí, že i při dietě můžeme trochu hřešit. Výživoví poradci však doporučují ze stravy naprosto vyloučit bílý cukr, protože jako potravina je nutričně téměř bezcenný, neboť obsahuje pouze sacharózu, a to je důvod, proč ho nahradit přírodními cukry, které obsahují vitaminy, minerály i stopové prvky. Mezi ně patří med, třtinový cukr nebo právě javorový sirup.

Bohatství Kanady

Představte si nádherné kanadské lesy s majestátními javory a indiány před mnoha sty lety, jak svými tomahavky sekají kmeny javorových stromů, ze kterých pak šťáva odkapává a stéká do nádob z březové kůry. Kus téhle scenerie dnes můžete mít doma a ještě si s ní osladit život. Javorový sirup je totiž produktem Kanady, která má v jeho výrobě dlouholetou tradici i 70% podíl veškeré produkce této sladké šťávy.

Čtyři třídy kvality

Míza se sbírá z navrtaného kmene, ze kterého vařením získává samotný sirup. Čerpá se jen ze starších kmenů, kterým se odebírá určité procento šťávy, díky čemuž se stromy mohou dožít až dvou set padesáti let. Javorový sirup se pak vyrábí ve čtyřech třídách, označených chráněnou známkou. Obecně platí pravidlo, že čím je barva sirupu světlejší, tím jemnější a intenzivnější je jeho chuť (a také jeho cena je vyšší). Jednotlivé třídy se liší odstínem a kvalitou. Jsou to:

l třída A – Canada No. 1 Light
nejsvětlejší sirup vhodný jako luxusní
sladidlo

l třída B – Canada No. 2 Medium
sirup vhodný na slazení, méně výrazné
chuti

l třída C – Canada No. 2 Amber
oblíbený pro svůj poměr cena/výkon

l třída D – Canada No. 3 Dark –
uplatňuje se hlavně při pečení a vaření

Sladké vitaminy

Když chcete mít jistotu, že sirup, který používáte, je opravdu nezávadný a není chemicky „vylepšený“, nakupujte ho v biokvalitě. Takový sirup obsahuje kromě sacharózy vitaminy skupiny B, dále některé minerální látky (vápník, draslík, fosfor, mangan, zinek, hořčík, ma železo) a aminokyseliny, které jsou stavebními prvky proteinů. Když ho budete používat při vaření a pečení, doporučuje se nahradit čtyři díly cukru třemi díky sirupu, javorový sirup totiž sladí asi o 25 % víc. Zkusit ho můžete všude, kde jste zvyklí sladit klasickým bílým cukrem – tedy do čaje, kávy, do sladkého pečiva, ale i do salátů a k omáčkám k masu či šunce.

Javorový sirup a dieta

Pravda je, že i javorový sirup je zdrojem jednoduchých cukrů – sacharózy. Oproti bílému cukru, který obsahuje 99 % sacharózy, jí javorový sirup obsahuje jen 65 %. Lžičkou sirupu si tedy můžete čas od času osladit třeba bílý jogurt. Javorový sirup se používá také při speciální detoxikační javorové kúře, kterou využívá i zpěvačka Beyoncé (o jejích dietách více na stranách 12–14). Základem této detoxikace je nápoj
připravený z javorového sirupu, citronové šťávy, kajenského koření a vody. Ale o téhle dietě někdy příště v rubrice Nejznámější diety.

RECEPTY

Mrkvovo-jablečný sálat s javorovým dresinkem

4 porce

Ingredience:

2 lžíce olivového oleje
1 lžíce sójové omáčky
1 pomeranč
1 lžíce javorového sirupu
3 mrkve
2 jablka
2 hrsti slunečnicových semínek
petrželka

Postup:

Smícháme čerstvě vylisovanou pomerančovou šťávu s olejem a javorovým sirupem. Mrkve a jablka (i se slupkou bohatou na vitaminy) nakrájíme na tenké šikmé plátky, smícháme je a zalijeme připraveným dresinkem. Slunečnicová semínka omyjeme a chvíli pražíme na suché pánvi, pak je zalijeme sójovou omáčkou a přidáme je do salátu. Nakonec salát ozdobíme petrželkou a ihned podáváme.

Dýně hokkaidó s javorovým přelivem

4 porce

Ingredience:

dýně hokkaidó
2 cibule
2 lžíce olivového oleje
sůl
3 lžíce javorového sirupu
1 řapíkatý celer
hrst vlašských ořechů

Postup:

Dýni pořádně omyjeme, vyčistíme od semen a nakrájíme na kostky. Pak ji spolu s cibulkou osmažíme na oleji. Osolíme a přidáme sirup. Podlijeme vodou a necháme podusit, dokud zelenina nezměkne. Mezitím nakrájíme celer a přidáme ho ke konci dušení, aby zůstal hezky křupavý. Na závěr na suché pánvi opražíme vlašské ořechy, kterými hotovou zeleninu posypeme.

Fotogalerie

239/088/1-javor.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web