552/589/4-064.jpg

Rebarbora - kyselý poklad ze zahrady

15.08.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Ať už jí říkáte rebarbora, nebo reveň, tato šťavnatá zelenina českých a moravských zahrad si zaslouží respekt. Patří přece do naší kulinární historie.

Rebarborový crumble

4 porce, příprava: 55 minut

* 500 g rebarbory
* 125 g jahod nebo malin
* 80 g třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 20 g kukuřičného škrobu
* 0,5 citronu
* 125 g měkkého másla + na formu
* 150 g hrubé mouky
* 50 g krupicového cukru

Rebarboru nakrájejte na kousky. Promíchejte s pokrájeným ovocem. Zasypte třtinovým a vanilkovým cukrem a škrobem, přelijte asi 2 lžícemi citronové šťávy. Rozprostřete do formy vymazané máslem a nechte odležet. Mezitím troubu zapněte na 180 °C. Mouku, krupicový cukr a lžičku jemně nastrouhané citronové kůry zpracujte s máslem na drobenku, koláč rovnoměrně posypte. Pečte asi 30 minut dozlatova.


Jogurt s klíčky a rebarborou

4–6 porcí příprava: 20 minut

* 200 g rebarbory
* 2 lžíce jablečného moštu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce medu
* 300 g jahod
* 200 g plnotučného tvarohu
* 300 g bílého jogurtu
* 4–6 lžic pšeničných klíčků

Očištěnou rebarboru nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Promíchejte s jablečným moštem, citronovou šťávou a medem a povařte, asi 5 minut. Nechte vychladnout. Vmíchejte pokrájené jahody (několik odložte na ozdobu). Metlou prošlehejte tvaroh s jogurtem dohladka. Dvě třetiny ovocné hmoty rozdělte do 4–6 sklenek, zalijte jogurtovou směsí, dozdobte zbytkem ovoce a posypte klíčky.

NÁŠ TIP: Pšeničné klíčky seženete v obchodech se zdravou výživou. Vyrobit si je ale můžete i sami – zrna pšenice navlhčete, vložte do mísy s mokrým papírem nebo tenkou vrstvou vaty a nechte asi týden klíčit.


Rebarborový koláč s marcipánem

forma 12 x 30 cm, příprava: 85 minut

* 250 g hladké mouky
* 60 g krupicového cukru
* sůl
* 60 g marcipánu
* 100 g studeného másla
* 1 vejce
* máslo a hrubá mouka

NÁPLŇ

* 600 g rebarbory
* 2 vanilkové cukry
* 2 lžíce grenadiny
* asi 125 g meruňkové nebo pomerančové marmelády

Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přisypte strouhaný marcipán a s kousky másla zpracujte drobenku. Přidejte vejce a zadělejte těsto, podle potřeby přidejte studenou vodu. Zabalte do fólie a nechte odležet v ledničce. Rebarboru nakrájejte na kousky dlouhé 10 cm. Smíchejte s cukrem a grenadinou, nechte 30 minut odležet. Troubu zapněte na 200 °C. Formu vymažte máslem, vysypte moukou. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Jeden arch sloupněte a pomocí druhého těsto přeneste do formy. Srovnejte ho na okrajích, zbytky odřízněte. Potřete marmeládou, rozložte kousky rebarbory a zalijte šťávou, kterou pustila. Pečte asi 40 minut dozlatova.

Fotogalerie

545/589/4-065a.jpg 549/589/4-065b.jpg 553/589/4-064.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web