552/589/4-064.jpg

Rebarbora - kyselý poklad ze zahrady

15.08.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Ať už jí říkáte rebarbora, nebo reveň, tato šťavnatá zelenina českých a moravských zahrad si zaslouží respekt. Patří přece do naší kulinární historie.

Rebarborový crumble

4 porce, příprava: 55 minut

* 500 g rebarbory
* 125 g jahod nebo malin
* 80 g třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 20 g kukuřičného škrobu
* 0,5 citronu
* 125 g měkkého másla + na formu
* 150 g hrubé mouky
* 50 g krupicového cukru

Rebarboru nakrájejte na kousky. Promíchejte s pokrájeným ovocem. Zasypte třtinovým a vanilkovým cukrem a škrobem, přelijte asi 2 lžícemi citronové šťávy. Rozprostřete do formy vymazané máslem a nechte odležet. Mezitím troubu zapněte na 180 °C. Mouku, krupicový cukr a lžičku jemně nastrouhané citronové kůry zpracujte s máslem na drobenku, koláč rovnoměrně posypte. Pečte asi 30 minut dozlatova.


Jogurt s klíčky a rebarborou

4–6 porcí příprava: 20 minut

* 200 g rebarbory
* 2 lžíce jablečného moštu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce medu
* 300 g jahod
* 200 g plnotučného tvarohu
* 300 g bílého jogurtu
* 4–6 lžic pšeničných klíčků

Očištěnou rebarboru nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Promíchejte s jablečným moštem, citronovou šťávou a medem a povařte, asi 5 minut. Nechte vychladnout. Vmíchejte pokrájené jahody (několik odložte na ozdobu). Metlou prošlehejte tvaroh s jogurtem dohladka. Dvě třetiny ovocné hmoty rozdělte do 4–6 sklenek, zalijte jogurtovou směsí, dozdobte zbytkem ovoce a posypte klíčky.

NÁŠ TIP: Pšeničné klíčky seženete v obchodech se zdravou výživou. Vyrobit si je ale můžete i sami – zrna pšenice navlhčete, vložte do mísy s mokrým papírem nebo tenkou vrstvou vaty a nechte asi týden klíčit.


Rebarborový koláč s marcipánem

forma 12 x 30 cm, příprava: 85 minut

* 250 g hladké mouky
* 60 g krupicového cukru
* sůl
* 60 g marcipánu
* 100 g studeného másla
* 1 vejce
* máslo a hrubá mouka

NÁPLŇ

* 600 g rebarbory
* 2 vanilkové cukry
* 2 lžíce grenadiny
* asi 125 g meruňkové nebo pomerančové marmelády

Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přisypte strouhaný marcipán a s kousky másla zpracujte drobenku. Přidejte vejce a zadělejte těsto, podle potřeby přidejte studenou vodu. Zabalte do fólie a nechte odležet v ledničce. Rebarboru nakrájejte na kousky dlouhé 10 cm. Smíchejte s cukrem a grenadinou, nechte 30 minut odležet. Troubu zapněte na 200 °C. Formu vymažte máslem, vysypte moukou. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Jeden arch sloupněte a pomocí druhého těsto přeneste do formy. Srovnejte ho na okrajích, zbytky odřízněte. Potřete marmeládou, rozložte kousky rebarbory a zalijte šťávou, kterou pustila. Pečte asi 40 minut dozlatova.

Fotogalerie

545/589/4-065a.jpg 549/589/4-065b.jpg 553/589/4-064.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web