Tvaroh. Zní to tak jednoduše, a přitom v obchodě občas váháme, jak je v kuchyni co nejlépe využít. Poradíme vám, po kterém sáhnout tak, abyste se už nikdy nespletli!
► Tvrdý: Různé značky vyrábí tvrdé tvarohy odlišné konzistence. Nejčastěji se používá na strouhání na ovocné knedlíky.
► Z hliníkové fólie: Měkký tvaroh, který je díky fólii trochu sušší. Hodí se např. na plnění, zmrzliny nebo krémy – všude tam, kde by tekutina navíc překážela.
► Hrudkovitý: Shání se podstatně hůř než ten ve fólii a je ještě o něco sušší. Pokud si budete tvaroh vyrábět doma, bude mít tuto konzistenci.
► Z vaničky: Díky uskladnění ve vaničce neztrácí nic ze své vlhkosti. Hodí se do těst nebo na dipy – tedy tam, kde je syrovátka navíc ku prospěchu.
Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou (nebo použijte dva kelímky sýra cottage, který se tvarohu velmi podobá, vyrábí se jen s malou odchylkou od výroby klasického tvarohu). Přidejte nasekané čerstvé bylinky a prolisovaný česnek. Dochuťte pepřem a podle potřeby i špetkou soli.
Troubu zapněte na 190 °C. Směs naneste doprostřed křehkého těsta (které nechte rozválené na pečicím papíře) a kraje nakrojte. Závin zabalte tak, že přes sebe budete ozdobně překládat protilehlé proužky. Závin přeneste na plech (nebo do formy na biskupský chlebíček, aby lépe držel tvar) a asi 25 až 30 minut pečte dozlatova.
Tvarohová zmrzlina s ovocem
4–6 porcí - příprava: 15 minut + chlazení
* 650 g plnotučného tvarohu v hliníkové fólii
* 150 g třtinového cukru
* 1 malý růžový grapefruit
* 3–4 lžíce ovocné pálenky nebo whisky
* 400 g mražených jahod
Tvaroh rozmixujte dohladka a postupně k němu přidávejte cukr a dužninu z grepu. Pak přidejte pálenku a jahody. Mixujte, až vznikne hladká hmota. Podle chuti můžete trochu cukru přidat. Přendejte do formy a vložte do mrazáku. Za občasného promíchání nechte ztuhnout. Směs vždy promíchejte důkladně i od stěn, aby zmrzlina tuhla rovnoměrně. Pokud by zmrzlina ztuhla moc (je v ní vzhledem ke grepu dost vody), nechte ji povolit v lednici.
Náš TIP: Pokud je pro vás chuť grepu příliš výrazná, můžete ho vynechat a zvýšit množství jahod. Nebo ho nahraďte mraženými malinami.
Nakládaný tvrdý tvaroh
4 porce - příprava: 20 minut + 3–4 dny odležení
* 400 g tvrdého tvarohu
* 4 nakládané feferonky
* 4 lžíce kaparů
* 4 stroužky česneku
* celý černý pepř
* 200–300 ml oleje
Tvaroh nakrájejte na kostičky a střídavě s prokrojenými feferonkami, kapary a přepůlenými stroužky česneku naskládejte do zavařovací sklenice. Přidejte pár kuliček černého pepře a podle potřeby zalijte olejem – použít můžete slunečnicový, řepkový i olivový. Zavřete a nechte 3 až 4 dny odležet, můžete ale klidně až týden. Podávejte s pečivem.
Náš TIP: Můžete přidat trochu nálevu z feferonek, zajímavou chuť dodají i sezonní bylinky nebo černé olivy.
Tvarohové briošky s ořechy
4 kusy - příprava: 100 minut + odležení
* 330 g másla
* 1 sáček sušeného droždí
* 120 g krupicového cukru
* 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
* 6 vajec
* 375 g hladké mouky
* špetka soli
* špetka muškátového oříšku
* 75 g mletých lískových oříšků
Tento recept využívá méně obvyklou metodu kynutí zastudena. Máslo hned po vyjmutí z ledničky nakrájejte na kostky, dejte do mísy a vyšlehejte dohladka (nejlépe vám to půjde, když si vezmete na pomoc domácího robota). Pak mísu s vyšlehaným máslem zakryjte fólií a uložte do ledničky.
Do jiné větší mísy nasypte sušené droždí, přidejte lžíci krupicového cukru a 60 ml vlažné vody a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak do něj zašlehejte zbytek krupicového cukru, měkký tvaroh a 5 celých vajec. Vznikne vám řidší těstíčko, do kterého po lžících vmíchejte zbylou hladkou mouku prosátou se solí, muškátovým oříškem a mletými oříšky.
Úplně nakonec do těsta opět ideálně za pomoci robota po částech vmíchejte studené našlehané máslo, které do té chvíle odpočívalo v ledničce. Šlehejte tak dlouho, až bude máslo rovnoměrně rozprostřené do těsta. To pak opět zakryjte fólií a uložte na minimálně dvě, spíš ale na tři až čtyři hodiny (nebo ještě lépe přes noc) do ledničky.
Formičky na briošky (my jsme použili kovové kyblíčky) vyložte pečicím papírem a troubu zapněte na 170 °C. Vychlazené těsto rozdělte do formiček až po okraj a potřete rozšlehaným posledním vejcem. Naplněné formičky vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti asi hodinu.
Pokud začne povrch příliš rychle hnědnout (což se vzhledem k množství másla stane docela snadno), překryjte je včas alobalem. Místo formiček na briošky můžete použít také větší formu na biskupský chlebíček nebo pekáček. Menší briošky získáte, když těsto dáte do formy na muffiny. Počítejte ale s tím, že jich bude víc. V tom případě zkraťte dobu pečení.
Náš TIP: Do briošek můžete kromě lískových oříšků dát třeba mandle, nasekané vlašské nebo pekanové ořechy. Záleží na tom, co máte rádi. Zkuste přidat také hrst rozinek či brusinek nebo kousky hořké čokolády.