878/978/svet_b.jpg

Pestrý svět koření

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Anýz - pochází z Egypta a Sýrie. Jako koření se používají hlavně semena, ale i listy. V kuchyni slouží k přípravě vánočního pečiva, koláčů, kompotů, do pokrmů z ryb, zeleninových pokrmů, v pekařství a cukrářství, do bílého pečiva a cukrářských výrobků, v likérnictví k přípravě alkoholických nápojů. Anýz podporuje sekreci žláz, má baktericidní účinky, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu...

Anýz

- pochází z Egypta a Sýrie. Jako koření se používají hlavně semena, ale i listy. V kuchyni slouží k přípravě vánočního pečiva, koláčů, kompotů, do pokrmů z ryb, zeleninových pokrmů, v pekařství a cukrářství, do bílého pečiva a cukrářských výrobků, v likérnictví k přípravě alkoholických nápojů. Anýz podporuje sekreci žláz, má baktericidní účinky, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Hřebíček

- pochází z Molouckých ostrovů. Patří k nejstarším známým kořením. Kořením jsou sušená, nerozvitá květní poupata. Koření se jím marinády, omáčky a kečupy, červené zelí, zvěřina, skopové, šunka. Ochucuje pečiva, marmelády, kompoty, svařené víno, nakládanou zeleninu a houby. Hřebíček podporuje chuť k jídlu a pomáhá při trávení, při bolestech zubů, povzbuzuje krevní oběh.

Kmín

- roste v mírném pásmu Evropy a Ameriky. Světlehnědá semena mají zvláštní příjemou vůni a štiplavě kořeněnou chuť. Je vhodný do slaných a sladkých pokrmů, nezbytný je při vaření brambor a většiny bramborových pokrmů, dobře ochucuje zelí, kapustu, červenou řepu, sýry a sýrové pokrmy, zeleninové polévky, guláše zejména z vepřového a telecího masa a dušené pečeně. Moučníkům a pečivu dodává charakteristickou chuť a vůni. Kmín mírní zažívací potíže a nadýmání, tlumí křeče.

Majoránka

- pochází z východního pobřeží Středozemního moře. Jako koření se používají sušené květy a lístky této rostliny. Majoránka má silně kořeněnou chuť a vůni. U nás se používá obvykle k výrobě domácích uzenin, ke kořenění masitých jídel, omáček, pečeného masa, nádivek, paštiky, zeleniny, polévek, drštěk a houbových jídel. Majoránka se obvykle používá spolu se s pepřem a solí. Malé množství se může používat s tymiánem, šalvějí nebo rozmarýnem. Nehodí se k oregánu. Na druhu jídla závisí jakým způsobem toto koření použijeme. Maso a uzeniny kořeníme před pečením nebo vařením, ostatní ke konci přípravy.

Muškátový oříšek a květ

- domovinou muškátovníku jsou Moloucké ostrovy. Muškátové oříšky jsou zralá vyloupaná semena muškátovníku. Plod je obalen míškem,jehož sušením získáváme muškátový květ. Muškátový oříšek je hořce kořenitý a pálivě ostrý. Hodí se k upravování masa, omáček, zeleniny a bramborových pokrmů. Užívá se také do uzenin, masových pudinků a paštik, vaječných a tvarohových pokrmů, bílých zeleninových polévek, dobře ochucuje nádivky do drůbeže. Posiluje nervy, zlepšuje náladu a navíc působí proti revmatismu a podporuje trávení.

Paprika

- toto koření bylo známo indiánům v Jižní Americe před 4 000 lety. Do Evropy ji dovezli Španělé z jižního Mexika. Na koření se suší a melou pouze zralé červené odrůdy papriky. Vůně papriky je alabá, chuť nasládlá až kořenitě ostrá a palčilá, barva od oranžové po cihlově červenou a rozděluje se na druhy lahůdkové, ušlechtilé sladké, polosladlé, růzové (tj.pálivé) a ostré. Koření se jí především masové, rybí a zeleninové pokrmy, je nezbytná při přípravě guláše a perkeltů. Potřebná je v uzenářství a při výrobě stolní hořčice. Povzbuzuje trávení, podporuje prokrvování a pomáhá při revmatických potížích.

Pepř

- je univerzální koření. Používá se čerstvý celý, sušený celý i mletý, také drcený a tlučený, rovněž konzervovaný. Čerstvě mletý - černý nebo bílý - patří k nejaromatičtějším, zejména do salátů a minutek. Celý pepř se používá do marinád, masových a zeleninových vývarů, masových pečení. Zelený pepř je ideální do omáček k rybám a drůbeži. Platí zásada: bílý pepř dáváme na světlé pokrmy, černý na tmavé. Pepř stimuluje trávení a podporuje krevní oběh.

Šafrán

- nejdražší koření, pocházející původně z Asie. Květ šaránu je fialový, ale samotné koření je oranžově červené. Sušené blizny chutnají lehce po medu a trochu hořce. V kuchyni se užívá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem. Pro chuťovou intenzivnost jej užíváme velice úsporně do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot a sladkých rýžových nákypů, paelly, moučníků a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně do žluta. Používá se v malých dávkách, předávkováním jídlo zhořkne. Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, cení se i afrodiziakální účinek.

Vanilka

- popínavá rostlina pocházející z tropických lesů Mexika, Madagaskaru a Réunionu. Vanilka je jedním z nejdražších koření na světovém trhu a nejmladším z tzv. klasických koření, používaných v Evropě. Jako koření se používaj čerstvé tobolky nebo z nich vyškrabaná semena nebo sušené, upravené jako prášek, esence nebo extrakt. Vanilka intenzivně voní a má nasládlou chuť. Její použití je omezeno na sladká jídla - likéry, zmrzliny, krémy a sušenky, kompoty, jogurty, pudinky apod. Často se nahrazuje umělým vanilinem.

Fotogalerie

879/978/svet_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré! Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré!
Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat
Petra Vacka věšeli na háky za kůži na zádech! Proč? Petra Vacka věšeli na háky za kůži na zádech! Proč?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web