Pampeliška plná slunce

Pampeliška plná slunce

Smetánka lékařská je nádherně žlutě zbarvená načechraná ozdoba našich luk a zahrad. Byla by ale škoda využít její květy jen ke splétání věnečků do vlasů. Připravte si třeba snadný pampeliškový likér či „med“.

Pampeliškový „med“

4 menší - skleničky příprava: 2 hodiny + odležení

* 300 květů pampelišky
* 2 pomeranče
* 1 kg krupicového cukru
* šťáva z 1 citronu

Čerstvé květy pampelišek zbavte stonků a zelených částí, krátce opláchněte a dejte do většího hrnce. Pomeranč oloupejte a odstraňte i bílé části slupek. Nakrájejte a přidejte k pampeliškám. Zalijte litrem vody a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut. Odstavte a nechte na chladnějším místě louhovat 24 hodin.

Potom výluh přeceďte přes čisté plátýnko, vsypte cukr, přilijte šťávu z citronu a vařte za občasného míchání asi 1,5 hodiny nebo do požadované konzistence. Tu nejlépe zjistíte tak, že trochu hmoty kápnete lžičkou na talířek a nakloníte ho. Pokud je dost hustá a nestéká, odstavte hrnec ze sporáku.

Hotový pampeliškový „med“ naplňte do vyvařených skleniček, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Používejte stejně jako klasický včelí med.


Pampeliškový likér

láhev o objemu 1 l - příprava: 10 minut + odležení

* 50 květů pampelišky
* 250 g krupicového cukru
* 700 ml kvalitní vodky

Květy pampelišky zbavte stonků a zelených částí, jinak by byl likér hořký. Dejte je do větší láhve nebo zavařovací sklenice, zasypte cukrem, zalijte vodkou a zavíčkujte. Nechte v chladu a temnu asi 1 měsíc. Pak likér zceďte a přelijte do čisté láhve nebo do dvou menších. Opět uložte nejméně na měsíc na chladné a temné místo.


Náš TIP: V kuchyni můžete zpracovat také pampeliškové listy. Můžete je přidat třeba do polévky či do salátů.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky