619/088/4-98pampeliska.jpg

Pampeliška plná slunce

01.07.2015 | F.O.O.D. | Ingredience

Smetánka lékařská je nádherně žlutě zbarvená načechraná ozdoba našich luk a zahrad. Byla by ale škoda využít její květy jen ke splétání věnečků do vlasů. Připravte si třeba snadný pampeliškový likér či „med“.

Pampeliškový „med“

4 menší - skleničky příprava: 2 hodiny + odležení

* 300 květů pampelišky
* 2 pomeranče
* 1 kg krupicového cukru
* šťáva z 1 citronu

Čerstvé květy pampelišek zbavte stonků a zelených částí, krátce opláchněte a dejte do většího hrnce. Pomeranč oloupejte a odstraňte i bílé části slupek. Nakrájejte a přidejte k pampeliškám. Zalijte litrem vody a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut. Odstavte a nechte na chladnějším místě louhovat 24 hodin.

Potom výluh přeceďte přes čisté plátýnko, vsypte cukr, přilijte šťávu z citronu a vařte za občasného míchání asi 1,5 hodiny nebo do požadované konzistence. Tu nejlépe zjistíte tak, že trochu hmoty kápnete lžičkou na talířek a nakloníte ho. Pokud je dost hustá a nestéká, odstavte hrnec ze sporáku.

Hotový pampeliškový „med“ naplňte do vyvařených skleniček, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Používejte stejně jako klasický včelí med.


Pampeliškový likér

láhev o objemu 1 l - příprava: 10 minut + odležení

* 50 květů pampelišky
* 250 g krupicového cukru
* 700 ml kvalitní vodky

Květy pampelišky zbavte stonků a zelených částí, jinak by byl likér hořký. Dejte je do větší láhve nebo zavařovací sklenice, zasypte cukrem, zalijte vodkou a zavíčkujte. Nechte v chladu a temnu asi 1 měsíc. Pak likér zceďte a přelijte do čisté láhve nebo do dvou menších. Opět uložte nejméně na měsíc na chladné a temné místo.


Náš TIP: V kuchyni můžete zpracovat také pampeliškové listy. Můžete je přidat třeba do polévky či do salátů.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

612/088/4-98med.jpg 616/088/4-99liker.jpg 620/088/4-98pampeliska.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy? 30 nejtrapnějších vět, kterými se s námi rozcházejí: Kolik z nich jste slyšela i vy?
Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat Jarní květinové dekorace za pár korun: Z vajíčkových plat
Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři? Proč vás často bolí hlava? Kdy už musíte jít k lékaři?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web