Lilkovitá rostlina rajče jedlé, latinsky Solanum lycopersicum, pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy ji dovezli španělští kolonisté. Nejvíc zdomácněla na jihu Evropy. Dnes si na jejích plodech pochutnává celý svět.
PERUÁNŠTÍ INDIÁNI si plazivý keřík obsypaný drobnými červenými kuličkami
cenili jako okrasnou rostlinu, jejíž plody jsou ale jedovaté. Velmi podobný vztah k nim měla po dost dlouhou dobu i většina Evropy, kam je dovezli Španělé z dobyvatelských cest.
Rajským jablíčkům přišli jako první na chuť Italové a spolu s nimi se také začátkem 19. století vrátily tyto aromatické plody na americkou půdu, kde dodnes triumfují v podobě nezbytného chuťového doplňku amerického fastfoodu – kečupu. I když smažené bramborové hranolky či hamburger z tohoto občerstvení lze
jen těžko považovat za součást zdravé stravy, s kečupem je to jinak.
Podle mnoha vědeckých studií je oblíbená červená pochutina zvlášť účinná v boji se škodlivým druhem cholesterolu, takzvaným LDL. Vědci například požádali dobrovolníky, aby si ke každému jídlu vzali buď trochu kečupu nebo sklenku rajčatového džusu.
Během tří týdnů se celková úroveň jejich cholesterolu snížila o 6 % a úroveň škodlivého LDL dokonce o 13 %. „Změny, které jsme pozorovali, se dají považovat za významné zvláště proto, že jsme pokus prováděli jen tři týdny a všichni obrovolníci měli na začátku testování normální úroveň cholesterolu v krvi,“ sdělil vedoucí studie.
Milovníky kečupů jistě také potěší, že jeho výzkumem se zabývaly v poslední době i jiné studie. Podle nich lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty. Zakazujete-li tedy svým dětem fastfoody, rozhodně jim doma z ruky nevytrhávejte láhev kečupu, kterým si budou chtít zpestřit to báječně zdravé jídlo, které jste pro ně připravila!
Odborníci kupodivu tvrdí, že rajče je vskutku ovoce (ať už rajské či ne). Botanicky je skutečně tato lilkovitá rostlina řazena podle plodu mezi bobule (tedy ovoce), stejně jako například rybíz. Jelikož jeho chuť ovšem vyniká ve slaných pokrmech, je obecně považováno za zeleninu.
Ovoce, či zelenina, rajče se pyšní nejen zářivě červenou nebo žlutou barvou, ale dokáže i módně zfialovět. Velikostně pak obsáhne škálu od korálkovitých cherry (třešňových) rajčátek až po pěkně pupkatá masitá. Plody jsou plné
draslíku, fosforu, hořčíku a železa, dále vitaminů, hlavně C, E a A, antioxidantů, karotenů, biotinu, niacinu a v poslední době ve všech pádech skloňovaného karotenoidu lykopenu.
V syrovém rajčeti se nachází v tenké vrstvě pod slupkou, odtud se při tepelném zpracování uvolňuje a je tak pro lidský organismus lépe vstřebatelný. Podle výsledků projektu Lykopen, iniciovaného ve Velké Británii společností Heinz, jsou kečup, Lilkovitá rostlina rajče jedlé, latinsky Solanum lycopersicum, pochází zeStřední a Jižní Ameriky.
Do Evropy ji dovezli španělští kolonisté. Nejvíc zdomácněla na jihu Evropy. Dnes si na jejích plodech pochutnává celý svět. Ovoce keřů rajských jíme