998/978/cibule_b.jpg

Nepostradatelná cibule

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Bez cibule si přípravu pokrmů české kuchyně lze jen stěží představit. Tato zelenina byla odjakživa oblíbená, ale mnohými i zatracovaná díky své charakteristické vůni. Římští vojáci věřili, že jim cibule dodá sílu a odvahu. I v našich krajích se odnepaměti vědělo, že cibule pomáhá od mnohých onemocnění. V některých oblastech dávali hospodáři cibuli na Štědrý den i dobytku, aby si udržel zdraví a sílu. Denně jí jídavali lidé z nižších vrstev - bohatí k ní měli většinou odpor, protože jim "čpěla chudobou"...

Cibule má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje také provitamin A a vitaminy skupiny B. Nejvýhodnější je konzumovat jarní svazečkovou cibuli, protože její zelené části obsahují až 3krát více vitaminu C než dužnatá část. Samozřejmě je nejlepší cibuli konzumovat za syrova - jako součást salátů, pomazánek nebo jednoduše sypanou na chleba.

Cibulový salát z plátků cibule doplněný uzeninou, vařenými vejci, kousky papriky a dochucený petrželkou, křenem, solí, octem a olejem je výborná pochoutka, která udělá radost obzlášť mužům.

Nejčastěji využíváme cibuli jarní a zimní, kterou nakupujeme i na skladování. Velmi dobře se skladuje také šalotka, která je typická bobulkami v trsu. Je oblíbená na nakládání a do salátů. Cibuli můžeme nakrájet na kostičky a spařit. Takto se bude hodit do bramborového salátu, protože tak ztratí svoji typickou palčivost a salát bude lépe stravitelnější i pro starší lidi a děti. Výborná je také cibule plněná masovou nebo sýrovou náplní a krátce zapečná v troubě.

Cibuli samozřejmě také vaříme, zejména jako součást různých vývarů nebo stračeské cibulačky. K té patří vždy cibuli nejdřív osmahnout na másle a hotovou polévku podávat s křupavými toasty (krutony).

Smažená cibule na tuku je základem mnoha dušených, pečených a jiných mas a zelenin. Promíchaná s paprikou krásně obarví guláš nebo polévku.

Pečená cibule chutná jako součást cibulových brambor. Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky a proložíme plátky cibule, kterou jsme osolili a opepřili. Zakapeme tukem, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a dozlatova opečeme.

Cibulí dnes již od dob babek kořenářek léčíme úporný kašel - svařit cibuli v mléce a osladit medem.

Fotogalerie

999/978/cibule_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit! Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit!
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web