942/978/fales_b.jpg

Není všechno černé kaviár

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Snaha vydávat napodobeninu za originál bude nejspíš stejně stará jako okamžik, kdy se v lidských rukou objevilo něco cenného. Možná byl tím prvním padělkem pazourek, kterému se hned napoprvé ulomila špička, možná něco jiného. Ale určitě došlo brzy i na jídlo a někoho z pralidí napadlo při směnném obchodu vydávat za steak z mamutí kýty pořádný kus nohy tehdy ještě nedomestifikovaného psa...

Nenechat si věšet potravinové bulíky na nos předpokládá alespoň trochu se v zrádných úskalích vyznat. Pro pořádek bychom si ovšem měli gastronomickou faleš rozdělit do tří kategorií.

Do první kategorie patří výrobky či pokrmy, které příliš nezastírají, že jsou něčím jiným.

Kuře a la bažant

o sobě netvrdí, že je bažant, ale že je to kuře upravené jako bažant. Postup je tedy vcelku nevinný a aktérům přináší především poznatek, že napodobenina se stejně nikdy nevyrovná originálu. Kdyby tomu tak bylo, nemusela by se připravovat.

Druhou kategorii tvoří produkty, jejichž označení sice není přímo lživé, ale také vám neříká pravdu do očí. Pracovníci potravinářské inspekce tomu říkají název zavádějící nebo klamavý. Klasickým příkladem je označení mořský losos. Kolik zákazníků asi ví, že za doslovným překladem německého Seelachs se skrývá treska šedá? Tyto drobné finty s pravdou-nepravdou jsou dnes nejrozšířenější. Budiž ovšem řečeno, že napodobeniny této kategorie v drtivé většině případů odlišuje od originálu výrazný cenový rozdíl, který všem zasvěceným dává jasné vodítko.

Do třetí kategorie můžeme zařadit potravinové falzifikáty, které se tváří jako originál se vším všudy. V běžné obchodní síti se téměř nevyskytují, jsou doménou tržišť a pouličního prodeje.

KDE HROZÍ FALEŠNÁ HRA

Hovězí svíčková

Pokud si doma děláte bifteky jen výjmečně a jdete si je koupit, zkušený řezník to na vás pozná. Místo pravé svíčkové - dlouhého pruhu masa ležícího pod hřbetem - pak možná dostanete kuželovitý kus ramínka od předních nohou, kterému se ostatně v Čechách říká falešná svíčková. Zkušený kuchař by fintu odhalil okamžitě, protože pravá svíčková se liší tvarem, strukturou i barvou. Pro začátečníky je vodítkem tenká blána stříbřité bravy, která pokrývá jednu stěnu pravé svíčkové po celé délce.

Losos uzený

Takřka učebnicová ukázka klamavých postupů. Originál má několikanásobně vyšší cenu než náhražky (nejčastěji treska), k vytvoření iluze přitom stačí umělé barvivo. Jeho použití je sice přípustné, ale jenom v případě jednoznačného názvu výrobku, tedy např. pomazánka a la losos nebo losos drcený nepravý. Ve složení výrobku, které nesmí chybět na obalu, musí být uvedena použitá surovina (např. treska tmavá). Použití náhražek signalizuje název mořský losos, uvedení potravinářských barviv ve složení výrobku (např. E 110, E 124) a také cena: 1 kg pravého lososa v plátcích stojí kolem 800 Kč, náhražky se prodávají za cenu méně než poloviční.

Med

Bývá občas falšován přídavkem řepného cukru. Stejně jako mnohé jiné padělky se vyskytuje nejčastěji u stánků. Lze jej rozpoznat nejen podle chuti, ale i podle odlišné vůně.

Kaviár

Původně sem patřily jen jikry z jesetera či vyzvy, později se označení rozšířilo na jikry dalších ryb (lososa, pstruha) obarvené načerno nebo načerveno. Rozdíl v barvě je neznatelný, v chuti značný. Opět se vyplatí prohlédnout si složení výrobku na obalu. Také peníze tu hovoří jasně - za zhruba 100 Kč 100 g pravého kaviáru nepořídíte, cena se pohybuje od 500 Kč výše. Neuděláte chybu, když si koupíte krabičku označenou Russian kaviar, malosol s červeným, modrým či žlutým víčkem.

Losos syrový

Tady je situace složitější. Pod označením mrazené lososové steaky nebo podobným se sice nebude skrývat treska, ale často jiné druhy ryb, méně hodnotné, než název slibuje. Orientace pomocí ceny není zdaleka tak jednoznačná. Vyhýbejte se proto výrobkům, u nichž není uveden výrobce a další podrobnosti o obsahu a jeho původu.

Víno

Nesmí chybět označení původu a země, kde bylo lahvováno. Narazíte-li na označení Katalania - víno ze slunného Španělska, jde nejspíš o kupáže levných balkánských vín dovážených v cisternách. Při velké poptávce po červeném víně se vyskytly i případy synteticky přebarvovaného bílého vína. Neprohloupíte nákupem odrůdových značkových vín z jižní Moravy.

Máslo

Tedy je rada snažší - držte se své osvědčené značky. Označení CD máslo nebo švédské máslo je klamavé, protože se jedná o jiný tuk než mlékárenské máslo.

Parmezán

S rostoucí oblibou italské kuchyně se u nás zvyšuje i prodej jejího klenotu mezi sýry. Ale také občasné pokusy prodejců vydávat za parmezán některý levnější tvrdý italský sýr. Sledujte, zda má sýr etiketu s nápisem parmiggiano

Lihoviny

Skandálů s falšováním bylo v posledních letech dost. Rada je jednoduchá: chcete-li mít jistotu, že nepijete syntetický líh, nekupujte na tržištích a u stánkařů.

Fotogalerie

943/978/fales_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web