608/208/4-70klevela.jpg

Modré potěšení ze sadu

30.09.2015 | F.O.O.D. | Ingredience

Švestková sezona pomalu končí, máme tu pro vás ale tip, co s lehce přezrálými švestkami - můžete z nich dělat nejen koláče nebo povidla, ale i džem či klevelu. Schovejte si poslední hřejivé sluneční paprsky do sklenice!

Švestkový džem s máslem

4–5 skleniček - příprava: 40 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 50 ml citronové šťávy
* 10 g citrusového pektinu
* 1 lžíce másla
* 500 g krupicového cukru

Vypeckované ovoce očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce, zalijte citronovou šťávou a za častého míchání vařte asi 20 až 25 minut doměkka (záleží na zralosti ovoce). Lžící sbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Přidejte práškový pektin a máslo. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, pak ihned stáhněte z plotny. Vmíchejte cukr a nechte ho dokonale rozpustit. Džem plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Švestková klevela s vanilkou a kakaem

4–5 skleniček - příprava: 60 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 1 hvězdička badyánu
* 50 ml tuzemáku
* 1 lžíce kvalitního kakaa nebo 2 kostičky 70% čokolády

Omyté ovoce nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. U méně zralých plodů podlijte asi 100 ml vody, u hodně zralých švestek není voda vůbec potřeba. Přidejte semínka i lusk vanilky a badyán. Vařte na mírném plameni doměkka. Asi v polovině varu přidejte cukr a proseté kakao nebo čokoládu. Když jsou švestky rozvařené, stáhněte z plamene a vmíchejte tuzemák. Plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte takto vychladnout.


Pár švestek pro zdraví

Jana Chmelíková, redaktorka F. O. O. D.: Modrofialové plody jsou pokladem i v domácí lékárně.

► Švestky jsou dobré proti bolestem kloubů, na čištění krevního řečiště a při nemocech jater a ledvin.
► Jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají zlepšovat střevní peristaltiku a obecně střeva čistit.
► Skvělé jsou i při redukčních dietách: brání vstřebávání nadbytečného tuku.
► A vhodné jsou i na pleťové masky!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

609/208/4-70klevela.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web