608/208/4-70klevela.jpg

Modré potěšení ze sadu

30.09.2015 | F.O.O.D. | Ingredience

Švestková sezona pomalu končí, máme tu pro vás ale tip, co s lehce přezrálými švestkami - můžete z nich dělat nejen koláče nebo povidla, ale i džem či klevelu. Schovejte si poslední hřejivé sluneční paprsky do sklenice!

Švestkový džem s máslem

4–5 skleniček - příprava: 40 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 50 ml citronové šťávy
* 10 g citrusového pektinu
* 1 lžíce másla
* 500 g krupicového cukru

Vypeckované ovoce očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce, zalijte citronovou šťávou a za častého míchání vařte asi 20 až 25 minut doměkka (záleží na zralosti ovoce). Lžící sbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Přidejte práškový pektin a máslo. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, pak ihned stáhněte z plotny. Vmíchejte cukr a nechte ho dokonale rozpustit. Džem plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Švestková klevela s vanilkou a kakaem

4–5 skleniček - příprava: 60 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 1 hvězdička badyánu
* 50 ml tuzemáku
* 1 lžíce kvalitního kakaa nebo 2 kostičky 70% čokolády

Omyté ovoce nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. U méně zralých plodů podlijte asi 100 ml vody, u hodně zralých švestek není voda vůbec potřeba. Přidejte semínka i lusk vanilky a badyán. Vařte na mírném plameni doměkka. Asi v polovině varu přidejte cukr a proseté kakao nebo čokoládu. Když jsou švestky rozvařené, stáhněte z plamene a vmíchejte tuzemák. Plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte takto vychladnout.


Pár švestek pro zdraví

Jana Chmelíková, redaktorka F. O. O. D.: Modrofialové plody jsou pokladem i v domácí lékárně.

► Švestky jsou dobré proti bolestem kloubů, na čištění krevního řečiště a při nemocech jater a ledvin.
► Jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají zlepšovat střevní peristaltiku a obecně střeva čistit.
► Skvělé jsou i při redukčních dietách: brání vstřebávání nadbytečného tuku.
► A vhodné jsou i na pleťové masky!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

609/208/4-70klevela.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

V hlavní roli žampiony: Krém, paštika i houbový chlebíček

23.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Žampionů je ale tolik variant, že nás to občas může překvapit. Pojďme se jim podívat pod kloboučky.

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web