Mléko? Nemusíte se loučit

Mléko? Nemusíte se loučit

Ti, kdo nesnášejí laktózu nebo vyznávají alternativu, mají dnes na výběr z mnoha chutných rostlinných nápojů.

Kokosové

  • nízkokalorický nápoj bohatý na vitaminy skupiny B

Náš tip: Můžete si ho připravit snadno i doma ze strouhaného kokosu a vody.

Sójové

  • obsahuje fytoestrogeny, které jsou prospěšné zejména pro zdraví žen

Náš tip: K dostání je i ochucený sójový nápoj třeba s příchutí čokolády.

Pohankové

  • dodává tělu prospěšnou látku zvanou rutin, která posiluje cévy a srdce

Náš tip: Prodává se také v podobě sušeného nápoje, který stačí rozmíchat ve vodě.

Bez laktózy

  • kravské mléko, ze kterého byl mléčný cukr odstraněn štěpením

Náš tip: Stále častěji toto mléko najdete v běžné nabídce obchodů, nebojte se zeptat.

Mandlové

  • dodá tělu minerály, jako vápník, draslík, hořčík a fosfor

Náš tip: Mandlový nápoj pomáhá neutralizovat překyselení organismu.

Rýžové

  • nápoj vhodný zejména pro alergiky, při přípravě pokrmů může nahradit mléko

Náš tip: Je dobře stravitelné, neobsahuje cholesterol a je vhodné i při dietě.


Jana Chmelíková, redaktorka F.O.O.D.:

Jak si doma připravit rostlinné mléko?

Zdají se vám rostlinné nápoje suplující mléko nedostupné? Dobrá zpráva je, že si je můžete docela snadno připravit doma. A s minimálními náklady.

Ořechy, semínka i rýže

V obchodech nejčastěji narazíte na nápoje zmíněné na vedlejší straně –na „mléko“ sójové, rýžové, pohankové nebo z nejrůznějších oříšků. Navíc i v případě, že nepotřebujete náhradu klasického mléka, ale prostě jen uvařit nějaký (nejčastěji asijský) recept, nejspíš se budete potýkat s potřebou kokosového mléka. A proč běhat do obchodu a utrácet, když si vše zmíněné můžete snadno a z pár surovin vyrobit i doma?

Ořechový nápoj

300–400 ml - příprava: 10 minut + máčení

* 100 g ořechů (mandle, vlašské, lískové apod., ale i rýže či semínka)
* agávový sirup na dochucení

Ořechy zalijte asi 2 cm nad okraj vodou a nechte přes noc odstát. Ráno ořechy slijte a rozmixujte s čerstvou vodou v poměru: 1 díl ořechů ku 3 až 4 dílům vody, záleží, jak intenzivní chuť ve výsledném nápoji chcete.

Směs sceďte přes jemné bílé plátno (do smoothie cedit ani není potřeba), podle chuti doslaďte agávovým sirupem a máte hotovo. Uskladněné v ledničce vydrží asi 3 až 4 dny.

A co s ořechy, které zůstaly v plátně? Použijte je třeba na pečení. Rýži zase snadno využijete při přípravě kaše.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky