nápoj vhodný zejména pro alergiky, při přípravě pokrmů může nahradit mléko
Náš tip: Je dobře stravitelné, neobsahuje cholesterol a je vhodné i při dietě.
Jana Chmelíková, redaktorka F.O.O.D.:
Jak si doma připravit rostlinné mléko?
Zdají se vám rostlinné nápoje suplující mléko nedostupné? Dobrá zpráva je, že si je můžete docela snadno připravit doma. A s minimálními náklady.
Ořechy, semínka i rýže
V obchodech nejčastěji narazíte na nápoje zmíněné na vedlejší straně –na „mléko“ sójové, rýžové, pohankové nebo z nejrůznějších oříšků. Navíc i v případě, že nepotřebujete náhradu klasického mléka, ale prostě jen uvařit nějaký (nejčastěji asijský) recept, nejspíš se budete potýkat s potřebou kokosového mléka. A proč běhat do obchodu a utrácet, když si vše zmíněné můžete snadno a z pár surovin vyrobit i doma?
Ořechový nápoj
300–400 ml - příprava: 10 minut + máčení
* 100 g ořechů (mandle, vlašské, lískové apod., ale i rýže či semínka)
* agávový sirup na dochucení
Ořechy zalijte asi 2 cm nad okraj vodou a nechte přes noc odstát. Ráno ořechy slijte a rozmixujte s čerstvou vodou v poměru: 1 díl ořechů ku 3 až 4 dílům vody, záleží, jak intenzivní chuť ve výsledném nápoji chcete.
Směs sceďte přes jemné bílé plátno (do smoothie cedit ani není potřeba), podle chuti doslaďte agávovým sirupem a máte hotovo. Uskladněné v ledničce vydrží asi 3 až 4 dny.
A co s ořechy, které zůstaly v plátně? Použijte je třeba na pečení. Rýži zase snadno využijete při přípravě kaše.