494/309/2-shutterstock_54868003.jpg

Listy z ráje

01.06.2012 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Italové ho milují, ve Španělsku ho zdobí ochranná známka původu, i u nás se mu daří – jen o něm nic nevíme. K naší škodě, protože nádherný mangold, podobný zároveň rebarboře i špenátu, dokáže v mnohých jídlech zázraky.

Není náhoda, že se mangold podobá jak reveni, tak špenátu, je s nimi totiž spřízněn. Pěstuje se jako listový nebo řapíkatý. Listový je sytě zelený a velmi podobný špenátu. Řapíkatý může mít řapíky čistě bílé, světle zelené, nažloutlé, sytě červené, či dokonce lehce dofialova. Listy jsou světle nebo tmavě zelené. Rostlina je neobyčejně dekorativní. Po stránce výživové nabízí vysoké procento železa, důležitého pro krvetvorbu, a také magnezia, které příznivě působí na vystresovaný organismus.

Mangold napomáhá i dobrému trávení. Svým obsahem rafanolu (najdeme ho i v křenu) a asparaginu (je též v chřestu) dokáže rozpumpovat peristaltiku. Podobně jako červená řepa obsahuje prvek betain. Ten je spolu s dalšími složkami účinný proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci. Mangold měli v lásce staří Římané, je zmíněn jako součást proslulých Lucullových hodů, zmiňuje ho Apicius i Petronius v Satyrikonu. Pěstuje se v celém Středomoří, ale daří se mu i v mnohem severněji položených oblastech.


Foto: Janne Peters, Shutterstock.com
Produkce: Imme Bohn
Food styling: Michaela Pfeiffer
Dekor styling: Maria Grossmann

Fotogalerie

495/309/2-shutterstock_54868003.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web