494/309/2-shutterstock_54868003.jpg

Listy z ráje

01.06.2012 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Italové ho milují, ve Španělsku ho zdobí ochranná známka původu, i u nás se mu daří – jen o něm nic nevíme. K naší škodě, protože nádherný mangold, podobný zároveň rebarboře i špenátu, dokáže v mnohých jídlech zázraky.

Není náhoda, že se mangold podobá jak reveni, tak špenátu, je s nimi totiž spřízněn. Pěstuje se jako listový nebo řapíkatý. Listový je sytě zelený a velmi podobný špenátu. Řapíkatý může mít řapíky čistě bílé, světle zelené, nažloutlé, sytě červené, či dokonce lehce dofialova. Listy jsou světle nebo tmavě zelené. Rostlina je neobyčejně dekorativní. Po stránce výživové nabízí vysoké procento železa, důležitého pro krvetvorbu, a také magnezia, které příznivě působí na vystresovaný organismus.

Mangold napomáhá i dobrému trávení. Svým obsahem rafanolu (najdeme ho i v křenu) a asparaginu (je též v chřestu) dokáže rozpumpovat peristaltiku. Podobně jako červená řepa obsahuje prvek betain. Ten je spolu s dalšími složkami účinný proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci. Mangold měli v lásce staří Římané, je zmíněn jako součást proslulých Lucullových hodů, zmiňuje ho Apicius i Petronius v Satyrikonu. Pěstuje se v celém Středomoří, ale daří se mu i v mnohem severněji položených oblastech.


Foto: Janne Peters, Shutterstock.com
Produkce: Imme Bohn
Food styling: Michaela Pfeiffer
Dekor styling: Maria Grossmann

Fotogalerie

495/309/2-shutterstock_54868003.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zimní hrátky s bramborami. 3 tipy, jak s nimi naložit

24.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Co by byla česká kuchyně bez bramborových hlíz? Podívejte se, jak snadno z nich připravíte chuťově bohatou přílohu k masu. Když na to přijde, využijte ji jako samostatné jídlo. Hrajte si s fantazíí, brambory si to zaslouží.

V hlavní roli žampiony: Krém, paštika i houbový chlebíček

23.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Žampionů je ale tolik variant, že nás to občas může překvapit. Pojďme se jim podívat pod kloboučky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web