494/309/2-shutterstock_54868003.jpg

Listy z ráje

01.06.2012 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Italové ho milují, ve Španělsku ho zdobí ochranná známka původu, i u nás se mu daří – jen o něm nic nevíme. K naší škodě, protože nádherný mangold, podobný zároveň rebarboře i špenátu, dokáže v mnohých jídlech zázraky.

Není náhoda, že se mangold podobá jak reveni, tak špenátu, je s nimi totiž spřízněn. Pěstuje se jako listový nebo řapíkatý. Listový je sytě zelený a velmi podobný špenátu. Řapíkatý může mít řapíky čistě bílé, světle zelené, nažloutlé, sytě červené, či dokonce lehce dofialova. Listy jsou světle nebo tmavě zelené. Rostlina je neobyčejně dekorativní. Po stránce výživové nabízí vysoké procento železa, důležitého pro krvetvorbu, a také magnezia, které příznivě působí na vystresovaný organismus.

Mangold napomáhá i dobrému trávení. Svým obsahem rafanolu (najdeme ho i v křenu) a asparaginu (je též v chřestu) dokáže rozpumpovat peristaltiku. Podobně jako červená řepa obsahuje prvek betain. Ten je spolu s dalšími složkami účinný proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci. Mangold měli v lásce staří Římané, je zmíněn jako součást proslulých Lucullových hodů, zmiňuje ho Apicius i Petronius v Satyrikonu. Pěstuje se v celém Středomoří, ale daří se mu i v mnohem severněji položených oblastech.


Foto: Janne Peters, Shutterstock.com
Produkce: Imme Bohn
Food styling: Michaela Pfeiffer
Dekor styling: Maria Grossmann

Fotogalerie

495/309/2-shutterstock_54868003.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak vybrat brambory na vánoční salát?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Ingredience

O tom, jak připravit dokonalý bramborový salát, jsme psali minule. Tentokrát se podíváme na to, jaké brambory jsou na jeho přípravu vhodné a kterou odrůdu použít. Nákupem vás provede Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web