187/671/4-kruti_sekana.jpg

Křupavá sekaná pečená 4x jinak

10.02.2017 | F.O.O.D. | Ingredience

Pod zlatavě hnědou krustou šťavnatá masová náplň. Můžete použít klasickou kombinaci hovězího s vepřovým anebo chuťově jemnější krůtí maso, to mají rádi hlavně děti. Náplň doplňte například špenátem, houbami nebo šunkovou pěnou.

1. Sekaná s houbami a špenátem

Jestli se obáváte vytvoření samotné sekané, nemusíte mít vůbec strach. Šišku sekané tvarujte ve vodě namočenýma rukama, nebude se lepit. Potřete ji vodou a zpevněte ji špejlemi, aby při pečení nespadla a nepopraskala. Pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C, při 800 g masa to trvá asi 75 minut.

2. Sekaná s šunkovou pěnou

Sekanou můžete péct z vepřového stejně jako z hovězího masa, nejlepší je ale jejich kombinace. Třeba vepřová plec napůl s hovězím předním nebo s větším podílem vepřového zadního. Často se využívá i vepřový bok nebo bůček. Když je maso prorostlejší blánami a šlachami, potřebuje se dostat do mlýnku v menších kostkách, ty je třeba kvůli lepší vazkosti osolit a semlít nadvakrát. Melte je rychle, aby se při této proceduře moc nezahřálo, jinak by se při pečení snadno vypekl tuk.

3. Krůtí sekaná s paprikou

Není pravda, že sekaná z drůbežího masa musí být suchá. Záleží na dalších ingrediencích a také druhu masa. Ideální je krůta. Když použijete stehno, získáte nejen „bílé“, ale i „červené“ maso, které má silnější chuť a je šťavnatější. Krůtí má ještě tu výhodu, že se s ním v domácím mlýnku nenadřete, projde hladce napoprvé. Aby se nevysušovalo, potřebuje dostatek tekutin, proto na smetaně, mléku nebo vodě nešetřete a hlavně je příliš nevymačkávejte.

4. Sekaná s kuřecími játry

Játra udělají ze sekané aromatickou pochoutku. Obdobné je to s ostatními vnitřnostmi včetně srdce, které je nejjemnější. Pokud máte uspokojit strávníky, kteří by se bez vnitřností vcelku obešli, nakrájejte je skutečně nadrobno a nepřidávejte jich mnoho, v opačném případě je ale přiznejte většími kousky. Pozor si musíte dát na dokonalé prohnětení a spojení, aby se sekaná nerozpadla. Zkuste ji nechat předtím hodinu odpočinout v chladu.

Fotogalerie

176/671/4-sekana_s_houbami_a_spenatem.jpg 180/671/4-sekana_s_kurecimi_jatry.jpg 184/671/4-sekana_s_sunkovou_penou.jpg 188/671/4-kruti_sekana.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web