Křupavá sekaná pečená 4x jinak

Křupavá sekaná pečená 4x jinak

Pod zlatavě hnědou krustou šťavnatá masová náplň. Můžete použít klasickou kombinaci hovězího s vepřovým anebo chuťově jemnější krůtí maso, to mají rádi hlavně děti. Náplň doplňte například špenátem, houbami nebo šunkovou pěnou.

1. Sekaná s houbami a špenátem

Jestli se obáváte vytvoření samotné sekané, nemusíte mít vůbec strach. Šišku sekané tvarujte ve vodě namočenýma rukama, nebude se lepit. Potřete ji vodou a zpevněte ji špejlemi, aby při pečení nespadla a nepopraskala. Pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C, při 800 g masa to trvá asi 75 minut.

2. Sekaná s šunkovou pěnou

Sekanou můžete péct z vepřového stejně jako z hovězího masa, nejlepší je ale jejich kombinace. Třeba vepřová plec napůl s hovězím předním nebo s větším podílem vepřového zadního. Často se využívá i vepřový bok nebo bůček. Když je maso prorostlejší blánami a šlachami, potřebuje se dostat do mlýnku v menších kostkách, ty je třeba kvůli lepší vazkosti osolit a semlít nadvakrát. Melte je rychle, aby se při této proceduře moc nezahřálo, jinak by se při pečení snadno vypekl tuk.

3. Krůtí sekaná s paprikou

Není pravda, že sekaná z drůbežího masa musí být suchá. Záleží na dalších ingrediencích a také druhu masa. Ideální je krůta. Když použijete stehno, získáte nejen „bílé“, ale i „červené“ maso, které má silnější chuť a je šťavnatější. Krůtí má ještě tu výhodu, že se s ním v domácím mlýnku nenadřete, projde hladce napoprvé. Aby se nevysušovalo, potřebuje dostatek tekutin, proto na smetaně, mléku nebo vodě nešetřete a hlavně je příliš nevymačkávejte.

4. Sekaná s kuřecími játry

Játra udělají ze sekané aromatickou pochoutku. Obdobné je to s ostatními vnitřnostmi včetně srdce, které je nejjemnější. Pokud máte uspokojit strávníky, kteří by se bez vnitřností vcelku obešli, nakrájejte je skutečně nadrobno a nepřidávejte jich mnoho, v opačném případě je ale přiznejte většími kousky. Pozor si musíte dát na dokonalé prohnětení a spojení, aby se sekaná nerozpadla. Zkuste ji nechat předtím hodinu odpočinout v chladu.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky