875/286/2-28_1.jpg

Koketní dorostenka

18.05.2012 | Eva Všetíčková | Ingredience

Karotka neboli raná mrkev přináší do našeho jídelníčku šťavnatou dávku vitality a křehké sladkosti. Svou rozesmátou energii vydá ochotně a bez dlouhého namlouvání. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Mrkev karotka je ranou odrůdou mrkve. Na první kousnutí ji rozlišíte od robustní mrkve sklizené koncem léta – je sladší, křehčí a velmi šťavnatá. Její velkou předností je, že pektin v ní obsažený na sebe váže až 80 % těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. Ocení to zejména ti, kdo žijí a pracují ve velkých městech a průmyslových aglomeracích. Pro pravdivost tvrzení, že mrkev je vhodná na zlepšení zraku, svědčí přítomnost karotenoidů, nezbytných pro správnou funkci oční sítnice.

Nejvýznamnější z nich je beta-karoten, který se v lidském těle mění na vitamin A (100 g – asi jedna středně velká mrkev – ho obsahuje tolik, že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek denní dávky vitaminu A doporučené pro dospělého člověka). Díky němu člověk vidí dobře za šera a správně rozeznává barvy. Kromě toho zajišťuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost sliznic i kostí a správnou krvetvorbu. Karotka je také dobrou výživou pro srdce. V syrovém stavu totiž účinně snižuje cholesterol v krvi.


Foto: Johana Pošová
Recepty: Eva Všetíčková
Foodstyling: Petra Frýdlová
Dekorstyling: Venny Hladik

Fotogalerie

876/286/2-28_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web