Na ulicích se již objevují typicky předvánoční stánky s káděmi plnými ryb. Při nákupu štedrovečeního kapříka v obchodě či stánku bychom ale měli být obezřetní. Kapr nesmí mít žádnou zjevnou deformaci těla, zakalené oči a uvolněné šupiny, poranění zasahující do svaloviny nebo kostí hlavy a mechanické poškození, které by přesahovalo 10 % těla. Vtiskneme-li do svaloviny prst, musí otisk okamžitě zmizet, a to i po usmrcení ryby...
1. Kapr nesmí mít žádnou zjevnou deformaci těla, zakalené oči a uvolněné šupiny, poranění zasahující do svaloviny nebo kostí hlavy a mechanické poškození, které by přesahovalo 10 % těla. Vtiskneme-li do svaloviny prst, musí otisk okamžitě zmizet, a to i po usmrcení ryby.
2. Nejkvalitnější a zároveň také nejchutnější jsou kapři střední velikosti - zhruba 1,5 - 2,2 kg.
3. Všechny sladkovodní ryby se musí prodávat živé. Jak poznáte udušenou rybu? Podle křečovitě otevřených úst, odstávajících žeber a ploutví. Žábry jsou silně překrvené, pokožka bledá. Hlenovitý povrch na žábrách svědčí o znečištění vody.
4. Chceme-li kapra krátkodobě uchovat živého ve vaně pro potěchu dětí, musíme mu zajistit vodu co nejnižší teploty a dostatečně obohacenou kyslíkem.
5. Nevykuchané mrtvé ryby můžeme uchovávat v chladničce při teplotě do 4 °C, ale ne déle jak 12 hodin.
6. Kupujeme-li rybu chlazenou nebo zmrazenou, nesmí mít šupiny, vnitřnosti, hlavu, hřbetní a ocasní ploutve.
7. Rozhodnete-li se vrátit vánočního kapříka zpět do rybníka, dobře si prohlédněte, protože tam **přežije jen 100 % zdravá ryba.**