890/978/kapr_b.jpg

Jak vybrat vánočního kapra

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Na ulicích se již objevují typicky předvánoční stánky s káděmi plnými ryb. Při nákupu štedrovečeního kapříka v obchodě či stánku bychom ale měli být obezřetní. Kapr nesmí mít žádnou zjevnou deformaci těla, zakalené oči a uvolněné šupiny, poranění zasahující do svaloviny nebo kostí hlavy a mechanické poškození, které by přesahovalo 10 % těla. Vtiskneme-li do svaloviny prst, musí otisk okamžitě zmizet, a to i po usmrcení ryby...

1. Kapr nesmí mít žádnou zjevnou deformaci těla, zakalené oči a uvolněné šupiny, poranění zasahující do svaloviny nebo kostí hlavy a mechanické poškození, které by přesahovalo 10 % těla. Vtiskneme-li do svaloviny prst, musí otisk okamžitě zmizet, a to i po usmrcení ryby.

2. Nejkvalitnější a zároveň také nejchutnější jsou kapři střední velikosti - zhruba 1,5 - 2,2 kg.

3. Všechny sladkovodní ryby se musí prodávat živé. Jak poznáte udušenou rybu? Podle křečovitě otevřených úst, odstávajících žeber a ploutví. Žábry jsou silně překrvené, pokožka bledá. Hlenovitý povrch na žábrách svědčí o znečištění vody.

4. Chceme-li kapra krátkodobě uchovat živého ve vaně pro potěchu dětí, musíme mu zajistit vodu co nejnižší teploty a dostatečně obohacenou kyslíkem.

5. Nevykuchané mrtvé ryby můžeme uchovávat v chladničce při teplotě do 4 °C, ale ne déle jak 12 hodin.

6. Kupujeme-li rybu chlazenou nebo zmrazenou, nesmí mít šupiny, vnitřnosti, hlavu, hřbetní a ocasní ploutve.

7. Rozhodnete-li se vrátit vánočního kapříka zpět do rybníka, dobře si prohlédněte, protože tam přežije jen 100 % zdravá ryba.

Fotogalerie

891/978/kapr_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web