862/978/mrazak_b.jpg

Jak dlouho vydrží mražené potraviny ?

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Teploty hluboko pod bodem mrazu udrží potraviny čerstvé sice dlouho, ale ne donekonečna. Vždyť i zmrzlina má svou trvanlivost, a proto se určitě vyplatí, když si na všechno, co ukládáte do mrazničky, napíšete datum. Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte nejlépe v jednotlivých porcích. Jako nádobky vám dobře poslouží třeba kelímky od jogurtu.

Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte nejlépe v jednotlivých porcích. Jako nádobky vám dobře poslouží třeba kelímky od jogurtu. Doba skladování je 1-2 měsíce.

Jahody, které chcete zmrazovat, by neměly být příliš veliké. Menší plody obsahují méně vody a při rozmrazování zůstanou pevné a jako čerstvé. Trvanlivost 10 měsíců.

Rybíz a borůvky jsou k zmrazování ideální, jejich typická chuť i aroma vydrží až 12 měsíců.
Brokolici a květák nenechávejte v mrazničce déle než 9 měsíců. Později budou kašovité a nechutné.

Houby jsou po 12 měsících nechutné, protože jejich dužina vysychá.

Bylinky si své kořenící vlastnosti i vůni udrží až 12 měsíců. Ukládejte je odděleně od sebe v dobře uzavřených nádobkách nebo sáčcích.

Maso: tučnější kousky a připravovaná masová jídla spotřebujte nejdéle do 2 měsíců. Libová syrová masa na pečínku nenechávejte v mrazničce déle než 8-10 měsíců, maso na steaky 6-8 měsíců. Jednotlivé kousky nebo plátky masa vždy prokládejte fólií.

Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat, pokud tuk v něm obsažený je našedlý. To bývá většinou už po 1-2 měsících skladování.

Drůbež z mrazničky byste neměli konzimovat, pokud se na ní už objevily hnědé skvrny, což se stává po 8-10 měsících skladování.

Dušená šunka se nejlépe zmrazuje v malých porcích, plátky oddělte jeden od druhého fólií. Takto vydrží zhruba 2 měsíce.

Mořské ryby a rybí prsty, které koupíte v obchodě lze skladovat maximálně 12 měsíců. Po této době bychom je už určitě neměli konzumovat.

Sladkovodní ryby k zmrazování musejí být vždy čerstvé. Jen takové vydrží 3-4 měsíce.

Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce. Před tepelnou úpravou je vždy nechte rozmrazit.

Chléb a pečivo vyjměte z mrazničky nejpozději v okamžiku, když zjistíte, že se na něm začínají objevovat bílé skvrnky. To je většinou po 1-2 měsících.

Máslo se může pokazit i při minusových teplotách, proto by nemělo být mraženo déle než 6 měsíců. Jen tak zůstane zachována jeho typická chuť.

Smetanu ke šlehání je možné skladovat v mrazničce 2-3 měsíce. Rozmrazíte-li ji později, už není krémovitá, ale tvoří vločky.

Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Nejpozději do 12 měsíců je určitě spotřebujte.

Káva ztrácí vůni, když je zmražená déle než 12 měsíců. A to dokonce i ta vakuově balená.

Fotogalerie

863/978/mrazak_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web