Teploty hluboko pod bodem mrazu udrží potraviny čerstvé sice dlouho, ale ne donekonečna. Vždyť i zmrzlina má svou trvanlivost, a proto se určitě vyplatí, když si na všechno, co ukládáte do mrazničky, napíšete datum. Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte nejlépe v jednotlivých porcích. Jako nádobky vám dobře poslouží třeba kelímky od jogurtu.
Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte nejlépe v jednotlivých porcích. Jako nádobky vám dobře poslouží třeba kelímky od jogurtu. Doba skladování je 1-2 měsíce.
Jahody, které chcete zmrazovat, by neměly být příliš veliké. Menší plody obsahují méně vody a při rozmrazování zůstanou pevné a jako čerstvé. Trvanlivost 10 měsíců.
Rybíz a borůvky jsou k zmrazování ideální, jejich typická chuť i aroma vydrží až 12 měsíců.
Brokolici a květák nenechávejte v mrazničce déle než 9 měsíců. Později budou kašovité a nechutné.
Houby jsou po 12 měsících nechutné, protože jejich dužina vysychá.
Bylinky si své kořenící vlastnosti i vůni udrží až 12 měsíců. Ukládejte je odděleně od sebe v dobře uzavřených nádobkách nebo sáčcích.
Maso: tučnější kousky a připravovaná masová jídla spotřebujte nejdéle do 2 měsíců. Libová syrová masa na pečínku nenechávejte v mrazničce déle než 8-10 měsíců, maso na steaky 6-8 měsíců. Jednotlivé kousky nebo plátky masa vždy prokládejte fólií.
Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat, pokud tuk v něm obsažený je našedlý. To bývá většinou už po 1-2 měsících skladování.
Drůbež z mrazničky byste neměli konzimovat, pokud se na ní už objevily hnědé skvrny, což se stává po 8-10 měsících skladování.
Dušená šunka se nejlépe zmrazuje v malých porcích, plátky oddělte jeden od druhého fólií. Takto vydrží zhruba 2 měsíce.
Mořské ryby a rybí prsty, které koupíte v obchodě lze skladovat maximálně 12 měsíců. Po této době bychom je už určitě neměli konzumovat.
Sladkovodní ryby k zmrazování musejí být vždy čerstvé. Jen takové vydrží 3-4 měsíce.
Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce. Před tepelnou úpravou je vždy nechte rozmrazit.
Chléb a pečivo vyjměte z mrazničky nejpozději v okamžiku, když zjistíte, že se na něm začínají objevovat bílé skvrnky. To je většinou po 1-2 měsících.
Máslo se může pokazit i při minusových teplotách, proto by nemělo být mraženo déle než 6 měsíců. Jen tak zůstane zachována jeho typická chuť.
Smetanu ke šlehání je možné skladovat v mrazničce 2-3 měsíce. Rozmrazíte-li ji později, už není krémovitá, ale tvoří vločky.
Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Nejpozději do **12 měsíců **je určitě spotřebujte.
Káva ztrácí vůni, když je zmražená déle než **12 měsíců**. A to dokonce i ta vakuově balená.