962/978/jablicka_b.jpg

Jablíčka z ráje

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Patří opravdu zaslouženě k "rajským" plodům a to nejenom pro svou vynikající chuť a vůni, ale i díky pestré paletě barev, velikostí i tvarů. Rajče pochází ze subtropického pásma Jižní Ameriky z oblasti dnešního Peru a Ekvádoru. Odtud bylo přeneseno do Mexika. Aztékové pro něj užívali výraz **tomatl.**

Do Evropy bylo převezeno až v průběhu 16.století Španěly. Ne však jako zelenina, ale spolu s dalšími plodinami tvořilo kolekci pro botanické zahrady šlechtických sídel ve Španělsku, Francii, Itálii, zkrátka Středomoří.

Původní výraz se v různých modifikacích vžil v dalších jazycích. Díky podnebním podmínkám se pěstování rajčat rozšířilo i mimo skleníky a botanické zahrady, ale použití v kuchyni je datováno až od 19.století. Tak dlouho totiž trvalo, než byl překonán a vysvětlen názor, že rajčata jsou jedovatá. Toto hodnocení vyslovil botanik Mattiollo (který jako první Evropan rajče botanicky popsal), když rajče označil za nezdravé ovoce.Zčásti měl pravdu - nezralá rajčata obsahují glykosid solanin, který je jedovatý, zráním se ztrácí. Nemusíme tedy přijít o úrodu, která nám nedozrála, odborníci doporučují zelená rajčata jednotlivě zabalit do papíru, uložit do krabice, tu nechat při stálé teplotě v temnu. Zrání urychlí také vložení zralého jablka mezi zabalená rajčata, a na čas přikrýt utěrkou.

Sporu rozhodně není, jedná-li se o prospěšnost zralých plodů - obsahují téměř všechny důležité vitamíny a minerální látky včetně vzácněji se vyskytujících prvků radium, měď, nikl a kobalt. Na organismus působí lehce močopudně, čistí, jsou antitoxická. Pro dodržení objektivnosti informací je na místě uvést, že rajčata (tak jako všechny lilkovité zeleniny) mohou u citlivých lidí vyvolat kloubní potíže.

První kuchyňské úpravy byly spojeny s omáčkou a polévkou, celá škála receptů se postupně rozšiřovala a v některých podobách je nenahraditelná. Ve sledu jídelního lístku mají rajčata pevnou pozici, ať už se jedná o studené či teplé předkrmy, polévky, pokrmy bezmasé, speciality a saláty. Dnešní kuchyně se však neobejde bez vynalézavosti a tvůrčího přístupu, někdy třeba i jednoduchá změna přílohy zdůrazní a vyzdvihne jídlo. Asi bychom nenašli člověka, který by neznal rajskou polévku, lečo, kečup, šťávu, zkrátka lahůdky evropské kuchyně. Méně známé jsou však speciality z rodné vlasti rajčat. Připomeneme si je omáčkou ze zelených rajčat, která patří na mexický stůl jako nepostradatelný doplněk pokrmů.

Na 500 ml omáčky potřebujeme: 200 g zelených rajčat, 300 g oloupaných zelených paprik, 50 g loupaných mandlí, cibuli, olej, sůl, pálivou mletou papriku, mletý koriandr a lžičku tekutého medu, na úpravu hustoty nepříliš silný drůbeží vývar 300-500 ml.
Na rozpáleném oleji za stálého míchání prudce osmahneme drobně posekanou cibuli, mandle a pokrájenou zeleninu. Osolíme, okořeníme, vmícháme med a zalijeme vývarem - za občasného míchání povaříme.
Dobrou chuť.

Fotogalerie

963/978/jablicka_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Losos na asijský způsob 6x jinak

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Losos je u nás velmi oblíbenou surovinou, jeho kuchyňská úprava se ale většinou omezí na filety z trouby nebo z pánve. Losos má ale mnohem větší a rozmanitější využití. Nechte se proto, stejně jako my, inspirovat východními kuchyněmi, kde lososa zbožňují a nedovedou si bez něj svůj jídelníček představit.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web