650/041/2-12_1.jpg

Domácí listové těsto

09.01.2012 | F.O.O.D. | Ingredience

Jeho příprava je pokládána za takřka nezvládnutelnou. Vrstvení moučné směsi a másla je složitým tancem překládání, rozvalování a otáčení v přesném rytmu. Uhodli jste – sólo má listové těsto…

Zdá se, že původ „lístkujícího“ těsta, kde se střídá moučná a tuková vrstvička, které se pak horkem oddělí, je třeba hledat ve Střední Asii. Dodnes se například v Turecku připravuje těsto yufka s několika vrstvičkami, z Řecka je pak známé těsto filo, což doslova znamená „list“. Spletitými cestami středověké historie (prý jej jako zajímavost přivezli vracející se křižáci) se pak toto těsto dostalo do Francie a při pokusech ho napodobit vzniklo klasické pâte feuilletée.

Při tradiční přípravě je moučné těsto pokryto máslem a pak se přesným systémem překládá, rozvaluje, otáčí, nechává odpočinout v chladu a postup se několikrát opakuje. Výsledkem je malý zázrak, který v sobě skrývá několik set až tisíc (!) vrstviček (proto se mu francouzsky říká i millefeuille, tisíc lísků – při 6 otočeních a rozváleních je jich přesně 1459!). Působením horké páry při pečení od sebe vrstvy odskočí a těsto je pak nadýchané, křehounké a nesmírně lahodné.

Ne každý ho zvládne a ne vždy dokážeme vyšetřit čas a trpělivost, proto existují různé zkratky, jako je „poloviční“ či „obrácené“ listové těsto, a samozřejmě také hotové výrobky, po kterých dnes sahá naprostá většina z nás. Už proto, že se dá využít na sladké i slané recepty a je vždy po ruce. Pro ty z vás, kteří chtějí zazářit a zaperlit vlastnoruční přípravou, uvádíme na následující straně zjednodušený, ale přesto luxusní recept.

Fotogalerie

651/041/2-12_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Horoskop na další týden: Krysy čeká pokušení, Tygry nečekané peníze Horoskop na další týden: Krysy čeká pokušení, Tygry nečekané peníze
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web