Jeho příprava je pokládána za takřka nezvládnutelnou. Vrstvení moučné směsi a másla je složitým tancem překládání, rozvalování a otáčení v přesném rytmu. Uhodli jste – sólo má listové těsto…
Zdá se, že původ „lístkujícího“ těsta, kde se střídá moučná a tuková vrstvička, které se pak horkem oddělí, je třeba hledat ve Střední Asii. Dodnes se například v Turecku připravuje těsto yufka s několika vrstvičkami, z Řecka je pak známé těsto filo, což doslova znamená „list“. Spletitými cestami středověké historie (prý jej jako zajímavost přivezli vracející se křižáci) se pak toto těsto dostalo do Francie a při pokusech ho napodobit vzniklo klasické pâte feuilletée.
Při tradiční přípravě je moučné těsto pokryto máslem a pak se přesným systémem překládá, rozvaluje, otáčí, nechává odpočinout v chladu a postup se několikrát opakuje. Výsledkem je malý zázrak, který v sobě skrývá několik set až tisíc (!) vrstviček (proto se mu francouzsky říká i millefeuille, tisíc lísků – při 6 otočeních a rozváleních je jich přesně 1459!). Působením horké páry při pečení od sebe vrstvy odskočí a těsto je pak nadýchané, křehounké a nesmírně lahodné.
Ne každý ho zvládne a ne vždy dokážeme vyšetřit čas a trpělivost, proto existují různé zkratky, jako je „poloviční“ či „obrácené“ listové těsto, a samozřejmě také hotové výrobky, po kterých dnes sahá naprostá většina z nás. Už proto, že se dá využít na sladké i slané recepty a je vždy po ruce. Pro ty z vás, kteří chtějí zazářit a zaperlit vlastnoruční přípravou, uvádíme na následující straně zjednodušený, ale přesto luxusní recept.