650/041/2-12_1.jpg

Domácí listové těsto

09.01.2012 | F.O.O.D. | Ingredience

Jeho příprava je pokládána za takřka nezvládnutelnou. Vrstvení moučné směsi a másla je složitým tancem překládání, rozvalování a otáčení v přesném rytmu. Uhodli jste – sólo má listové těsto…

Zdá se, že původ „lístkujícího“ těsta, kde se střídá moučná a tuková vrstvička, které se pak horkem oddělí, je třeba hledat ve Střední Asii. Dodnes se například v Turecku připravuje těsto yufka s několika vrstvičkami, z Řecka je pak známé těsto filo, což doslova znamená „list“. Spletitými cestami středověké historie (prý jej jako zajímavost přivezli vracející se křižáci) se pak toto těsto dostalo do Francie a při pokusech ho napodobit vzniklo klasické pâte feuilletée.

Při tradiční přípravě je moučné těsto pokryto máslem a pak se přesným systémem překládá, rozvaluje, otáčí, nechává odpočinout v chladu a postup se několikrát opakuje. Výsledkem je malý zázrak, který v sobě skrývá několik set až tisíc (!) vrstviček (proto se mu francouzsky říká i millefeuille, tisíc lísků – při 6 otočeních a rozváleních je jich přesně 1459!). Působením horké páry při pečení od sebe vrstvy odskočí a těsto je pak nadýchané, křehounké a nesmírně lahodné.

Ne každý ho zvládne a ne vždy dokážeme vyšetřit čas a trpělivost, proto existují různé zkratky, jako je „poloviční“ či „obrácené“ listové těsto, a samozřejmě také hotové výrobky, po kterých dnes sahá naprostá většina z nás. Už proto, že se dá využít na sladké i slané recepty a je vždy po ruce. Pro ty z vás, kteří chtějí zazářit a zaperlit vlastnoruční přípravou, uvádíme na následující straně zjednodušený, ale přesto luxusní recept.

Fotogalerie

651/041/2-12_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Losos na asijský způsob 6x jinak

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Losos je u nás velmi oblíbenou surovinou, jeho kuchyňská úprava se ale většinou omezí na filety z trouby nebo z pánve. Losos má ale mnohem větší a rozmanitější využití. Nechte se proto, stejně jako my, inspirovat východními kuchyněmi, kde lososa zbožňují a nedovedou si bez něj svůj jídelníček představit.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jak zhubnout ve 20, 30, 40 a jak v 50 letech? Tohle vážně funguje! Jak zhubnout ve 20, 30, 40 a jak v 50 letech? Tohle vážně funguje!
Tento týden v Ulici: Budou lítat ostrá slova i facky a dojde ke zranění! Tento týden v Ulici: Budou lítat ostrá slova i facky a dojde ke zranění!
Vyzkoušeno před kamerou: Co pomůže na podrážděnou pokožku hlavy? Vyzkoušeno před kamerou: Co pomůže na podrážděnou pokožku hlavy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web