650/041/2-12_1.jpg

Domácí listové těsto

09.01.2012 | F.O.O.D. | Ingredience

Jeho příprava je pokládána za takřka nezvládnutelnou. Vrstvení moučné směsi a másla je složitým tancem překládání, rozvalování a otáčení v přesném rytmu. Uhodli jste – sólo má listové těsto…

Zdá se, že původ „lístkujícího“ těsta, kde se střídá moučná a tuková vrstvička, které se pak horkem oddělí, je třeba hledat ve Střední Asii. Dodnes se například v Turecku připravuje těsto yufka s několika vrstvičkami, z Řecka je pak známé těsto filo, což doslova znamená „list“. Spletitými cestami středověké historie (prý jej jako zajímavost přivezli vracející se křižáci) se pak toto těsto dostalo do Francie a při pokusech ho napodobit vzniklo klasické pâte feuilletée.

Při tradiční přípravě je moučné těsto pokryto máslem a pak se přesným systémem překládá, rozvaluje, otáčí, nechává odpočinout v chladu a postup se několikrát opakuje. Výsledkem je malý zázrak, který v sobě skrývá několik set až tisíc (!) vrstviček (proto se mu francouzsky říká i millefeuille, tisíc lísků – při 6 otočeních a rozváleních je jich přesně 1459!). Působením horké páry při pečení od sebe vrstvy odskočí a těsto je pak nadýchané, křehounké a nesmírně lahodné.

Ne každý ho zvládne a ne vždy dokážeme vyšetřit čas a trpělivost, proto existují různé zkratky, jako je „poloviční“ či „obrácené“ listové těsto, a samozřejmě také hotové výrobky, po kterých dnes sahá naprostá většina z nás. Už proto, že se dá využít na sladké i slané recepty a je vždy po ruce. Pro ty z vás, kteří chtějí zazářit a zaperlit vlastnoruční přípravou, uvádíme na následující straně zjednodušený, ale přesto luxusní recept.

Fotogalerie

651/041/2-12_1.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak vybrat brambory na vánoční salát?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Ingredience

O tom, jak připravit dokonalý bramborový salát, jsme psali minule. Tentokrát se podíváme na to, jaké brambory jsou na jeho přípravu vhodné a kterou odrůdu použít. Nákupem vás provede Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web