Drobné ovoce, podle tvaru zvané také bobulové, nám dává také první a možná i největší radost z plodů, které uzrály přirozeně a v našich podmínkách. Využijte v počínajícím létě jejich nádherné chuti a svěžesti!
Léčebné vlastnosti jahod byly známy už ve starověkém Římě. Již středně velká porce (asi 300 g) dodá tělu dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu C, podporujícího funkci imunitního systému. Jsou bohaté na vlákninu, zajišťující zdraví trávicího traktu. Kromě toho obsahují kyselinu elagovou, která se podílí na likvidaci škodlivých látek pronikajících do lidského těla se znečištěným vzduchem. Kyselina pantothenová (vitamin B5) zvyšuje naši odolnost vůči stresu a únavě, předchází vzniku vrásek, zrychluje hojení ran a pomáhá odstranit křeče v nohou.
O prospěšnosti požívání malin jistě nikdo nepochybuje. Kromě toho, že báječně chutnají, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují trávení a zbavují organismus škodlivin. V lidovém léčitelství jimi snižují horečku. Stejně jako ostatní bobuloviny jsou maliny bohaté na antokyany – antioxidanty pomáhající ničit nežádoucí mikroorganismy. Také rybíz přináší našemu tělu nepopiratelné benefity. Kromě množství vitaminu C obsahují rutin, významný podpůrný prostředek pro naše cévy, z vitaminů skupiny B pak kyselinu pantothenovou a niacim prospěšný pro nervy, vlasy a kůži.