331/337/2-shutterstock_104895707.jpg

Do lesa a na zahradu

18.06.2012 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Drobné ovoce, podle tvaru zvané také bobulové, nám dává také první a možná i největší radost z plodů, které uzrály přirozeně a v našich podmínkách. Využijte v počínajícím létě jejich nádherné chuti a svěžesti!

Léčebné vlastnosti jahod byly známy už ve starověkém Římě. Již středně velká porce (asi 300 g) dodá tělu dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu C, podporujícího funkci imunitního systému. Jsou bohaté na vlákninu, zajišťující zdraví trávicího traktu. Kromě toho obsahují kyselinu elagovou, která se podílí na likvidaci škodlivých látek pronikajících do lidského těla se znečištěným vzduchem. Kyselina pantothenová (vitamin B5) zvyšuje naši odolnost vůči stresu a únavě, předchází vzniku vrásek, zrychluje hojení ran a pomáhá odstranit křeče v nohou.

O prospěšnosti požívání malin jistě nikdo nepochybuje. Kromě toho, že báječně chutnají, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují trávení a zbavují organismus škodlivin. V lidovém léčitelství jimi snižují horečku. Stejně jako ostatní bobuloviny jsou maliny bohaté na antokyany – antioxidanty pomáhající ničit nežádoucí mikroorganismy. Také rybíz přináší našemu tělu nepopiratelné benefity. Kromě množství vitaminu C obsahují rutin, významný podpůrný prostředek pro naše cévy, z vitaminů skupiny B pak kyselinu pantothenovou a niacim prospěšný pro nervy, vlasy a kůži.


(Foto: Jörn Rynio, Shutterstock.com)
(Produkce: Kerstin Gorn)
(Food styling: Petra Speckmann)
(Dekor styling: Michaela Suchy)

Fotogalerie

332/337/2-shutterstock_104895707.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web