331/337/2-shutterstock_104895707.jpg

Do lesa a na zahradu

18.06.2012 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Drobné ovoce, podle tvaru zvané také bobulové, nám dává také první a možná i největší radost z plodů, které uzrály přirozeně a v našich podmínkách. Využijte v počínajícím létě jejich nádherné chuti a svěžesti!

Léčebné vlastnosti jahod byly známy už ve starověkém Římě. Již středně velká porce (asi 300 g) dodá tělu dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu C, podporujícího funkci imunitního systému. Jsou bohaté na vlákninu, zajišťující zdraví trávicího traktu. Kromě toho obsahují kyselinu elagovou, která se podílí na likvidaci škodlivých látek pronikajících do lidského těla se znečištěným vzduchem. Kyselina pantothenová (vitamin B5) zvyšuje naši odolnost vůči stresu a únavě, předchází vzniku vrásek, zrychluje hojení ran a pomáhá odstranit křeče v nohou.

O prospěšnosti požívání malin jistě nikdo nepochybuje. Kromě toho, že báječně chutnají, snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují trávení a zbavují organismus škodlivin. V lidovém léčitelství jimi snižují horečku. Stejně jako ostatní bobuloviny jsou maliny bohaté na antokyany – antioxidanty pomáhající ničit nežádoucí mikroorganismy. Také rybíz přináší našemu tělu nepopiratelné benefity. Kromě množství vitaminu C obsahují rutin, významný podpůrný prostředek pro naše cévy, z vitaminů skupiny B pak kyselinu pantothenovou a niacim prospěšný pro nervy, vlasy a kůži.


(Foto: Jörn Rynio, Shutterstock.com)
(Produkce: Kerstin Gorn)
(Food styling: Petra Speckmann)
(Dekor styling: Michaela Suchy)

Fotogalerie

332/337/2-shutterstock_104895707.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Losos na asijský způsob 6x jinak

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Losos je u nás velmi oblíbenou surovinou, jeho kuchyňská úprava se ale většinou omezí na filety z trouby nebo z pánve. Losos má ale mnohem větší a rozmanitější využití. Nechte se proto, stejně jako my, inspirovat východními kuchyněmi, kde lososa zbožňují a nedovedou si bez něj svůj jídelníček představit.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat? Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat?
Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to! Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to!
Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web