050/979/dieta_b.jpg

Dieta s omezením tuků

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Dieta s omezením tuků je dietou léčebnou a je velmi podstatnou součástí léčby níže uvedených omenocnění. Tato dieta a všechny léčebné diety musí být vždy předepisovány lékařem! Dieta se podává při chorobách žlučníku, při chronických onemocněních žlučníku a pankreatu. Dále se předepisuje ...

Indikace: při chorobách žlučníku po odeznění akutního stadia a při chronických onemocněních žlučníku a pankreatu (slinivky břišní). Dále se předepisuje na přechodný čas pacientům po operaci žlučníku a pacientů se sníženou funkční schopností pankreatu (slinivky břišní). Na přechodný čas se indikuje také po virovém zánětu jater. Vhodná je při odeznívající dyspepsii, střevních katarech, pokud nejsou provázeny výraznějšími průjmy.

Složení: 9 500 kJ, 80 g bílkovin, 55 g tuků, 360 g sacharidů, 90 mg vitamínu C Dieta má dostatečnou energetickou i biologickou hodnotu, proto se může podávat i dlouhodobě. Všechny pokrmy musí být lehce stravitelné, nenadýmavé, důležité je snižování obsahu tuků a cholesterolu. Stravu podáváme v menších dávkách, nepřejídat se! Všechny potraviny upravujeme doměkka.

Technologická uprava - vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni, grilování, v mikrovlnné troubě, opékáme a opražujeme na sucho, tuk přidáváme až do hotového pokrmu (povolená dávka 25-30 g volného tuku).

VÝBĚR VHODNÝCH POTRAVIN:

MASO - netučné, odleželé hovězí, telecí, vepřové z kýty, libová drůbež (kuře, krůta, slepice), králík, netučné ryby mořské a sladkovodní (filé, libový kapr, pstruh, lín, cejn, okoun, štika), drůbeží šunka, dietní párky a salámy.

MLÉKO - polotučné, kyselé, podmáslí, biokys, acidofilní mléko, velmi vhodný je kefír. Pro častou nesnášenlivost mléko nepodáváme jako samostatný nápoj, ale pouze na přípravu pokrmů.

MLÉČNÉ VÝROBKY - jogurt, netučný tvaroh (sladký i slaný na pomazánky, krémy , těsta, na sypání hlavního jídla). Sýry do 30 % tuku v sušině bez příchutí, tvarohové sýry (lučina). Termix, tvrdé sýry (moravský bochník, eidam) - sýry strouháme nebo krájíme na tenké plátky. Nesmí se zapékat!

VEJCE - bílky neomezeně, žloutek jeden na den a to pouze na přípravu pokrmů!

TUKY - max. 30 g na den : nejvíce ráno 15 g T, v poledne 10 g T, večer 5 g T. Čerstvé máslo, Hera, Alfa, Lukana, Flora, kvalitní jednodruhové oleje.

SACHARIDOVÉ POTRAVINY - cukr, glukopur, med podle snášenlivosti, mouka, krupice (opražujeme na sucho), ovesné vločky (dobře doměkka uvařené, nelisujeme), kroupy (doměkka uvařené, mixujeme).

PEČIVO - starší vodové housky, veky, netučná vánočka, mazanec, suchary, výjmečně malé množství piškotů.

PŘÍKRMY - brambory, dietní bramborový salát, dušená rýže, méně často vaječné těstoviny, dietní houskový knedlík, krupicové knedlíky, tvarohové knedlíky, jemný bramborový knedlík v vařený ubrousku, noky.

ZELENINA - mražená i sušená: mladá mrkev, celer, petržel, chřest, černý kořen, pastiňák, brukev a květák, menší množství pórku, dýně, patizon, špenát, hlávkový salát, červená řepa, rajčata, fazolky, menší množství hrášku.

OVOCE - syrové: banán, pomeranč, grep, mandarinka, dobře zralé jablko bez tuhé slupky, dobře vyzrálé meruňky a broskve bez slupky. Kompoty: třešně, višně, ryngle, dýně, ananas.

MOUČNÍKY - bílkové, ovocné pěny, pudinkové, tvarohové krémy, nákypy, chlebíčkové řezy, piškotová roláda, bublanina s kompotem, žemlovka, piškotové těsto, odpalované, spařované, krupicové, tvarohové těsto.

NÁPOJE - slabý ruský čaj, bylinkové čaj, minerálka, ovocné ředěné šťávy, čaj s mlékem, bílá káva, kefír, acidofilní mléko.

KOŘENÍ - zelené natě (petrželka, celerová nať, kopr, pažitka, libeček). Meduňka, bazalka, máta, mletý kmín, majoránka, vývar z kmínu, bobkového listu nebo hub, citronová šťáva, ředěný a slabý nálev z octa, vanilka.

ZAKÁZANÉ POTRAVINY:

MASO - tučné, nakládané, zvěřina, vnitřnosti, uzeniny, kyselé ryby, rybí konzervy, smažená masa, minutky, vývary z morkových kostí.

MLÉKO - plnotučné, výrobky s vyšším obsahem tuku, tvrdé tučné sýry (nad 30% tuku v sušině), šlehačka, smetana.

VEJCE - smažená a míchaná.

TUKY - sádlo, škvarky, přepalované tuky.

PEČIVO - chléb, čerstvé kynuté moučníky, křehké linecké těsto.

ZELENINA - zelí, kapusta, cibule, česnek, paprika, ředkvičky, okurky, křen, čalamády, houby.

OVOCE - rybíz, angrešt, jahody, maliny, hrozny, fíky, datle, ostružiny, hrušky, syrové švestky a ryngle, brusinky, meloun, ořechy kokos, mák.

KOŘENÍ- majonéza, tatarka, hořčice, kečup, pepř, paprika, nové koření, tymián, skořice,zázvor, muškátový květ, skořice, muškátový oříšek
Zrnková káva, alkohol, čokoláda, silné kakao, mražené výrobky, pikantní jídla, nadýmavé pokrmy

Fotogalerie

051/979/dieta_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak vybrat brambory na vánoční salát?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Ingredience

O tom, jak připravit dokonalý bramborový salát, jsme psali minule. Tentokrát se podíváme na to, jaké brambory jsou na jeho přípravu vhodné a kterou odrůdu použít. Nákupem vás provede Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web