944/529/4-037b_profimedia_0253135630.jpg

Dejte prostor čekance

13.06.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Tento lahodný a ve středomořské kuchyni nepostradatelný druh salátu má své jedinečné kouzlo. Ne každému vyhovuje jeho nahořklá chuť, jídlům ale právě ona propůjčuje zajímavost. Dejte jí šanci. Věříme, že vás nezklame.

Salát s čekankou a granátovým jablkem

4 porce, příprava: 35 minut

* 120 g pancetty
* 400 g ve slupce vařených brambor
* slunečnicový olej
* 1 hlávka salátu frisée
* 1 bílá a 1 červená čekanka
* 5 lžic balzamika
* 50 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 vyloupané granátové jablko

Pancettu nakrájenou na malé kostičky opékejte na pánvi, dokud nezačne zlátnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova. Salát a čekanku očistěte a rozeberte na lístky, ty čekankové natrhejte na kousky. Připravte zálivku z balzamika, olivového oleje, soli a pepře. Vše promíchejte a podávejte posypané granátovým jablkem.


Gratinované čekankové puky

4 porce, příprava: 55 minut

* 8 bílých čekanek
* 8 plátků vařené šunky
* 40 g másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 200 ml plnotučného mléka
* 150 ml smetany ke šlehání
* 50 g ementálu
* sůl a muškátový oříšek

Čekanku omyjte a osušte. Vyřízněte košťálovitý střed a vložte do něj šunku. Takto
připravené puky položte vedle sebe do zapékací misky. Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Postupně vmíchejte mléko a smetanu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Čekanku zalijte omáčkou a pečte asi 25 minut dozlatova. Jako příloha se hodí petrželové brambory.


Grilovaný chléb se žampiony a čekankou

4 porce, příprava: 20 minut

* 5–6 hub pečárek (nebo portobello)
* 0,5 malé červené čekanky
* 2 mozzarelly v nálevu (250 g)
* 4 plátky chleba
* 1 lžíce másla
* sůl a pepř
* olivový olej
* 4 lžíce krémového balzamika
* čerstvé oregano na ozdobu

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Čekanku omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Chleba opečte v topinkovači. Houby orestujte na kousku másla dozlatova. Osolte a opepřete.

Každý plátek chleba zakápněte asi lžící oleje a navrstvěte na něj houby a mozzarellu. Posypte čekankou a pokapejte balzamikem. Ozdobte oreganem a podávejte.

Náš TIP: Houby použijte podle sezony, k čekance se hodí i hnědé žampiony nebo hlíva ústřičná.


Čekankový salát se slaninou

4 porce, příprava: 25 minut

* 120 g anglické slaniny
* 2 červené čekanky
* 4 bílé čekanky
* 5 lžic bílého balzamika
* 1 lžička ostřejší hořčice
* 1 lžička krupicového cukru
* 50 ml olivového oleje
* 30 g pekanových ořechů

Plátky slaniny opečte na pánvi dokřupava. Oba druhy čekanky omyjte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Balzamiko rozmíchejte s hořčicí, cukrem a olivovým olejem. Pak promíchejte s čekankou a nechte asi 5 minut odležet.

Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a podávejte ozdobené slaninou.

Náš TIP: Slaninu vyměňte za tyrolský špek. V severní Itálii je kombinace červené čekanky a špeku velmi oblíbená – i na těstoviny.


Zbavte čekanku hořkosti

Pokud vám je hořká chuť čekanky nepříjemná, můžete se jí částečně zbavit. Košťál dole trochu seřízněte a čekanku na čerstvý řez postavte do slané vody. Ta z ní hořkost vytáhne. Pomáhá také povařit ji ve vodě s citronem. Hořčejší je světlá čekanka, která se pěstuje pod zemí – hořkne totiž až na světle. Správně by se proto měla prodávat zabalená do tmavé fólie nebo papíru.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

933/529/4-036a_profimedia_0253144630.jpg 937/529/4-036b_profimedia_0253144529.jpg 941/529/4-037a_profimedia_0276619124.jpg 945/529/4-037b_profimedia_0253135630.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web