535/854/2-19a.jpg

Cukrová metamorfóza

21.01.2013 | Jitka Rákosníková | Ingredience

Karamel je jen jiné skupenství cukru, ovšem jeho chuťový potenciál má mnohem více odstínů. A jeho konzistence – od medové až po křehké sklo – nabízí nejen cukrářům bezpočet možností. Několik si jich vychutnejte s námi!

Křehké čokoládové sušenky s karamelem

Karamelový koláč

Crème brûlée

Sezamky s brusinkami a karamelem

Další karamelové recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 1/2013.


Know-how: Pozvolným zahříváním cukru (krupicového, krystalového, moučkového i kostkového) dojte k jeho roztavení a změně skupenství. Nejprve světlá hmota se počne dalším působením tepla měnit na světle až tmavě hnědou.

Přilitím vody nebo jiné průzračné tekutiny vznikne karamel průsvitný, přidáním mléka, másla nebo smetany krémový a neprůsvitný. Po přilití tekutiny (je zapotřebí opatrnosti, horký karamel umí hodně popálit!) karamel nejprve ztvrdne, popřípadě se vytvoří cucky, ale dalším povařením a mícháním se rozpustí.

Běžný cukr je tvořen dvěma složkami: fruktózou a glukózou, vázanými k sobě kyslíkem. Při zahřátí se molekuly cukru rozštěpí a vytvářejí nové sloučeniny, které dodávají karamelu charakteristickou barvu a chuť. Chemicky vzato jde vlastně o oxidaci, při níž probíhá velké množství reakcí.

Karamel, zejména mléčný, je využíván jako samostatná cukrovinka, je nezbytnou pomůckou cukrářů – z rozehřátého karamelu je možné tvarovat nejrůznější ozdoby, mřížky, síťky či spirálky, nebo je možné ho spojovat s dalšími přísadami a vytvářet tak třeba krémy. Na přípravu karamelu (říká se tomu také „pálení cukru“) je dobré používat k tomu vyčleněnou pánvičku, ideálně železnou, nebo kastrůlek. Karamel je vždy potřeba hlídat, aby se nepřepálil, pak příliš zhořkne. Je také běžně používán jako potravinářské barvivo, zejména v pekařství.


Foto: Janne Peters
Produkce: Stephanie Nickel
Food styling a recepty: Anne-Katrin Weber
Dekor styling: Miriam Geyer

Fotogalerie

520/854/2-19.jpg 524/854/2-21.jpg 528/854/2-23.jpg 532/854/2-24.jpg 536/854/2-19a.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web